Portret: Margreet de Jong

Door
29 juni 2016

Nummer negen in onze portrettenreeks van bijdragers aan het Handboek voor een Optimistisch leven (Atlas Contact) biedt een blik in het meer dan bijzondere hoofd van Margreet de Jong. Op een dag vond De Optimist een enthousiast bericht in haar mailbox van Studio Teer: het begin van een meer dan vruchtbare samenwerking. Als Studio Teer maakt Margreet beelden die volkomen onverwacht zijn en toch gelijk aan je ogen blijven plakken. Haar georganiseerde waanzin heeft een prominente plek in het boek en is op onze site al hier en hier (slightly nsfw) te vinden. 

Margreet de Jong

Hoe heb je De Optimist leren kennen?

Ik heb de Optimist leren kennen via Facebook. Nadat ik de site had bezocht, wilde ik heel graag deel uitmaken van de Optimist. 

Wat vond je van het thema ‘Eten’? Paste het bij je werk en zou je het zelf ook hebben gekozen als je een thema mocht kiezen?

Het thema Eten past erg goed bij mij als persoon, maar ook bij mijn werk. Eten is iets waar ik dagelijks mee bezig ben. Van het maken van bewuste keuzes tot het gulzig naar binnen werken van een vette ongezonde snack. In mijn illustraties is de mens (of een ander levend wezen) vaak een soort machine die iets produceert. Wat komt eruit? Hier fantaseer ik graag over. Het thema Seks stond voor mij op nummer 1, op nummer 2 stond Eten. Achteraf gezien had ik dit moeten omdraaien, een goede keuze dus.

Waar haal jij doorgaans je inspiratie vandaan? Kun je iets over je werkproces vertellen? 

Ik fantaseer heel veel, over de gekste dingen. Hier haal ik vaak mijn inspiratie uit. Om niet in mijn eigen fantasiewereld te blijven hangen, vind ik het fijn om verhalen van anderen te gebruiken als inspiratiebron. Meestal ontstaan er dan gelijk allemaal beelden in mijn hoofd, beelden die ik zelf niet had kunnen bedenken. Met dit beeld of idee in mijn hoofd begin ik aan de illustratie op papier. Meestal in zwart wit. Indien ik het nodig vind, kleur ik de illustratie digitaal in of voeg ik structuren toe.


Zie je jezelf als een optimist? Waarom wel/niet? Heeft dit invloed op je werk?

Eerlijk gezegd ben ik van mezelf geen echte optimist. In de basis ben ik kritisch en bekijk ik dingen vaak eerst vanuit de negatieve kant. Mijn vriend is daarentegen een echte optimist, soms bloedirritant maar hierdoor vullen we elkaar wel goed aan. In mijn werk zie ik meer een optimist dan ik in werkelijkheid ben. Soms denk ik wel eens dat ik mezelf in mijn werk probeer te vertellen dat ik niet alles zo serieus hoef nemen en best eens met een lach op mijn gezicht de middelvinger mag opsteken naar alles en iedereen. Dat ik ben wie ik ben zorgt ervoor dat ik het werk maak dat ik maak. Dat ik geen echte optimist ben zorgt, denk ik, voor de spanning die in mijn werk te voelen is en maakt mijn werk eigen.

In augustus 2016 verschijnt het eerste boek van De Optimist, Handboek voor een Optimistisch leven (Atlas Contact), vanaf 1 juni hier al te bestellen in de voorverkoop. Als vooruitblik, zoethoudertje en lekkermakertje publiceren we de hele maand juni portretten van bijdragers aan het boek. We mailden ze een aantal vragen; uit hun antwoorden volgt een ongepolijst zelfportret, hier vind je ze allemaal.

Lees meer van

Schuld! Thema-avond poëzie in De Nieuwe Liefde

Door

Schuld Ben je vergeten te stemmen? Eet je vlees? Douche je heet en veel te lang? Bel je die scharrel nog terug om te vertellen dat het ‘m niet wordt? Verzuim je het succes van je concurrentie op social media te liken en verspreid jij toch die roddel waarvan je niet helemaal zeker weet of […]

Lees meer uit de categorie

Lumineus – David Cohen de Lara

Door

“Portretwerk vind ik de meest boeiende fotografie, om te doen en om naar te kijken. Mensen houden blikken langer vast dan een landschap. Ik vind het interessant om te zien wat de fotograaf heeft gedaan, welke keuzes er zijn gemaakt en wat dat zegt over de sfeer en de persoon. Ik ben zelf ook altijd […]

ontwerp: artur schmal studio / development: erik driessen media ontwerper