reportage

Optimistjes

Door Saar Francken
6 april 2011

De Weekend Academie is een initiatief van Oguz Dulkadir, een van oorsprong Turkse Nederlander die op zestienjarige leeftijd naar Nederland kwam. Inmiddels zijn er 5 vestigingen in Amsterdam-West. De Weekend Academie biedt kinderen in de leeftijdsgroepen 10-12 jaar en 12-15 jaar huiswerkbegeleiding en les in sociale vaardigheden aangevuld met sport en ontspanning. Daarnaast komen er mensen vertellen over hun beroep of passie.
Op zaterdag 12 maart gaven Miriam van Ommeren en Saar Francken namens De Optimist een gastles aan ruim 30 kinderen van 10 tot 12 jaar. Na een korte inleiding over het maken van een (digitaal) tijdschrift werden twee creatieve schrijfopdrachten gedaan met de kinderen. De opdrachten waren gelijk aan de schrijfopdrachten die ontwikkeld zijn voor Kamermans Kermis: korte verhalen naar aanleiding van films uit de Wholphin-catalogus. Eén groep kinderen schreef verhalen na het zien van een korte film, de andere groep schreef verhalen naar aanleiding van de logline van een korte film, die daarna gezamenlijk bekeken werd. De resultaten waren divers en verrassend. Besloten werd om de verhalen allemaal te publiceren, om de kinderen van de Weekend Academie aan te moedigen in hun creativiteit. Zij zijn onze Optimistjes!

—–

Opdracht: schrijf een verhaal naar aanleiding van de logline van de film ‘More’ (animatie van Mark Osborne, 1998)

Logline: “In een grauwe wereld werkt een uitvinder in het geheim aan een apparaat dat zijn leven weer kleur zal geven.”

Groep 1: Ihsane, Intissar, Sinam, Laila, Yasin en Kaljeet

Geheime uitvinder.

Lang geleden hier ver vandaan leefde er een uitvinder in een grauw kasteel. Hij was in het geheim een uitvinder. De uitvinder probeerde in het geheim een nieuwe uitvinding te maken. Hij probeerde de wereld wat kleur te geven, omdat hij in een wereld leefde die zwart-wit was. De mensen wilde niet dat het apparaat werd gemaakt omdat de mensen gruwelijk waren. Het is hem toch gelukt om het apparaat te maken. Hij zette het apparaat aan, plotseling zag hij de felle kleuren van de regenboog. Hij had nog nooit zulke felle kleuren gezien. Hij leeft nu in een wereld waar wij ook in leven. Hij leefde lang en gelukkig in een kleurrijke wereld!

Groep 2: Naima, Miriam, Doğukan, Safae, Behiye, Simran

Er was eens een saaie wereld, grijs en zonder bloemen. De lucht is grijs. De bomen hebben geen bladeren en de mensen zijn bleek (het zijn zombie’s). De uitvinder is oud, hij heeft een gekke bril en grijze haren. Hij heeft geen kinderen, maar hij heeft een kip.
Zijn apparaat is geheim omdat hij alleen gelukkig en rijk wil worden door dat apparaat. Hij wil weten of het apparaat wel werkt. Het lukt hem om het appraat af te maken. Hij maakt een tijdmachine waarmee je naar de toekomst kan reizen. In de toekomst is er vrede, kleur, aardige mensen, bloemen, groen gras, het is er gezellig en de lucht is blauw.

Groep 3: Hafsa, Ayh, Dilara, Adil en Amal

Er was eens een man. Hij woonde in een dorp waar nooit zonlicht kwam. Hij werkte aan een geheime uitvinding. In het dorp kwam nooit zonlicht omdat er veel donkere wolken waren en daardoor regende het veel. Er waren weinig mensen in het dorp.
Hij kwam op veel ideeen, zoals een ventilatiesysteem dat de wolken wegblaast. Hij wou dat het leven van de mensen kleurrijker zou worden.
De uitvinding werkte niet dus zijn leven was nog steeds grauw.


