Poëzie

Vers in de Etalage: Jorina van der Laan

Door Jorina van der Laan
30 juni 2015

Op de kermis klimmen we uit de karretjes van het reuzenrad en dreigen te springen. We worden opgemerkt, maar niemand grijpt in. Alsof er buiten ons om is afgesproken dat het te laat is om ons op te rapen. We blijven nergens langer dan nodig is: de zweefmolen waar onze jongere broertjes in overgeven, de gokhal waar we meisjes tegen flipperkasten drukken, kussen en dan achterlaten. We weten dat we nooit op foto’s in hun portemonnees zullen staan, nooit hun ouders zullen ontmoeten, maar we willen op zijn minst een vlek in hun kleding zijn. Op de parkeerplaats tellen we de schade: er zijn vier flessen gebroken en twee jongens gewond geraakt. Bij de slagbomen huilt een meisje. We zijn moe, rapen onszelf bij elkaar of wat er van ons over is. We hebben niets hoog te houden, alleen ons hoofd.

 

 

Op de Hamburgerweg liggen we onder de stoplichten. We vergelijken onze littekens, omdat onze vaders ze verhalen noemen en we graag iets te vertellen hebben. We roken sigaretten, hebben veldflesjes Sambuca in de binnenzakken van onze jassen. Als iemand ons zou vragen waarover we praten, zou geen van ons een antwoord hebben. Soms voelt het alsof we ergens voor staan, op andere dagen weet ik zeker dat we alleen ons denken proberen te overschreeuwen. Het licht verspringt. Een bestelbusje rijdt over een van onze enkels heen en mindert vaart. De bestuurder stapt uit en kijkt de jongen die zijn voet vasthoudt verschrokken aan. Als Pepijn opstaat, pakt hij het hoofd van de bestuurder vast en slaat het tegen de stoep. In zijn overhemd vinden we een foto van zijn zoon.

 

 

Dit is het soort jongens dat we zijn geworden: het soort dat lege blikjes over straat schopt, hun namen op viaducten, de brug en garages spuit. Dat hun spijkerbroeken slijt en van elke sigaret die ze roken het filter scheurt. Als we met stokken en stenen door de straten lopen, houden de buren hun kinderen binnen. We worden nooit eerder wakker dan dit dorp gaat slapen. Komen nooit eerder thuis dan we wat hebben aangericht of achtergelaten. Dit dorp moedigt ons aan iets waar of goed te maken, maar ons vel zit niet strak genoeg. In elke spiegel die we zien, bluffen we ons groter dan we zijn. We stropen onze mouwen op als teken van verzet terwijl geen van ons ooit verder komt dan een half idee of de achterdeur.

 

 

 

Over de auteur

Jorina van der Laan (1989) studeerde Creative Writing aan ArtEZ hogeschool voor de kunsten. Met haar afstudeerwerk 'Jongens zoals wij worden niet verliefd' won ze in 2015 de Nieuwe Types Afstudeerprijs. Jorina droeg voor diverse literaire podia en leverde een bijdrage aan theatergezelschap Nachtgasten. Jorina van der Laan wordt als maker ondersteund door het literair agentschap van De Nieuwe Oost.

Lees meer van

Poëzie: Jorina van der Laan

Door Jorina van der Laan

* Een mager meisje geeft me een broek die ze niet meer draagt. Ik leg de broek in een hoek van mijn kamer en raak de spijkerstof elke ochtend even aan. De broek is een entiteit en bekijkt me.   Me bekeken voelen leidt tot in mezelf willen verdwijnen, leidt tot met een scherp voorwerp […]

Lees meer uit de categorie Poëzie

Verzen voor Miriam

Door verschillende auteurs

‘Mais les vrais voyageurs sont ceux-là seuls qui partent.’ – Charles Baudelaire Dichters Tim Pardijs en Maarten Buser bezingen Miriam zoals ze dat het liefste heeft: raak en ongekunsteld.   Losse eindjes Of het een probleem is dat ik haarappartement deel met de logeerkat,zelf slaapt ze elders. Ze rookt eensigaret van me en houdt het vuur bijzich. Dan […]

ontwerp: artur schmal studio / development: erik driessen media ontwerper