interview

Portret: Margreet de Jong

Door Margreet de Jong | beeld: Gemma Pauwels
29 juni 2016

Nummer negen in onze portrettenreeks van bijdragers aan het Handboek voor een Optimistisch leven (Atlas Contact) biedt een blik in het meer dan bijzondere hoofd van Margreet de Jong. Op een dag vond De Optimist een enthousiast bericht in haar mailbox van Studio Teer: het begin van een meer dan vruchtbare samenwerking. Als Studio Teer maakt Margreet beelden die volkomen onverwacht zijn en toch gelijk aan je ogen blijven plakken. Haar georganiseerde waanzin heeft een prominente plek in het boek en is op onze site al hier en hier (slightly nsfw) te vinden. 

Margreet de Jong

Hoe heb je De Optimist leren kennen?

Ik heb de Optimist leren kennen via Facebook. Nadat ik de site had bezocht, wilde ik heel graag deel uitmaken van de Optimist. 

Wat vond je van het thema ‘Eten’? Paste het bij je werk en zou je het zelf ook hebben gekozen als je een thema mocht kiezen?

Het thema Eten past erg goed bij mij als persoon, maar ook bij mijn werk. Eten is iets waar ik dagelijks mee bezig ben. Van het maken van bewuste keuzes tot het gulzig naar binnen werken van een vette ongezonde snack. In mijn illustraties is de mens (of een ander levend wezen) vaak een soort machine die iets produceert. Wat komt eruit? Hier fantaseer ik graag over. Het thema Seks stond voor mij op nummer 1, op nummer 2 stond Eten. Achteraf gezien had ik dit moeten omdraaien, een goede keuze dus.

Waar haal jij doorgaans je inspiratie vandaan? Kun je iets over je werkproces vertellen? 

Ik fantaseer heel veel, over de gekste dingen. Hier haal ik vaak mijn inspiratie uit. Om niet in mijn eigen fantasiewereld te blijven hangen, vind ik het fijn om verhalen van anderen te gebruiken als inspiratiebron. Meestal ontstaan er dan gelijk allemaal beelden in mijn hoofd, beelden die ik zelf niet had kunnen bedenken. Met dit beeld of idee in mijn hoofd begin ik aan de illustratie op papier. Meestal in zwart wit. Indien ik het nodig vind, kleur ik de illustratie digitaal in of voeg ik structuren toe.


Zie je jezelf als een optimist? Waarom wel/niet? Heeft dit invloed op je werk?

Eerlijk gezegd ben ik van mezelf geen echte optimist. In de basis ben ik kritisch en bekijk ik dingen vaak eerst vanuit de negatieve kant. Mijn vriend is daarentegen een echte optimist, soms bloedirritant maar hierdoor vullen we elkaar wel goed aan. In mijn werk zie ik meer een optimist dan ik in werkelijkheid ben. Soms denk ik wel eens dat ik mezelf in mijn werk probeer te vertellen dat ik niet alles zo serieus hoef nemen en best eens met een lach op mijn gezicht de middelvinger mag opsteken naar alles en iedereen. Dat ik ben wie ik ben zorgt ervoor dat ik het werk maak dat ik maak. Dat ik geen echte optimist ben zorgt, denk ik, voor de spanning die in mijn werk te voelen is en maakt mijn werk eigen.

In augustus 2016 verschijnt het eerste boek van De Optimist, Handboek voor een Optimistisch leven (Atlas Contact), vanaf 1 juni hier al te bestellen in de voorverkoop. Als vooruitblik, zoethoudertje en lekkermakertje publiceren we de hele maand juni portretten van bijdragers aan het boek. We mailden ze een aantal vragen; uit hun antwoorden volgt een ongepolijst zelfportret, hier vind je ze allemaal.

Over de auteur

Margreet de Jong (1989) werkt als illustrator onder de naam Studio Teer. Haar illustraties kenmerken zich als grappig en simpel met een knipoog in combinatie met structuur en regelmaat: orde in de chaos.

Over de illustrator

Meer informatie over en werk van Gemma Pauwels is te vinden op haar uitgebreide website: gemma.nu

Lees meer uit de categorie interview

Interview: redacteur Marijn Hogenkamp

Door Nienke van Leverink

In het kader van 10 jaar De Optimist interviewden wij enkele van onze (oud-)redacteuren over wat De Optimist voor hen heeft betekend. Vandaag: hoofdredacteur Marijn Hogenkamp. In het dagelijks leven is zij redacteur bij Atlas Contact en heeft zij de roman ‘Probeer om te keren’ uitgegeven bij Cossee. Ben je een optimist? Ik zeg altijd wel […]

ontwerp: Artur Schmal Studio / ontwikkeling WordPress: Daniël Philipsen