More – Mark Osborne door epsilon17

—–

Opdracht: Schrijf een verhaal na het zien van de film ‘Flotsam/Jetsam’ (Zellner Brothers, 2004)

Souhailla:

Morgenochtend ging een man met zijn kip en een koffer met zijn boot op reis. Na een tijdje kwam een haai. De haai kwam tegen zijn boot en zijn boot was stuk. In de avond kwam de man eindelijk thuis en zijn vrouw zei: waar was je de hele tijd? De man zei: mijn kip is gevallen in de water en ik ging achteraan. Toen de man ging slapen zei zijn kip: dank je wel dat je me hebt gered.

Kemalkan:

De man vliegt in een vliegtuig. En opeens stort de vliegtuig in. De man valt in de oceaan. Na een paar uur komen er mensen die op haaien jagen en redden hem maar hij wordt aangevallen door een haai en wordt gebeten in zijn been. Hij wordt geholpen en de haai zwemt weg maar komt na een paar minuten met een hele groep en die kieperen hun boot om en gaan allemaal dood. Ze worden gebeten door hun ra ra op het plaatje aan de andere kant. EINDE

Yassine:

Er was eens een groep mensen die schreeuwden AAAA AAAAAH. Er kwam brand in de boot! Piieeeeep!!! Man overboord. Even later blijft hij verder drijven. Even later komt hij een haai tegen! Hij word zo bang! De haai komt op hem af! AAAA. Opeens komt er een bootje aandrijven en helpt hem. Gelukkig. Maar toch hij verloor zijn kip maar die man heeft alsnog pijn.

Mohamed, Bilal en Hanane:

Toen wij de film zagen dachten wij wat er zou gebeuren met de man en de kip. Uiteindelijk zagen wij dat de man werd gebeten door een haai. En daarna werd hij getrokken door een man en zagen wij dat de been van de man vol bloed was. Daarna zagen wij de kip die op vier koffers ging drijven en die zijn eigen ei ging opeten. Wat zal er verder gebeuren? Wanneer hij thuiskwam vroeg zijn vrouw: wat is er met jou gebeurd? En op die vraag, zei de man, geef ik geen antwoord. En hoe het met de kip ging die daar helemaal alleen zat op vier koffers te drijven. Hij maakte de kooi open en leerde van zichzelf vliegen. Toen die man ging slapen dacht hij: ik heb mijn koffers en mijn kip vergeten. Daarna zag hij dat de kip tegen de raam aanvloog. Daarna leefde hij nog heel lang en gelukkig bij de man.

Meshgan, Imane, Burak, Jasmin:

Het vliegtuig is neergestort. De man heeft zijn spullen in de zee gegooid. En is zelf ook in het water gesprongen. En toen zag hij een haai aankomen en die beet hem, omdat die haai honger had. En toen gingen 2 mannen hem redden met een boot.

Ilias:

Misschien was er een zeestorm en is de boot kapot gegaan. “Ik nam een opnamen en werd aangevallen door een haai en beet me in me been. Ik werd bijna opgegeten door de haai en ik was bang. Toen at ik me eije op.

Naoufal:

Deze man drijft om stoer te doen. En misschien wil hij gegeten worden door haai. En die kip heeft hij meegenomen voor gezelschap te houden. Toen hij thuiskwam vertelde hij aan ze vrouw allemaal leugens dat hij met dolfijnen heeft gezwommen. En dat hij uit de natuur fruit heeft gehaald en water uit de rivier. Als hij die kip zou laten praten zou hij zeggen dat hij loog. En dat hij geen vrienden had om mee te praten en dat hij geen werk had. Terwijl hij lekker op de water drijft. En op een dag werd hij gebeten. En loog hij dat hij was gevallen met zijn werk. En dat hij in de bouw werkte.

Adil:

Ik denk dan aan een zwerver op zee. Die alle koffers heeft gestolen en in de oceaan gesprongen is! Hij heeft een kip meegenomen om te eten. Hij had een boot gezien, hij dacht eindelijk weg van zee. Er was een haai achter hem en toen ging de man huilen als een baby en schreeuwde als een gek. De bestuurder van een boot, die meneer zag een haai. Die meneer verdronk bijna, ik denk dat ‘ie nog in het 1e zwembad zwemt. De bestuurder gooide een stinkbom op die haai. Daarna pakte die meneer een pistool en nam ook een bazooka mee, maar die man was bang om het op te pakken. Hij pakte een pistool met een signaal erin en met die pistool schoot hij die signaal in de zee. Hij kwam thuis bij zijn vrouw, zijn vrouw zegt: “Donder op zwerver, je stinkt nerd en neem een bad.”

