De Optimist op Crossing Border!

Door admin
3 december 2009

Tekst: Miriam van Ommeren, Saar Francken, Henk van Straten
Foto’s: Basje Boer, Bowie Verschuuren

Dit jaar gaf De Optimist acte de présence op Crossing Border, een van de grootste en meest succesvolle culturele festivals van Nederland.
Het doel van De Optimist was het reguliere programma van Crossing Border, vol grote namen op het gebied van literatuur, poëzie en muziek, aan te vullen met een programma vol beginnende en getalenteerde schrijvers, dichters, muzikanten en kunstenaars wier namen nog niet of nauwelijks bekend zijn bij het grote publiek. Gedurende één weekend wilde De Optimist van het computerscherm afstappen en mensen een levende versie van de website te bieden. De inflitratie van Crossing Border betekende een unieke kans voor De Optimist om zich aan een groot, cultuurminnend publiek te presenteren; dit alles in een kleine, intieme setting.
In de rechtervleugel van de Koninklijke Schouwburg hadden wij ons kamp opgeslagen: op twee tussenetages bouwden we knusse hoeken waarin bezoekers konden zitten, kijken en luisteren. Vijf kunstenaars; Cassander Eeftinck Schattenkerk, Elise van Iterson, Father Futureback, Willem Jansen en Wyne Veen, waren door ons uitgenodigd om elk één van de zithoeken te gebruiken als expositieruimte, en op beide avonden zouden jonge, beginnende schrijvers en dichters voordrachten houden, afgewisseld met muziek.

Vrijdagavond 20 november werden de deuren geopend en stroomde het publiek de schouwburg binnen. In de Optimist wonderkamer werd het spits afgebeten door Sterre van Rossem, die korte verhalen en gedichten schrijft en mede-oprichter is van Furthur Labelz, een nieuw collectief van jonge kunstenaars. Sterre las een reeks gedichten voor en werd daarbij muzikaal begeleid door Thijs Havens, gitarist van de band Saelors en eveneens onderdeel van Furthur Labelz.
Na deze succesvolle start was het de beurt aan Basje Boer, David Jacobowicz en Roel van Meerendonk om hun korte verhalen voor te dragen. Het publiek mocht zelf kiezen welke verhalen werden voorgedragen; elke schrijver had zijn eigen ‘menukaart’.

[flickrset id=”72157622801073289″ thumbnail=”square”]
Basje Boer debuteerde in 2006 met de verhalenbundel Kiestoon (Arbeiderspers), en publiceerde daarnaast korte verhalen in Lava en De Revisor. Voor De Optimist schreef zij het verhaal ‘Merkstiftrood’. David Jacobowicz debuteerde eerder op De Optimist met het korte verhaal ‘Roes’. Roel van Meerendonk droeg al meerdere malen voor tijdens o.a. het Geen Daden Maar Woorden-festival, De Nachten, en de Dag van de Literatuur.

De rest avond werd gevuld met voordrachten en twee optredens van Pop Zavs FFF, de eenmansband van gitarist/zanger Vincent de Bel die deze avond werd begeleid door Danny van Dommelen.
Ondertussen werd er op de andere tussenetage Taaltherapie aangeboden; bezoekers kregen met behulp van de Rorschach-test een ‘literaire’ analyse van hun persoonlijkheid, aangevuld met doktersadviezen en een therapeutische haiku.
Aan publiek was er op beide avonden geen gebrek; honderden bezoekers liepen, op weg naar een optreden of voordracht in een van de zalen, langs en bleven nieuwsgierig kijken. Velen namen plaats in één van de zithoeken en genoten van de optredens en voordrachten.Zaterdagmiddag werd er, voor aanvang van de tweede avond van Crossing Border, een etalage opgebouwd in het centrum van Den Haag. Boekhandel Van Stockum had De Optimist een week lang een etalage aangeboden aan de Herengracht; hiervoor had de redactie een selectie gemaakt van boeken die onlangs verschenen bij Lebowski Publishers, waaronder Smet, de nieuwe roman van Henk van Straten en het schrijversinterviewboek van The Believer.

[flickrset id=”72157622801616975″ thumbnail=”square”]

De zaterdagavond werd gestart met een optreden van Halfway Station uit Rotterdam. Hun mix van rauwe blues en folk trok veel bezoekers; al snel stond de wonderkamer helemaal vol. Halfway Station wisselden hun sets af met Kiki, bassist van Malle Pietje & The Bimbo’s, die in de wonderkamer haar solo hits speelde.
Voorgedragen werd er deze avond door Bart Wijsman, Harm Haverman en Marco Bijl. Bart Wijsman schrijft al jaren poëzie en proza, en in 2006 nam Remco Campert een gedicht van hem op in zijn Volkskrantcolumn CaMu. Hij droeg tijdens Crossing Border verschillende gedichten voor. Harm Haverman schrijft korte verhalen en debuteerde precies een jaar geleden op De Optimist met het verhaal ‘Vergeet alles wat je dacht te weten‘.
Marco Bijl is de winnaar van de Optimist/Crossing Border verhalenwedstrijd: hij mocht zijn winnende verhaal ‘Naoko zingt Norwegian Wood‘ (vandaag ook verschenen op De Optimist) voorlezen voor het publiek.
De zaterdagavond werd na middernacht afgesloten door Kiki die, begeleid door Halfway Station, een laatste concert gaf in het trappenhuis van de schouwburg voor de laatste bezoekers.

[flickrset id=”72157622801194931″ thumbnail=”square”]
We kijken met grote tevredenheid terug op twee succesvolle avonden waarop we samen met onze schrijvers, dichters, muzikanten en kunstenaars erin geslaagd zijn een groot publiek te bereiken en te verrassen.

Onze dank gaat uit naar de organisatie van Crossing Border, met name Jessa Bertens, Klaartje van Engelen en Eline Driest, voor deze unieke kans. Verder danken wij alle bezoekers van Crossing Border die de wonderkamer hebben bezocht; onze sponsors Epeus BV, Lebowski Publishers en Weltevreden voor hun financiële steun; boekhandel Van Stockum voor de etalage en onze vormgevers Maartje van Nimwegen en Artur Schmal voor de tomeloze inzet en het prachtige drukwerk.
De infiltratie van Crossing Border was nooit geslaagd zonder alle kunstenaars, muzikanten, schrijvers en dichters. We danken hen voor hun inzet en enthousiasme, en voor de goede reclame die zij gedurende twee dagen voor ons (en voor zichzelf) hebben gemaakt.

Miriam, Saar en Henk.

(3voor12 Den Haag over De Optimist @ Crossing Border)

Lees meer van

Tinten grijs – Foute kunst en vormgeving, 1940-1945

Door admin

“De Tweede Wereldoorlog staat nog steeds in het teken van goed of fout, al hebben we tegenwoordig iets meer besef van het schemergebied daartussen.” Met deze zin begint de tentoonstelling ‘Goed Fout, Grafische vormgeving in Nederland 1940-1945’. Ah, nuance! Maar de zaaltekst eindigt met een toelichting op de grijsgetinte wanden: “Donkergrijze wanden geven aan dat […]

Lees meer uit de categorie

Vers in de Etalage

Door

voor de rook, een vierluik voor de rook 1. zo mooi ze was een jaar in beeld voor mij nog te beleven zo ook haar geur de aroma van ervaring werd mijn lied ik ervoer de aangereikte vrijheid een enkeltje nu in dat moment toen mijn nieuwe ik en jouw nieuwe mij ons nieuwe wij […]

ontwerp: artur schmal studio / development: erik driessen media ontwerper