Beeld

Near-life Experience

Door Willem Jansen
21 juli 2009

Willem Jansen werkt wat illustraties betreft het liefst met verhalen: hij maakt illustraties bij bestaande verhalen en graphic novels, beeldverhalen. Vers afgestudeerd aan kunstacademie St. Joost te Breda is Willem een baby die heeft leren kruipen. Nu staat hij voor een tijd waarin dit lopen moet worden; rennen.

Over deze expo voor De Optimist vertelt Willem:

“Dit zijn acht illustraties en een coverontwerp die horen bij de cultroman Fight Club (1996) van schrijver Chuck Palahniuk, een boek dat kritiek levert op de consumptiemaatschappij. Mensen streven naar perfectie; een luxe appartement vol design schmuck; een sportschoolfit lichaam zonder schrammetjes/littekens/mankementen. Hoeveel weet je van jezelf als je nog nooit gevochten hebt? Wil je sterven zonder littekens, zonder ooit écht geleefd te hebben? Deze kritiek en de strijd tegen perfectie wilde ik in beeld brengen. Ik koos daarvoor momenten uit het boek die aansloten bij mijn standpunt dat veel mensen het grootste deel van hun leven bezig zijn met dingen die ze niet leuk vinden en daardoor niet al het mogelijke uit hun leven halen, en maakte daar vervolgens imperfecte beelden bij.
Ik maakte tekeningen en maakte ze daarna kapot. Ik scheurde er randen af, stak ze in brand, gooide er inkt en verf overheen en schreef erop. Ik liet de controle los; het beeld was niet meer heilig. Als er een druppel verkeerd viel, een rand te ver afscheurde, dan was het zo. Ik maakte niks opnieuw, wilde niks opnieuw maken. Het moest niet perfect en mooi en netjes en af zijn. De tekeningen moesten karakter hebben, er doorleefd uitzien; vluchtig; imperfect. Ze moesten zijn.”

wtjansen@gmail.com


Lees meer van

Bint in beeld

Door Willem Jansen

  Willem Jansen (1986) maakt tekeningen. Hij werkt, woont, studeert en leert in Breda. Bint in beeld is de eerste in een serie van drie exposities die hij De Optimist toevertrouwt.

Lees meer uit de categorie Beeld

Lumineus – Aleksander Willemse

Door Saar Francken

Selectie van de series: ‘Best Before’, ‘Off White’, ‘Only Human’         “Het begint met het concept.” De fotoseries ‘Best Before’, ‘Off White’ en ‘Only Human’ zijn voorbeelden van Aleksander Willemse’s conceptuele fotografie. Zo geeft ‘Best Before’ commentaar op voedselproducenten: “Waarom ziet veel voedsel er alleen in de verpakking goed uit en niet […]

ontwerp: artur schmal studio / development: erik driessen media ontwerper