beeld reportage

Illuster – 1000 Drawings

Door Lauralouise Hendrix
17 april 2013

Het is 11 mei 2012 en in de grote zaal van Vlaams cultuurhuis De Brakke Grond in Amsterdam hangen meer dan duizend tekeningen op A5 formaat. Niet aan de muur, maar aan waslijntjes tussen pilaren die in een grote cirkel staan. Meer dan duizend hangende tekeningen vormen een indrukwekkend geheel, en ergens daartussen hangt de mijne: een zwart witte pentekening van een eendenvleugel. Een andere bezoeker vindt die tekening misschien wel mooi en mag hem dan kopen. Na 20 min speuren heb ik mijn tekening gevonden: er hangt daadwerkelijk een nummertje aan, wat betekent dat iemand hem echt wil hebben. De tekening zal pas aan het eind van de avond meegegeven worden aan de persoon met het corresponderende nummertje. Ik ben vreselijk nieuwsgierig naar wie mijn tekening wilt hebben, en ik besluit te wachten om te zien wie hem ophaalt. Er is echter zoveel meer te zien en te doen, dat ik mijn tekening kort uit het oog verlies. Als ik weer kijk zie ik een leeg plekje aan de waslijn.  

Foto: Arthur de Smidt

Ik was aanwezig bij 1000 Drawings, een jaarlijks terugkerende avond waar tekeningen tentoongesteld en verkocht worden a 10 euro per stuk. Vrijdag 19 april aanstaande vind de derde editie plaats. De opbrengst van de verkochte tekeningen gaat naar een goed doel dat gerelateerd is aan het medium tekenen en het stimuleren van creativiteit.  Iedereen mag een tekening doneren, van kinderen tot gevierd kunstenaars, en ik dus ook. In de woorden van de organisatie: ‘Everyone can Doodle for a Difference!’

1000 drawings is een internationaal ‘grassroots’ concept, opgericht in Johannesburg door de 1000 Ideas Foundation. Er zijn 1000 Drawings events in Amsterdam, Dubai en Kaapstad; daarnaast zijn er wereldwijd talrijke ondersteunende events, waar tekeningen worden gemaakt en verzameld. Dat is gezien de korte tijd dat het event bestaat een behoorlijk succes te noemen. Volgens Kim van Poelgeest, creative director van 1000 Drawings Amsterdam, is dat mede te danken aan de manier waarop mensen kunnen bijdragen aan het project: “We ontvangen inzendingen van over de hele wereld. Dit jaar kwamen de eerste bijdragen per post van een Tunesische kunstenaar. Maar we hebben ook bijdragen ontvangen van een basisschool in Uganda. Blijkbaar zijn mensen overal bereid om hun creativiteit te doneren aan het goede doel.”

Dat een donatie niet alleen in de vorm van geld kan, maar ook door middel van een creatieve uiting, maakt de mogelijkheid om bij te dragen laagdrempelig en democratisch. Daarom lijkt de keuze voor een tekening als medium om dit te doen een logische. Illustratie is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld fotografie en schilderkunst, een bijzonder toegankelijk medium: een vel papier en een potlood volstaan om een unieke afbeelding te produceren. En dat het bij 1000 Drawings unieke originele tekeningen betreft draagt vervolgens weer bij aan de bereidheid van het publiek om 10 euro te doneren. Want het doneren van geld is dan misschien goed voor je karma, het is nog fijner als je daar vervolgens ook nog iets tastbaars voor terugkrijgt. En dat tastbare kan bij 1000 Drawings dus zomaar een tekening zijn van een bekend kunstenaar.

In de inleiding gaf ik al aan dat de avond voor zowel de bezoekers als voor de aanwezige bijdragers behoorlijk spannend kan zijn. Ben ik op tijd om die ene tekening te kopen? Maak ik wel de goede keuze? Wordt mijn eigen tekening wel verkocht? Dit element van spanning zorgt, samen met het programma van muziek, live tekensessies en presentaties, voor een afwisselende en amusante avond.

