beeld portret

Illuster – Menah

Door Marlijn de Jager
14 november 2013

Deze keer staat illustratrice Menah (Marleen Wellen) bij ons in the picture. Twee jaar geleden studeerde ze af aan de Hoge School voor de Kunsten in Utrecht; vrijwel direct daarna ontving ze de Fiep Westendorp Stimuleringsprijs.
Voor haar werk duikt Menah in haar diepste emoties – en in die van anderen. Marlijn de Jager dook voor De Optimist in Menah’s werk.

We hebben afgesproken op Amsterdam Centraal. Ze valt me gelijk op. Een engelachtige verschijning; een teer lijfje in een zacht roze jurkje. Op haar hoofd steekt een blonde knot de lucht in. Ik zie een plastic vlieg in haar haren en met groen garen heeft ze een draad door haar oorgaatjes genaaid. Daar staat ze dan, op blote voeten, met een vriendelijke glimlach: “Hé hoi!”

Menah

Verleden
Menah (23) is een dame met een vol (lees: zeer vol) hoofd. Ze is een flapuit, een grenzeloos typje en overgevoelig, zegt ze zelf. Ze tekent, schrijft, leest, timmert en breidt lapjesdekens. Een emotioneel en creatief meisje dus. Menah komt uit Nijmegen. Op zestienjarige leeftijd had ze haar HAVO-diploma al op zak. “Jij gaat zeker naar de kunstacademie”, zei men regelmatig tegen haar.
En naar de kunstacademie ging ze. Hoewel iedereen haar in het hokje ‘autonoom’ plaatste, koos ze voor de richting mode. Dat bleek toch de verkeerde keuze. Ze wilde wat anders.
De richting autonoom werd het ook de tweede keer niet: ze startte als student Illustratie aan dezelfde school en verhuisde naar Utrecht. Het plaatje klopte. Menah genoot intens van de opdrachten en van alle openhartige mensen uit haar klas. Ze kreeg zelfvertrouwen en tekende gestaag door. Dat ze nog maar zeventien jaar oud was, ziet Menah tot de dag van vandaag als een groot voordeel. “Ik was jong en onbevangen en startte daarom onbevooroordeeld aan mijn opleiding”, zegt ze.

Menah - Afstudeerproject
Onderdeel van Menah’s afstudeerproject

Menah gooit tijdens het tekenen haar emoties in de strijd. Ze combineerde op school haar gevoelens en sentimenten met een realistische tekenstijl. Het kon uren en soms dagen duren voordat ze een tekening afmaakte. “Ik tekende tot ik kapot ging.”
Tijdens haar afstudeerperiode draaide Menah de rollen om. Hoewel de focus meestal op haar eigen gevoelens lag, richtte ze zich nu op haar medemens. “Andere mensen intrigeren me”, zegt ze met een kordate knik. Zeventien mensen deelden een geheim met Menah. Daarbij maakte ze een postercollectie met een kraslaagje. Ze stelde het vertrouwen van het publiek op de proef: ze tekende de geheimen en wie het kraslaagje eraf kraste, zag wie erachter schuilde.

Heden
Na haar afstuderen won Menah met een tweejarig projectplan de Fiep Westendorp Stimuleringsprijs, een prijs die jonge illustratoren stimuleert om een carrière op te bouwen als illustrator of illustratrice. Menah verhuisde naar Amsterdam en tot op de dag van vandaag werkt ze aan het project Je Bent Er Nog, dat draait om haar angst dat haar vader ooit zal overlijden. “Van die gedachte alleen al word ik doodsbang, ik moest iets met die emoties. Ik besloot me te richten op mijn eigen paniek- en angstgevoelens”, legt ze uit. Deze maand loopt het project af. Daar is Menah wel blij om. “Het heeft nu lang genoeg geduurd. Ik heb behoefte aan een nieuwe start.”

