portret: Jan Zwaaneveld

Door
20 juni 2016
Jan Zwaaneveld (2)

Foto: Cilja Zuyderwyk

De volgende auteur in onze serie portretten van bijdragers aan Handboek voor een Optimistisch leven (Atlas Contact) is dichter Jan Zwaaneveld. In 2015 publiceerden we zijn gedichtenreeks Bulgaarse honden, die een prachtige plek vond in ons boek bij het thema ‘Geluk’. 

Hoe heb je De Optimist leren kennen?
Het meest waarschijnlijke scenario is dat mijn vrouw Cilja Zuyderwyk, die een stuk avontuurlijker over het internet surft dan ik, ooit een link naar De Optimist heeft aangeklikt en mij daarover heeft verteld, waarna ik zelf ook een kijkje ben gaan nemen.

De Optimist heeft voor elke auteur een thema gekozen. Voor jou was dat thema Geluk. Hoe vond je dat thema? Paste het bij je werk en zou je het zelf ook hebben gekozen als je een thema mocht kiezen?
Ik vind het niet aan mij om te bepalen onder welk thema mijn gedicht(en) goed zou(den) passen. Het mooie van gedichten is dat iedereen ze anders interpreteert, en zo hoort het ook. Maar goed, nu je het me op de man af vraagt en ik er even over heb nagedacht: het thema ‘Geluk’ past best wel goed bij ‘Bulgaarse honden’, denk ik. Het gedicht straalt een bepaalde mate van tevredenheid en rust uit.

Waar haal jij doorgaans je inspiratie vandaan? Kun je iets over je werkproces vertellen? Hoe is Bulgaarse honden ontstaan?
Ik haal mijn inspiratie uit de reizen die ik maak, uit de natuur en uit wat ik om me heen zie gebeuren tussen mensen. Meestal begint een gedicht met één regeltje of een beeld dat niet uit mijn hoofd wil. De eerste versie is bijna altijd heel plat, dan schrijf ik simpelweg de dingen op die ik erin wil verwerken, rechttoe-rechtaan, om die informatie later uit te werken tot iets meer poëtisch. ‘Bulgaarse honden’ is ook op die manier ontstaan. Ik was twee jaar geleden in Bulgarije om er vlinders te fotograferen. Nu is Bulgarije een land waarvan veel mensen een nogal negatief beeld hebben: voormalig Oostblokland, straatarm, grauwe flats, boeventuig, uitkeringsfraudeurs. Dat soort dingen. De naam van het land werkt ook niet mee, met dat lompe ‘bul’ erin.

Op een morgen kwam ik op een mooie plek terecht, een gebied met uitgestrekte bloemrijke weiden met boomgroepjes ertussen, en toen ik daar begon te fotograferen kwam er een hond naar me toe gerend. Niet dreigend, maar zoals ik in het gedicht zeg: als een uitgelaten feestganger. Een heel vrolijk beest was het, dat van niemand leek te zijn. Hij bleef me de hele tijd achterna lopen zonder vervelend te zijn, dus ik gooide af en toe een stuk hout of zo weg, waarna de hond dat ging halen en weer keurig kwam terugbrengen. Maar na een paar uur moest ik natuurlijk weer weg en ik kon ‘m onmogelijk meenemen. Dat voelde toch een beetje als verraad, hoewel die hond daar zelf waarschijnlijk helemaal niet mee zat. Ik vind het dan leuk om zo’n gegeven uit te werken en te manipuleren tot iets wat op meerdere manieren kan worden opgevat of wat lezers op het verkeerde been zet. Zoals de titel ‘Bulgaarse honden’ waarschijnlijk met veel lezers doet.

Zie je jezelf als een optimist? 
Ik kan niet zeggen dat ik een optimistische kijk heb op de wereld zoals die er nu uitziet, met al zijn oorlogen, de manier waarop de westerse wereld omgaat met vluchtelingen, met het openlijke racisme en zelfs fascisme dat we in Nederland, maar ook in de landen om ons heen, steeds vaker zien. Het allergrootste probleem is in mijn ogen de opwarming van de aarde, waarvan de gevolgen naar mijn mening zo enorm worden onderschat en om politieke redenen ontkent, dat een ramp onafwendbaar lijkt.

Ik heb wel een optimistische kijk op mijn eigen dagelijkse leven. Ik heb meerdere passies, waarvan schrijven er een is. Ik heb een lieve vrouw en ik woon op een mooie plek. Ik heb een goed leven en ben me daarvan zeer bewust.

Er zit vaak een melancholieke ondertoon in mijn gedichten. Die heeft te maken met het feit dat ik me altijd erg bewust ben van de dingen die voorbijgaan, die verdwijnen, van de tijd die verstrijkt; maar ook met mijn ontroering over de gewone dingen van iedere dag: mijn vrouw die wakker wordt, onze hond die aan mijn voeten komt liggen, de eerste bloemen die ik in het voorjaar weer zie bloeien, de gierzwaluwen die in april of mei weer helemaal vanuit Afrika rond ons huis komen vliegen en onder onze dakpannen broeden.

Wat wil je verder nog vertellen over je werk en De Optimist?
Ik wil mijn meest recente bundel nog even noemen, die Dwaalsporen heet en is uitgebracht door uitgeverij Xanten uit Utrecht. Te bestellen bij de uitgever en in iedere boekhandel. De Optimist is een erg fijn digitaal tijdschrift vind dat ik graag lees/bekijk, de combinatie van allerlei soorten tekst en beeld spreekt me erg aan. Het enthousiasme van de mensen die bij De Optimist betrokken zijn, is erg aanstekelijk. Geloof me, dat is ook weleens anders.

In augustus 2016 verschijnt het eerste boek van De Optimist, Handboek voor een Optimistisch leven (Atlas Contact), vanaf 1 juni hier al te bestellen in de voorverkoop. Als vooruitblik, zoethoudertje en lekkermakertje publiceren we de hele maand juni portretten van bijdragers aan het boek. We mailden ze een aantal vragen; uit hun antwoorden volgt een ongepolijst zelfportret, hier vind je ze allemaal. 

 

OPTIMISTISCHBOEK_COVERSCHETSEN_V05-page-001

Lees meer van

Trees

Door

  Naast haar zijn aan weerszijden nog barkrukken vrij. Daar moet een reden voor zijn, dus ga ik naast haar zitten en bestel twee fluitjes. Trees heet ze, en ze kent het leven. Op haar zestiende beviel ze van haar eerste kind. Haar enige ook. Dat is alweer 54 jaar geleden. ‘Regina heet ze. Dat […]

Lees meer uit de categorie

Gedichten van Manuel Kneepkens

Door

Nijntje Tussen mijn bonzend hoofd en het donzen jouwe, Miss Nijntje, heb ik een luxe nachttrein gedroomd voorgoed op weg naar de Mediterranée waar Venetië ligt aan gene zijde van de spiegel in een matzilveren waterbed samen met godin Aphrodite koerend als een postduif op het San Marcoplein Ga gerust slapen, Lady Bunny en wordt […]

ontwerp: artur schmal studio / development: erik driessen media ontwerper