Op het moment van schrijven heeft de organisatie al meer dan 1500 tekeningen, schetsen en doodles binnen; een selectie daarvan vind je terug op deze Tumblr. Ze zullen in ieder geval zorgen voor een schouwspel dat zich kan meten met de meest pittoreske, met wasgoed volgehangen, straatjes van Barcelona. Of misschien wel met een Braziliaanse favela, en dat treft, want het goede doel waar de opbrengst van 2013 naar toegaat is Favela Painting, een project van de Nederlandse kunstenaars Haas & Hahn. Dit project is actief in de sloppenwijken van Brazilië: hier worden jonge, lokale kunstenaars ondersteund om hun  talent in te zetten bij het opfleuren van hun eigen wijken. Ze dragen daarmee zelf actief bij aan het leefbaarder maken van hun directe omgeving.

De Optimist werkt samen meteen groot aantal illustratoren, die voor korte verhalen de prachtigste illustraties verzorgen. Daar kunnen onze lezers in digitale vorm van genieten, maar dat is uiteindelijk toch niet hetzelfde als een tekening aan de muur. De redactie heeft deze illustratoren daarom gevraagd een tekening aan 1000 Drawings te doneren, en we zijn blij met de bijdrage van Ellis van der Does, Bas van  Genugten, Danibal (hij zal ook tekenend aanwezig zijn op de avond zelf), Elise van Iterson, Rinske Kegel, Gemma Pauwels, Sophia Twigt en Tim Schoonhoven. Hieronder zijn de tekeningen te bekijken; de fysieke exemplaren zijn op vrijdag 19 april te vinden op 1000 Drawings. Wil je in het bezit komen van bijvoorbeeld de sobere en sierlijke lijntekening van Gemma Pauwels, de minimalistische aquarel van Elise van Iterson of de serie van vier beangstigend aandoenlijke konijnen van Bas van Genugten, reis dan vrijdag af naar De Brakke Grond in Amsterdam. Tickets koop je hier, of aan de deur. En onthoud: “First-come, first-served!” Van links naar rechts, boven naar beneden: Tim Schoonhoven, Rinske Kegel, Ellis van der Does, Elise van Iterson, Gemma Pauwels, vier konijnen van Bas van Genugten, Sophia Twigt en Danibal. 

       

— Het verkopen van de tekeningen bij 1000 Drawings verloopt als volgt: als bezoeker betaal je een entreeprijs en 10 euro extra;. daarvoor krijg je een ‘garderobe’ bonnetje met twee dezelfde nummertjes, waarvan je er een aan de tekening hangt die je graag wil hebben. Er zit een paperclip aan elke tekening. Aan het einde van de avond haal je de tekening van je keuze op met het andere nummertje. Wil je meer tekeningen, dan koop je voor 10 euro nog een bonnetje. Wie het eerst komt, die het eerst maalt en heb je eenmaal een tekening gekozen dan is dat definitief. Een team van enthousiaste en strenge vrijwilligers let goed op malafide nummer-wissel-praktijken. Ik kan het weten, want ik heb het geprobeerd.

Over de auteur

Lauralouise is fotohistoricus en (beeld)redacteur, tegen wil en dank gefascineerd door dieren, Duitsland en de kunsten. Als de woorden niet willen maakt Lauralouise beeld, voor zichzelf en soms ook voor De Optimist.

Lees meer van

De traan van de platypus

Door Lauralouise Hendrix

    “Contrary to what you would expect the platypus’ beak is not hard it’s rather rubbery…” Gekleed in kaki chino broek en lichtblauw wijd overhemd knielt Sir David Attenborough bij een klein meertje, diep in Tasmanië. In de nabijheid van de Sir en zijn stem lijken dieren zich altijd volledig senang te voelen. Er […]

Lees meer uit de categorie beeld reportage

Lumineus – Janneke de Jong

Door Shinta Lempers

“Tja.. geleefd, er op los geleefd, of doorgeleefd desnoods, mag dat ook? Want ‘doorleven’ zijn die momenten als wind in je haren, al heb je wind tegen. Het zijn die momenten waar mensen en gebeurtenissen plots tegen je opvliegen of ineens naast je rijden. Zelfs meerijden. Het is daar waar je niet vormgeeft en niet […]

ontwerp: Artur Schmal Studio / ontwikkeling WordPress: Daniël Philipsen