De regelname #3: Wout Waanders

Door
28 december 2017

Kleckshét platform voor poëziekritiek – en uw geliefde podium voor hedendaagse poëzie, De Optimist slaan de literaire handen ineen en presenteren de reeks ‘De Regelname’. Eens per twee maanden vragen we een dichter welke regel hij of zij zelf geschreven zou willen hebben – en waarom. En we vragen hem of haar met die regel iets nieuws te schrijven, dat op ‘De Optimist’ wordt gepubliceerd. Een creatief-kritische kruisbestuiving, dus, bestaande uit een interview en een gedicht.
 
In deze aflevering: Wout Waanders koos voor de regel ‘Dus nu heb ik je weer terug’ van Charl-Pierre Naudé en schreef ‘Fideldumdum-nana’. Waarom? Zie hier het interview!

Fideldumdum-nana

Dus nu heb ik je weer terug.
Je bent nu iemand met een tatoeage op je bovenarm,
maar zonder tatoeage op je bovenarm.

Wel met een gekneusde ringvinger. Tom zei
dat je op de radio was. Hij weet ook niet precies wanneer,
mogelijk kwam alleen je naam voorbij.

Natuurlijk. Heel veel gebruinde stemmen hebben
iets over je te zeggen. Een soort quiz: raden hoe het is
wanneer je naam door anderen wordt aangeraakt

om daarna de topsong om te roepen: nanana,
bouw een brug met bordkarton en spandoek, nanana
rij met de kolonnes mee.

Zoveel liedjes zijn eigenlijk handschoenen.

Weet je. Afgelopen vrijdag deed ik mijn licht uit
toen ik over de Ommeltsebaan naar huis toe ben gefietst.
Ik weet ook niet waarom. Gewoonlijk zet ik zelfs

voor mijn eigen been nog geen straat af. Maar je lag nu zo ver weg
en ik zat overal omheen. Misschien is het waar wat ze zeggen,
dat je een lied altijd mee blijft neuriën,

wanneer je het ooit eens hebt gehoord, hoe verfomfaaid
het ondertussen ook is geraakt, hoeveel jaar ik je
niet in mijn keuken heb zien staan.

 

Lees meer van

Kunstbende #1: Agata Dohne

Door

Kauwgom Het is nu oktober en ik ken je een jaar een jaar min jagende dagen De oliebollenkraam hebben ze weer opgezet. Het warme sop druipt van de stacaravan Een paar wespen likken de suiker van de vitrines, boter smelt Eigenlijk ken ik je geschat twee maanden en misschien zelfs minder Het is 2018. Naast […]

Lees meer uit de categorie

Vers in de Etalage

Door

Onophoudelijk zacht jankend is het hondje doodgegaan in de schoot van Sieb de Baas Wat erg tragisch was Het hondje was wel oud maar Sieb was ook oud en een nieuwe hond zou Sieb de Baas zeker overleven Sieb werd daarna nooit meer Sieb de Baas Wel plantte hij zuring en een kronkelwilg Op de […]

ontwerp: artur schmal studio / development: erik driessen media ontwerper