beeld themamaand

Vergezichten

Door Mary Slumber
26 november 2014

Voor de themamaand vroegen wij onze illustratoren: wat zien we als we uit het raam kijken over 50, 100 of 500 jaar? Zijn er dan überhaupt nog ramen; kijken we nog met onze blote ogen? In ‘Vergezichten’ hun visuele antwoord op deze vragen. Deze week: Mary Slumber.

 

Mars

Een kolonie op Mars. Ik ben voorzichtig en hoop ik dat er zoiets zal bestaan over pakweg 5000 jaar. Als er genoeg broeikasgassen in de atmosfeer wordt gepompt kun je daar op den duur rond lopen zonder ruimtepak, zo las ik. Planten zullen daar dan ook gewoon moeten kunnen groeien. Ik denk dat bouwen in de ruimte nooit echt zo gestroomlijnd zal zijn als sciencefiction ons doet geloven. Of iets praktisch is, is meer van belang denk ik.
Geld is het grootste probleem wat betreft de Mars kolonie; waarschijnlijk zullen andere dingen lange tijd voorrang krijgen. Misschien jammer maar ook begrijpelijk.

 

Stad

Deze toekomstige stad spreekt me het meest aan. Ik heb gelezen dat 7 procent van de menselijke genen de afgelopen 5000 jaar zijn veranderd. Speculaties voor hoe de mens er in de toekomst uit zal zien lopen uiteen: hebben we grotere ogen, of juist een groter voorhoofd voor onze grotere hersenen?
Ik geloof dat we doorgaan met het ontwikkelen van nieuwe technologie en dat de mensheid zal volharden; ik stel me dan ook voor dat technologie en mens meer geïntegreerd raken. De kunstmatige mens, met elektronische implantaten, artificiële organen of lichaamsdelen en genetische manipulatie, heeft de toekomst.

 

Ruïne

Het stijgen van de zeespiegel zal de komende decennia erg van belang worden. De verwachting is dat Noordzee 1,3 meter zal stijgen in de komende 100 jaar; over tweehonderd jaar wordt er een een stijging van twee tot vier meter verwacht.
Ik stel me voor dat sommige gebieden onbewoonbaar worden, en dat die gebieden worden teruggewonnen door de natuur of de zee. Na een paar eeuwen zullen alleen de ruïnes overblijven. In deze tekening staat er nog veel overeind; waarschijnlijk teveel…

 

 

Over de auteur

Mary Slumber is een illustrator.

Lees meer uit de categorie beeld themamaand

Themamaand 2017: De Stilist

Door Nienke van Leverink

In januari 2017 gingen wij aan de slag met vorm en stijl. Essay Miriam Rasch over de noodzaak van een nieuwe avant-garde. Sonnet Paul Bezembinder schreef een gedicht in de klassieke sonnetvorm. Kort verhaal Marjolein Takman schreef drie versies van hetzelfde korte verhaal. De Stijlestafette Deelnemers van De Stijlestafette schreven een variatie à la Queneau […]

ontwerp: Artur Schmal Studio / ontwikkeling WordPress: Daniël Philipsen