Willem Jansen

 

Henk van Straten Henk van Straten (1980) is schrijver en journalist en mede-oprichter van De Optimist. Hij schrijft o.a. voor Nieuwe Revu, Eindhovens Dagblad, Vrij Nederland en Hollands Maandblad. Hij schreef vier romans en een kinderboek. Zowel in 2010 als 2012 werd hij genomineerd voor de BNG Nieuwe Literatuurprijs. In 2012 stond zijn roman Salvador op de longlist van de Libris Literatuurprijs. Hij woont in Eindhoven. henkvanstraten.nl

 

Ook van Willem Jansen
Goed of niet?
1 Platypus2 Platypii3 Platypii4 Platypii5 Platypii
(Nog geen stemmen)
Loading ... Loading ...

Near-life Experience

door Willem Jansen

Willem Jansen werkt wat illustraties betreft het liefst met verhalen: hij maakt illustraties bij bestaande verhalen en graphic novels, beeldverhalen. Vers afgestudeerd aan kunstacademie St. Joost te Breda is Willem een baby die heeft leren kruipen. Nu staat hij voor een tijd waarin dit lopen moet worden; rennen.

Over deze expo voor De Optimist vertelt Willem:

“Dit zijn acht illustraties en een coverontwerp die horen bij de cultroman Fight Club (1996) van schrijver Chuck Palahniuk, een boek dat kritiek levert op de consumptiemaatschappij. Mensen streven naar perfectie; een luxe appartement vol design schmuck; een sportschoolfit lichaam zonder schrammetjes/littekens/mankementen. Hoeveel weet je van jezelf als je nog nooit gevochten hebt? Wil je sterven zonder littekens, zonder ooit écht geleefd te hebben? Deze kritiek en de strijd tegen perfectie wilde ik in beeld brengen. Ik koos daarvoor momenten uit het boek die aansloten bij mijn standpunt dat veel mensen het grootste deel van hun leven bezig zijn met dingen die ze niet leuk vinden en daardoor niet al het mogelijke uit hun leven halen, en maakte daar vervolgens imperfecte beelden bij.
Ik maakte tekeningen en maakte ze daarna kapot. Ik scheurde er randen af, stak ze in brand, gooide er inkt en verf overheen en schreef erop. Ik liet de controle los; het beeld was niet meer heilig. Als er een druppel verkeerd viel, een rand te ver afscheurde, dan was het zo. Ik maakte niks opnieuw, wilde niks opnieuw maken. Het moest niet perfect en mooi en netjes en af zijn. De tekeningen moesten karakter hebben, er doorleefd uitzien; vluchtig; imperfect. Ze moesten zijn.”

wtjansen@gmail.com


Laat een reactie achter

  • Post to Twitter
TAGS:
, , , , ,
Creative Commons Licentie
Alles op De Optimist is gelicenseerd onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken 3.0 Nederland licentie