essay

Carmen Felicitas

Door Carmen Felix
24 december 2013

Carmen Felix gaat graag op zoek naar de schoonheid in het alledaagse, het lelijke en het banale. Onderwerpen waarover het makkelijk klagen is beschouwt zij voor ons met een roze bril in de nieuwe rubriek ‘Carmen Felicitas’.
Haar tweede gelukslied gaat over de Hollandse kerst.

 

Kneuterige kerst

Laten we de Hollandse kerst gewoon in onze armen sluiten: de kneuterigheid, de eenvoud en vooral ook het calvinistische aspect ervan. Het is tijd dat we haar accepteren zoals ze is.
Laten we aanvaarden dat er geen dik pak sneeuw komt te liggen in je nieuwbouwwijk; dat die opzichtige Coca Cola-truck niet door de straten van Nieuw Vennep gaat rijden en dat er zeker geen aandoenlijk koortje aan de deur komt om loepzuiver In Excelsis Deo voor je te zingen. Accepteer dat de lucht grijs en het asfalt nat zal zijn; dat de enige truck die je op Tweede Kerstdag gaat zien, die van Wien’s Snackcorner is (op het parkeerterrein van de meubelboulevard). En je weet dondersgoed dat je het met ruis en Sky Radio zal moeten doen wanneer je twee uur lang op weg bent naar je familie in Limburg.

En het is allemaal oke. Zeg dat tegen jezelf wanneer je zuchtend het groepsmailtje van je moeder opent waarin te lezen valt dat er dit jaar weer is gekozen voor gourmetten, ‘omdat het gezellig én lekker makkelijk is’. Blijf dat tegen jezelf zeggen wanneer je door de Action sjokt op zoek naar topcadeau’s onder de 5 euro (“Het moet wel gezellig blijven!”). Want laten we wel wezen, dit is geen Amerikaanse romcom. Je gaat je grote liefde niet tegenkomen tijdens je last minute kerstinkopen in een groot warenhuis en je komt ook absoluut niet met je crush in een afgelegen blokhut met slecht één fleecedeken en een haardvuur terecht. De realiteit is dat je dit jaar weer alleen naar je familie afreist, op een plakkerige treinstoel of in je oude driedeurs. Of je bent al een paar weken aan het kibbelen met je liefje over de verdeling van de twee kerstdagen.
De Hollandse kerst
En het is nog steeds allemaal oke. Prima zelfs. Blijf dat dan ook tegen jezelf zeggen wanneer de kerstdagen zijn aangebroken en je in je oude, oncomfortabele eenpersoons kinderbed ligt terwijl je twee muren verderop je ouders hoort kibbelen. Blijf jezelf vertellen dat het allemaal oke is wanneer je zwager in een discussie over je donatie van 10 euro aan de Filipijnen valt, terwijl hij over de gourmetset ‘eigen volk eerst’ naar je sist.

Alles komt goed. Dit is nou eenmaal hoe de Hollandse kerst is en hoe ze altijd zal zijn. Elk jaar neem je jezelf voor om het anders te doen. Om eindelijk eens ‘chique’ uit eten te gaan of een paar dagen naar een grote Europese stad te vertrekken, om je daar in een teleurstellende kerstmarkt te storten. Maar de Hollandse kerst is veel te aandoenlijk om echt te vervloeken en verlaten. We kunnen niet zonder.

Beeld je eens in hoe gauw je die Hollandse kneuterigheid gaat missen. Geen nepsneeuw meer op de ramen, geen praktische cadeaus meer van je lieve moeder. Nooit meer lachen omdat je op Tweede Kerstdag in de file, nooit meer samen met collega’s klagen over het teleurstellende kerstpakket.
Minder klagen en meer koesteren is daarom een goed plan. Een goed voornemen zelfs. Al is het maar voor zolang januari duurt.

Over de auteur

Schrijver, columnist, copywriter, docent, gespreksleider, researcher, redacteur, soms zelfs productiemeid maar bovenal tekstueel manusje van alles.

Lees meer van

Carmen Felicitas

Door Carmen Felix

Carmen Felix gaat graag op zoek naar de schoonheid in het alledaagse, het lelijke en het banale. Onderwerpen waarover het makkelijk klagen is beschouwt zij voor ons met een roze bril in de nieuwe rubriek ‘Carmen Felicitas’. Haar eerste gelukslied gaat over de Veronica-gids. Beeld: Juliëtte Verberk   Het geluid van het voluptueuze Veronica Magazine […]

Lees meer uit de categorie essay

Mijmering

Door Carmen Felix

Schrijver en redacteur Carmen Felix wentelt zich in de warmte van de mijmering.  De vraag ‘waar word je gelukkig van?’ wordt door velen steevast beantwoord met tamelijk saaie dingen als ‘de geur van versgemaaid gras’, ‘chocola’, ‘de liefde’, ‘mijn kinderen’, ‘Caro Emerald luisteren met het raam open’ of ‘seks’. Hoewel ik altijd de eerste ben […]

ontwerp: Artur Schmal Studio / ontwikkeling WordPress: Daniël Philipsen