poëzie

Blaastest

Door Meliza de Vries | beeld: Rachel Knepper
13 september 2017

Blaastest

Tot mijn zesde kreeg ik kaarsjes op mijn taart
daarna kochten mijn ouders een rookalarm
sindsdien kan ik geen paardenbloemen blazen
op school zei ik dat je de natuur zijn gang moest laten gaan
zoals struisvogels in de kinderboerderij
nooit hun kop in het zand staken voor gevaar
mijn vader zei dat dat kwam door de veengrond
het zuurstofgehalte zo laag dat het zelfmoord leek
later las ik dat ze nooit hun kop in het zand steken
dat de grond niet allesbepalend is dat je je gang kunt gaan
totdat iemand je omver blaast.

 

 

Zijlijnactivist

Met plaksel hars ik mijn hele lichaam,
of het oordeel van buitenaf naar binnen stroomt
weet ik pas als ik de middenlijn bepaal.

De leraar loopt naar de gang als iemand
voor zijn beurt spreekt. Ik zie de middelste rij
die nooit naar buiten kijkt niet per se slimmer worden.

Het ligt niet aan het aantal lessen, maar aan hoe vaak je
naar het plafond wijst. Ik tel de vingers in de lucht
terwijl mijn ruggengraat een middenlijn vormt.

 

_

 

Hier zou het einde van de wereld kunnen zijn.
Zo ben ik vaker doorgelopen op plekken
waar ik mijn enkels kon verzwikken.

De meeste mensen wachten bij de oever.
Ik neem hun niets kwalijk,
zo sta ik liever achter de groep dan erin.

Ik zie een vader zijn kind uit het water halen
voordat hij de afstand weet te overbruggen
om overal thuis te komen.

 

Mijn ouders slijten

Halverwege het zebrapad hapert vader:
zijn knieschijf zit op slot.

Vroeger maakte hij slordige rondjes in de dierentuin.
Ik heb de Cubaanse fluitkikker gemist.

In de vijver van de buren zaten kikkervisjes,
vanuit het zolderraam floot buurman alsnog.

Vader hinkt terug naar moeder die de was ophangt,
de helft verkreukelt op de grond.

 

Over de auteur

Meliza de Vries schrijft en illustreert. Gedichten van haar verschenen in verschillende (online) literaire tijdschriften. Zij droeg haar gedichten voor tijdens Dichters in de Prinsentuin, Onbederf’lijk Vers en toerde met de Poëziebus door Nederland en België. Wil je meer van haar lezen of zien, kijk op melizadevries.nl

Over de illustrator

Rachel Knepper is een illustrator in opleiding die studeert aan de kunstacademie Artez in Zwolle. Ze gaat momenteel haar laatste schooljaar in. Haar beelden gaan vaak over de natuur en de mens. De technieken die zij het meest gebruikt zijn schilderen en paper art. Zie rachelknepper.jimdo.com

Lees meer uit de categorie poëzie

De Duellist: poëzie van Steff Geelen

Door Steff Geelen

Ik houd van u, OK boomer Ik vraag al mijn vriendenhun taal voor mij te ontmaskerenmaar niet aan uu bespaar ik de kolossaleondergang van het ongemak. Non-binair zijnis leuk voor in mijn vrije tijd. Ik leg mijn handenals kommetjes om mijn borstenen zeg toe maar, huil maarze zeggen me niets. In het mannentoilet kijken mannendie […]

ontwerp: artur schmal studio / development: erik driessen media ontwerper