Portret: Jante Wortel

Door
1 juni 2016

Jante Wortel, de jongste schrijver in het boek en tevens winnares van Kunstbende Taal 2015 bijt het spits af in onze serie portretten van bijdragers aan Handboek voor een Optimistisch leven (Atlas Contact).

Hoe heb je De Optimist leren kennen?
Ik geloof dat ik de eerste keer dat ik het voorbij zag komen dacht dat het zoiets was als het tijdschrift Psychologie, maar dan digitaal. Een soort gids voor het goede leven. Ik denk dat ik door de titel dacht. Later zag ik op Facebook een link voorbij komen met daarin een publicatie van De Optimist. Ik werd toen nieuwsgierig door de illustraties en klikte erop. Niet heel charmant, maar zo dus eigenlijk.

De Optimist heeft voor elke auteur/kunstenaar een thema gekozen. Voor jouw verhaal werd dat Toekomst. Paste het bij je werk en zou je het zelf ook hebben gekozen als je een thema mocht kiezen?
Ja en nee. Ik heb wel het idee dat het thema Toekomst bij mijn werk past, maar ik zou er zelf niet direct aan gedacht hebben, denk ik. Voor mij gaan mijn verhalen vaak heel erg over kijken, over iets beleven zonder in te grijpen of zonder in te kunnen grijpen. De dingen gebeuren gewoon. Nu ik er zo over nadenk, heeft dat eigenlijk best veel met toekomst te maken. Of in elk geval met het beleven van tijd, het voorbij gaan ervan.

Kun je iets over je werkproces vertellen? Hoe ben je aan Duinwandelaars gekomen?
Ik ga zitten en ik ga schrijven. Dat is mijn proces. Ik heb ook wel eens geprobeerd eerst het hele verhaal uit te werken, de verhaallijn te bedenken en dingen met post-its te doen, maar dat werkte voor mij niet. Als ik aan het schrijven ben, wil ik tegelijkertijd het verhaal bedenken. Ik wil het zelf ook voor het eerst meemaken en niet het gevoel hebben dat ik een invuloefening aan het doen ben. Soms schrijf ik tijdens het schrijven iets op waarvan ik achteraf denk: ‘Huh? Wat gebeurde daar?’ Maar dat maakt het voor mij leuk.
Het is trouwens wel zo dat ik ook wel ‘schrijf’ als ik niet aan het schrijven ben. Ik observeer graag mensen, mijn omgeving, wat er om me heen gebeurt, en dat gebruik ik dan. Vaak onbewust, maar als ik eerlijk ben ook vaak wel bewust. Wat dat betreft wil ik me niet laten blokkeren. Ik kan er altijd nog voor kiezen het gewoon weg te gooien, of het nooit aan iemand te laten lezen.

Zie je jezelf als een optimist?
Ik denk het wel. Vroeger zag ik vaak op tegen alles wat ik moest doen en dan zeiden mijn ouders altijd: ja, maar als je er eenmaal bent is het leuk.
Nu zie ik minder vaak tegen dingen op en probeer ik te denken: ja, maar als ik er eenmaal ben dan máák ik het wel leuk. Dat gaat niet altijd goed, maar vaak helpt de gedachte alleen ook al.
Zo deed ik laatst ook een experiment door naar iedereen op straat te glimlachen. Sommige mensen keken chagrijnig en bleven chagrijnig kijken, andere mensen glimlachten wel terug. Als dat gebeurde werd ik er meteen even vrolijk van. Ik denk dat ik dat wel optimistisch gedrag mag noemen.
Of mijn werk ‘optimistisch’ is, weet ik niet. Mijn personages maken vaak niet al te gezellige dingen mee, maar ik houd er ook niet van om verhalen te schrijven met zelfmedelijden erin. Dus misschien zit er wel een beetje optimisme in mijn teksten. Tot mijn zevende wilde ik Cliniclown worden, dat kan er ook weleens mee te maken hebben.

IMG_6514

Jante Wortel

 

Augustus 2016 verschijnt het eerste boek van De Optimist, Handboek voor een Optimistisch leven (Atlas Contact), vanaf 1 juni hier al te bestellen in de voorverkoop. Als vooruitblik, zoethoudertje en lekkermakertje publiceren we de hele maand juni portretten van bijdragers aan het boek. We mailden ze een aantal vragen; uit hun antwoorden volgt een ongepolijst zelfportret, hier vind je ze allemaal. 

OPTIMISTISCHBOEK_COVERSCHETSEN_V05-page-001

Lees meer van

Voor wie wat te relativeren heeft

Door Lieve van der Zaan

Tekst: Maarten van Riel Onlangs sprak ik met een vriend op het terras over de gruwelijkheden die zich tijdens de oorlog in het voormalige Joegoslavië hebben voltrokken. Net toen ik wilde vertellen over de moordpartij in Visegrad stond een vrouw op van de tafel naast ons. “Heren, zo is het wel mooi geweest.” Ze beende […]

Lees meer uit de categorie

Courgettetijd

Door

 

ontwerp: artur schmal studio / development: erik driessen media ontwerper