Angel:

Hij is overboord gegooit met al zijn spullen. Later willen ze hem binnen halen. Wen word hij in zijn been gebeten door een haai. Toen hadden de mensen die hem wilden redden hem naar het ziekenhuis gebracht. Die man die een kip had, had zijn kip op zijn koffer laten staan op het water. Gelukkig had die kip zijn eieren om op te eten. Ik zal het verhaal vertellen, luister. Die man heten Richard. Hij zat alleen op een boot in de storm. Richard was onderweg naar huis. Toen de storm begon  werd de boot omgeslagen. Al zijn spullen werden overboord geslagen, zelfs zijn kip. Richard zat 1 dag in het koude water tot mensen hem kwamen redden. Werd Richard naar beneden getrokken door een haai. Richard zijn been was helemaal open gebeten en er stroomden bloed over zijn hele been. Het reddingsteam was druk bezig hem te helpen. Een van die mannen had het ziekenhuis gebeld om te waarschuwen dat er een gewonde man binnen zou komen. Het ergste was dat Richard het niet had overleefd. Hij had te veel bloed verloren. Groetjes Angel

Amina:

Ik vind het eigenlijk onzin. Want je gaat een film maken waar gevaarlijke dieren zijn. Maar het is best wel eng. Er gebeurd iets wat altijd nep is met bloed enzo. Maar nu is het echt. Maar als je goed keek zag je dat het weerspiegelt. Het is een raar filmpje. Hij heeft wel spullen bij zich, dus hij zal wel ver weg gaan. Hij zag er netjes uit dus het zag er uit als een zakenman. Ik denk dat hij niets tegen zijn vrouw zegt. Ik denk juist niet dat hij naar huis gaat, ik denk juist dat hij weg gaat. Want je neemt geen kip mee terug. Ik denk dat hij die kip heeft meegenomen. Misschien is het een lievelingskip. End

Zakaria:

Waarom drijft deze man rond op zee? Het kan zijn dat het een man is die gesprongen is uit een boot of de titans is weer verzonken. En zijn beste vriend is een kip. Hij is psygisch dus hij praat tegen dieren. Opeens gaat hij naar huis en zegt tegen Maria (zijn vrouw): mijn been is gebeten door een haai of spongebob met zijn hazentanden. Zijn vrouw schrikt en zit opeens vlouw te vallen. Hij wagt 3 uur tot ze op staat. Zijn vrouw komt bij en zegt: ben je nou zo dom, kan je niet eens zwemmen? Oja. Kan je niet, je bent bang. Banken beroven en mensen doodden kan je wel he?! Daarom noemen ze jou nerd.

—–

Met dank aan Babs Broeren, Mirjam Houna en de begeleiders van Weekend Academie.
www.weekendacademie.nl

Over de auteur

Saar Francken is redacteur bij De Optimist.

Lees meer van

Lumineus – Aleksander Willemse

Door Saar Francken

Selectie van de series: ‘Best Before’, ‘Off White’, ‘Only Human’   [slickr-flickr tag=”Aleksander1″]   [slickr-flickr tag=”Aleksander2″]   [slickr-flickr tag=”Aleksander3″]   “Het begint met het concept.” De fotoseries ‘Best Before’, ‘Off White’ en ‘Only Human’ zijn voorbeelden van Aleksander Willemse’s conceptuele fotografie. Zo geeft ‘Best Before’ commentaar op voedselproducenten: “Waarom ziet veel voedsel er alleen in […]

Lees meer uit de categorie reportage

Tinten grijs – Foute kunst en vormgeving, 1940-1945

Door Miriam van Ommeren

“De Tweede Wereldoorlog staat nog steeds in het teken van goed of fout, al hebben we tegenwoordig iets meer besef van het schemergebied daartussen.” Met deze zin begint de tentoonstelling ‘Goed Fout, Grafische vormgeving in Nederland 1940-1945’. Ah, nuance! Maar de zaaltekst eindigt met een toelichting op de grijsgetinte wanden: “Donkergrijze wanden geven aan dat […]

ontwerp: Artur Schmal Studio / ontwikkeling WordPress: Daniël Philipsen