Methodacting.nl

Door testy testerson
17 februari 2011

Beeld: Father Futureback

Schrijver en sinds kort ook drama-docent Henk van Straten stuurt de leerlingen van zijn geliefde method acting-klasje regelmatig een email met daarin allerlei aanvullende informatie en oefeningen voor thuis. Wij hebben de eer een aantal van deze prikkelende mailtjes te mogen inzien, en, belangrijker, te mogen publiceren.
Vandaag de tweede aflevering van methodacting.nl. Na het onderdeel ‘kruip in de huid van een PVV-stemmer’ is het nu tijd voor Henks cursisten om zich te verplaatsen in niemand minder dan Arie Boomsma.

___

Masterclass Method Acting: voorbereiding Dag 5

Betreft: praktijkopdracht ter voorbereiding van dag 5: Kruip in de huid van Arie Boomsma

Beste deelnemers,

Ik wil eerst nog even zeggen hoe trots ik op jullie ben na voltooiing van de vorige opdracht. Jullie bleken geweldige PVV-stemmers. Natuurlijk is het jammer dat, na zijn praktijkopdracht bij de islamitische slager, niemand ooit nog iets van Jos vernomen heeft. Laten we ervan uitgaan dat Jos er toch voor heeft gekozen de cursus niet voort te zetten om persoonlijke redenen. Wij wensen hem het beste met zijn verdere aspiraties.

Welnu, alvorens wij op woensdag 21 februari [aanstaande!] tijdens de les aan de slag gaan met Masterclass Method Acting-onderdeel Kruip in de huid van Arie Boomsma, is het ook nu weer de bedoeling dat jullie je eerst in je eigen tijd gaan voorbereiden middels het uitvoeren van een aantal praktijkopdrachten. In de les zullen we dan, zoals gebruikelijk, jullie ervaringen bespreken en ze wellicht gebruiken ter inspiratie voor een aantal scènes. Enfin, jullie weten inmiddels hoe het werkt!

Praktijkopdracht 1: Oefen voor de spiegel Arie’s welbekende ik-ben-stoer-maar-toch-lief-en-knap-maar-toch-ook-slim-en-empatisch-en-toch-ook-een-kickbokser-en-ik-heb-overal-begrip-voor-glimlach. De kuiltjes kun je eventueel zelf aanbrengen met een viltstift. Ga vervolgens de deur uit en kies voor een van de volgende opties.

Optie 1:
Ga naar de sportschool. Toon, terwijl je op een apparaat staat te trainen, de Arie-glimlach aan verschillende vrouwen. Zorg dat je aanspraak van hen krijgt. Praat begripvol met ze over ongesteld zijn, net zo lang tot ze denken dat je homoseksueel bent, en tevens potentieel hun beste vriend. Doe dan alsof je apparaat stuk is en alsof je het zelf zonder moeite weer repareert. Toon hun opnieuw, terwijl je nog geknield naast het apparaat zit en naar hen omhoog kijkt, de Arie-glimlach. Flex je bovenarmspieren. Loop dan naar een willekeurige en nietsvermoedende man toe en geef hem een ferm standje over het niet schoonpoetsen van zijn zojuist gebruikte apparaat. Toon de dames opnieuw je glimlach. Ze zijn nu compleet verward. Misschien ben je tóch geen homo. Baad in hun blikken van verlekkering. Je bent perfect. Voel die perfectie!

 Optie 2:
Loop over straat in Amsterdam en toon je Arie-glimlach aan iedereen die je passeert. Je houdt van hen. Zij zijn Gods kinderen. Je begrijpt ze. Je voelt met hen mee. Je voelt hun pijn. Je draagt hun pijn op je schouders en hebt nog kracht over voor meer. Dat je ook heel goed gekleed bent, staat daar los van. Je slaat er geen acht op dat iedereen je aangaapt met blikken van bewondering, afgunst, onzekerheid en intimidatie. Je bent je bewust van je eigen uiterlijk en van de gevoelens van anderen. Maar je laat het niet naar je hoofd stijgen. Dat maakt je nog perfecter en dat voel je ook. Probeer nu iemand te vinden die hulp nodig heeft en help diegene dan. Doe dat liefst op een plek waar veel mensen het kunnen zien. Toon de omstanders je Arie-glimlach. Laat heel even de gedachte toe: misschien ben je wel de nieuwe, bescheiden, oogverblindend knappe Messias. Of op z’n minst een engel.

