Beeld Reportage

Lumineus – Janneke de Jong

Door Shinta Lempers
26 oktober 2010

Tja.. geleefd, er op los geleefd, of doorgeleefd
desnoods, mag dat ook? Want ‘doorleven’ zijn die momenten als
wind in je haren, al heb je wind tegen. Het zijn die momenten
waar mensen en gebeurtenissen plots tegen je opvliegen of
ineens naast je rijden. Zelfs meerijden. Het is daar waar je
niet vormgeeft en niet afneemt waar ineens die schuldloze en
tijdloze verassingen lijken op te duiken…

Bovenstaand citaat komt uit één van de teksten in Fuck You Sunset, het boek dat onderdeel vormt van het afstudeerproject van Janneke de Jong (KABK Den Haag). Zij vroeg aan zes jonge mensen wat vrijheid voor hen betekent. Het project werd gepresenteerd door middel van een installatie omgeven door het atmosferische geluid van een krakende autoradio in het schemerdonker. Koude portretten van jongeren breken het ritme van desolate landschappen die direct doen denken aan broeierige roadmovies als Thelma en Louise, Natural Born Killers en Fear and Loathing in Las Vegas. De isolatie die uit de landschappen spreekt is even voelbaar in de portretten. Jonge mensen; kwetsbaar, uitgekleed, zonder de opschmuk en camouflage die hun voortdurend wordt aangereikt in de vorm van een nieuw paar sneakers, een opgeschoren kapsel, een tatoeage of een twitter-account. En zo wordt ook het gekoesterde verlangen van de jongeren duidelijk: ontsnappen. Ontsnappen aan de informatie-overload en die zware deken van prestatiedruk en keuzestress. Wie wil niet het basale van het strijklicht van de avondzon op zijn huid voelen vleien, de pure zilte zeelucht opsnuiven, de augustuswind je haar op laten tillen, het pedaal van je Chevy intrappen en gedachteloos olifanten in de bergen fantaseren zoals Hemingway. Je wilt je eigen leven vormgeven. Niet meer hoeven voldoen aan andermans verwachtingen, of ingewikkeld gevlochten knopen doorhakken.

Het wrange eindoordeel is evenwel eensluidend dat echte vrijheid niet bestaat.  Alleen in een vrije val, of de uiteindelijk onvermijdelijke intrede van de dood. Net zoals de karakters in de roadmovies zo vaak eindigen. Janneke laat ons nu even niet ontwaken uit die illusionaire compositie. Ze presenteert ons leven in de vorm van uitgerekte landschappen als plekken die de wegen van de ontsnapping herbergen. Waar die wegen naartoe leiden is even onzeker als die vrije val, maar het maakt niet uit want je wordt niet ingehaald via kronkelige zijwegen. Je bent voor even helemaal vrij. Je steekt je middelvinger op in het oneindige en schreeuwt: Fuck you sunset.

 

Het project Fuck You Sunset is genomineerd voor een TENT award en het begeleidende boek is bekroond met een eervolle vermelding voor de Fotoprijs 2009-2010. Dit, en ander werk, is te zien op de website van Janneke. Fuck You Sunset wordt geëxposeerd in Test-Portal Art Now gallery van 12-26 november en in cultureel centrum De Balie tijdens Museumnacht op 6 november 2010.
Janneke is nu bezig met de 2e druk van haar boek, dat bij haar besteld kan worden.

 

Lees meer van

Lumineus – Bram Nijssen

Door Shinta Lempers

Schaduwen spelen met spiegelingen, fel daglicht met een draaideur, de cijfers twee, zes en vijf met de ruimte tussen hen in. Achter de ruit hangt een zilveren lijst die een groot wit vlak omkadert. Pontificaal opgehangen, voor iedereen duidelijk te zien. En toch is er geen enkel spoor van een boodschap. Waar je een aankondiging […]

Lees meer uit de categorie Beeld Reportage

Industriële Romantiek

Door Mahlee Plekker

Rokende fabrieken, zware industrie en steenkool; een gebied dat je vroeger vanaf de achterbank aan je voorbij zag trekken. Gevels nog niet ontdaan van honderden jaren kolenstof, overtollige huisraad op straat en wijken vol eendere en somber ogende huizen. Dat is de associatie die de meeste Nederlanders bij het Duitse Ruhrgebied hebben. Maar nu de […]

ontwerp: artur schmal studio / development: erik driessen media ontwerper