[flickrset id=”72157637632990103″ thumbnail=”thumbnail” photos=”” overlay=”true” size=”large”]

Illustraties van het Fiep Westendorp Stimuleringsproject

Menah tekent ook regelmatig in opdracht. Zo ontwierp ze het cd-hoesje van de nieuwe cd van singer-songwriter duo Clean Pete die in 2014 uitkomt, en maakte ze samen met haar vriend filmpjes voor GroenLinks Groningen.
Dat is niet het enige wat Menah en haar vriend samen doen op zakelijk vlak. Zo staan ze ook bekend als ‘VJ Glitterende Eenhoorn en Menah’. Tijdens events en festivals zorgt het duo voor bijzonder filmmateriaal: hij maakt visuals en experimenteert met film, zij tekent live. De beelden worden samengevoegd en vertoond. Het werken als live tekenaar is voor Menah ontzettend leerzaam. Terwijl ze normaal haar hele ziel en zaligheid in haar tekeningen legt en urenlang priegelt tot ze tevreden is, moet ze nu steeds binnen een paar minuten een tekening gecentreerd op papier krijgen. Ze stelt haar publiek vragen en tekent naar aanleiding van hun antwoord persoonlijke tekeningen. “Ik vind het leuk om iemand te tekenen met een opvallend en persoonlijk detail”.

[flickrset id=”72157637633039733″ thumbnail=”thumbnail” photos=”” overlay=”true” size=”large”]

‘Live tekeningen’

Emoties, emoties en nog eens emoties. Daar draait het allemaal om in haar werk. Toch zal Menah niet gauw met een vrolijke tekening op de proppen komen. De dood, angst, paniek, ze neigt in haar werk naar de duistere kanten van de mens of van het mens zijn. Een zoetsappige tekening maakt Menah liever niet. “Ik teken al heel vrouwelijk, als daar ook nog vrolijke jurkjes en kleurrijke bloemen bijkomen, zou het veel te lieflijk en meisjesachtig worden.” Van een inhoudsloze tekening wordt Menah ook niet vrolijk. Het moet iets betekenen, iets met mensen doen.

[flickrset id=”72157637633014133″ thumbnail=”thumbnail” photos=”” overlay=”true” size=”large”]


Toekomst
In december verandert Menah’s planning. Na het project over de dood van haar vader gaat ze weer fulltime freelancen en hoopt ze nog vaak op te treden met VJ Glitterende Eenhoorn. Ze moet nog wel wat zakelijker worden. “Ik heb geen idee hoe je simpelweg zaken doet”, zegt ze. Tot nu toe liep alles op rolletjes en heeft ze haar commerciële kant nooit in de strijd hoeven gooien. Dat wil ze leren. En ze wil meer klassiekers lezen, leren meubels maken, ze wil de namen van alle planten op kunnen noemen en de Duitse taal onder de knie krijgen. Het allerliefst wil ze een boek schrijven en illustreren. En daarna nog één en nog één.

Samenwerken met schrijvers en filmmakers lijkt haar ook inspirerend. Menah zit vol ideeën en die deelt ze graag. Ze wil daarnaast wel voor props zorgen, zoals schetsboeken die in films voorkomen. Een prijs winnen? Dat hoeft niet perse: “Het is natuurlijk ontzettend leuk om een prijs te winnen, maar ik teken niet om die reden, ik teken om te tekenen.” Al zou ze best de prijs willen winnen voor het zoveel mogelijk mensen aan het huilen maken. Menah wil niets liever dan mensen raken. Haar portfolio is voor sommige mensen te duister en te heftig, maar toch heeft Menah tranen van ontroering zien vloeien. En daar doet ze het voor, want het draait voor haar niet voor niets allemaal om emoties.

Meer weten over Menah? www.menah.nl
Eind november presenteert Menah haar Fiep Westendorp Project. Informatie daarover zal ze op haar site plaatsen.

Lees meer van

Lumineus – Marieke de Bra

Door Marlijn de Jager

Fotograaf Marieke de Bra exposeerde onlangs in ‘creatieve vrijplaats’ Amsterdam Roest haar fotoserie ‘Ik hou van hobby’s’. Ze fotografeerde bodybuilders, maar ook Mickey Mouse-liefhebbers, preparateurs en hardrockers. Het resultaat bleek onderwerp van discussie; Marieke ontdekte dat waar het hobby’s betreft sympathie en vooroordelen lijnrecht tegenover elkaar kunnen staan.   Marieke de Bra – ‘Ik hou […]

Lees meer uit de categorie beeld portret

Wonderkamers

Door Miriam van Ommeren

Tekst: Miriam van Ommeren Beeld: © Schrank8 De Optimist bezoekt en belicht een aantal ‘huisgaleries’ in Nederland. Kunst aan huis: aan de muur, in een kast of in een bijkeuken. Wie doet het, wie bezoekt het en hoe werkt het? De eerste in de reeks ‘wonderkamers’: Schrank8, in Amsterdam Oost. Een loods in Goeree Overflakkee […]

ontwerp: Artur Schmal Studio / ontwikkeling WordPress: Daniël Philipsen