 

Praktijkopdracht 2: Bij deze opdracht ga je nog dieper in op het alles begrijpen van alles en iedereen. Dit doe je zónder de Arie-glimlach, maar mét de Arie-frons. Dat is de welbekende ik-ben-nu-even-heel-serieus-en-luister-dan-ook-meteen-beter-dan-iemand-ooit-naar-iemand-geluisterd-heeft-frons. Oefen die frons voor de spiegel. Ga nu naar buiten en verlies jezelf in één van onderstaande scenario’s.

Optie 1: Houd een nietsvermoedend, onzeker meisje aan. Vraag haar of ze wel eens nadenkt over de grote vragen in het leven. Toon haar je Arie-frons. Probeer bij haar een onsamenhangend verhaal over ‘Ik geloof wel in iets’ los te peuteren. Blijf haar tijdens haar onzekere woorden je frons tonen. Probeer haar niet te bekeren of anderzijds met fundamentele antwoorden op de proppen te komen. De kunst is juist om al haar vragen weg te nemen louter door middel van je Arie-frons. Je bent zo aandachtig, zo knap, zo gespierd, dat het meisje zonder verdere middelen overtuigd raakt van het bestaan van God of nu misschien wel denkt dat jij Hem bent.

Optie 2: Loop een willekeurige praatgroep binnen. Een praatgroep voor mensen met kanker, alcoholisten, etc. Neem plaats op een stoel in de kring. Toon je Arie-frons. Probeer die frons dusdanig goed uit te voeren dat niemand de neiging krijgt je te vragen wie je bent en wat je eigenlijk komt doen. De kracht en integriteit van je aandacht is genoeg om alle twijfel bij de getroffenen weg te nemen, en voor sommigen van hen om spontaan in huilen uit te barsten. Extra punten als ze na afloop in je armen vallen.

Tot zover. Je kunt aan de slag gaan met bovenstaande voorbeelden of je mag ook zelf opdrachten verzinnen. Belangrijk is dat je volkomen opgaat in je rol. Zodra je thuis de voordeur achter je dichttrekt, bén je Arie Boomsma. Vertrouw erop dat alles goed komt. Je kent geen schuldgevoel want je hebt niets fout gedaan. Je bent zondig, ja, natuurlijk, maar significant minder dan alle andere mensen in dit land. Je betreedt de wereld met opgeheven kin. Je bent de knapste man van Nederland, maar je staat boven de oppervlakkigheid van uiterlijk schoon. Natuurlijk wil je er wel gewoon goed uit zien. Wie niet. IJdelheid is de kleinste zonde. Je staat open voor alles. Je veroordeelt niemand. Het leven is goed. Even goed als jij bent. Arie-glimlach, Arie-frons. Oefenen, oefenen, oefenen!

Succes en tot woensdag!!

Groet,

Henk.
Lees meer van

Methodacting.nl

Door testy testerson

Beeld: Freaky Fauna Schrijver en sinds kort ook drama-docent Henk van Straten stuurt de leerlingen van zijn geliefde method acting-klasje regelmatig een email met daarin allerlei aanvullende informatie en oefeningen voor thuis. Wij hebben de eer een aantal van deze prikkelende mailtjes te mogen inzien, en, belangrijker, te mogen publiceren. Vandaag de eerste aflevering van […]

Lees meer uit de categorie

Illuster: Bob Mollema

Door

De literaire bijdragen op De Optimist worden al jarenlang vergezeld door beeld dat speciaal wordt gemaakt door illustratoren met uiteenlopende stijlen en achtergronden. Los van de korte biografie die we plaatsen, weet de lezer niet zo veel over deze mensen. En dat is zonde. Daarom is er de rubriek ‘Illuster’, waarin we onze illustratoren uitgebreid […]

ontwerp: artur schmal studio / development: erik driessen media ontwerper