interview

Portret: Thomas Heerma van Voss

Door Thomas Heerma van Voss | beeld: Gemma Pauwels
26 juni 2016

Aflevering acht in onze portrettenreeks van bijdragers aan het Handboek voor een Optimistisch leven (Atlas Contact) is schrijver Thomas Heerma van Voss. Eerder verscheen van zijn hand bij ons het schitterende verhaal ‘Mijn hoofd leegmaken’. Voor het boek schreef hij ‘Geliefde, ik hou van je’, waarin een gesprek tussen moeder en zoon onvermijdelijk de ongemakkelijke kant op gaat.

foto: Lenny Oosterwijk

foto: Lenny Oosterwijk

Hoe heb je De Optimist leren kennen?

Via Miriam van Ommeren, die er voortdurend over Twitterde en later ook Facebookte. Tijdens de spaarzame keren dat ik haar in levende lijve sprak – we delen een sportschool en een voorliefde voor Lange Frans – begon ze vroeg of laat ook over De Optimist, met een niet onaangename hardnekkigheid. 

Wat vond je van het thema ‘Liefde’? Paste het bij je werk en zou je het zelf ook hebben gekozen als je een thema mocht kiezen?

Over het thema heb ik geen uitgesproken mening. Er zijn originelere thema’s te bedenken, zonder meer, maar ook onzinnigere – en je kunt je afvragen of een thema werkelijk origineel moet zijn. Waarom moest de bundel eigenlijk een thema hebben?

Ik weet niet of het thema liefde bij mijn werk past. Ik heb daar niet veel zinnigs over te zeggen. Mijn verhalen gaan, voor zover er liefde in voortkomt, eerder over een gebrek aan liefde dan over florerende liefde. Anderzijds: gaat niet bijna alle fictie dat op een bepaalde manier? Als ik een thema had mogen kiezen, had ik gekozen voor vrij spel, oftewel: voor geen thema.

Waar haal jij doorgaans je inspiratie vandaan? Kun je iets over je werkproces vertellen? Hoe ben je aan ‘Geliefde, ik hou van je’ gekomen?

Het verhaal draait om een moeder en een zoon die uiteindelijk een sociologisch rollenspel gaan nadoen. Dat gegeven had ik al langer in mijn hoofd, ik hoorde iemand daar eens over vertellen, het leek me een mooie manier om een verhouding om te draaien en om figuren zo meer over zichzelf te laten horen dan ze gewend en vermoedelijk ook van plan zijn. De enscenering – moeder en zoon gaan uit eten, rijden over de snelweg – heb ik later om dit gegeven heen bedacht.

Zie je jezelf als een optimist? Waarom wel/niet? Heeft dit invloed op je werk?

Hoe ik mezelf zie is in hoge mate het gevolg van hoe anderen mij zien, althans, van hoe ze zeggen dat ze me zien, en welke indruk ik krijg. Optimistisch zou ik mezelf in elk geval niet noemen. Met enige regelmaat hoor ik dat ik een wat pessimistische, defaitistische houding heb, al krijg ik ook weleens te horen dat ik een rustgevende aanwezigheid ben, niet al te zwaar. Spreekt dat elkaar tegen? Ik weet het niet. Mijn dierbare Frank Heinen zei afgelopen zomer, toen we min of meer toevallig samen op Lowlands belandden, dat hij mijn aanwezigheid zo waardeerde omdat hij dan in elk geval weet dat één iemand nog kritischer is dan hijzelf. Volgens mij gebruikte hij het woord ‘zuurder’. Op dat moment drong voor het eerst echt tot me door dat pessimisme ook iets heel geruststellends kan hebben.

In augustus 2016 verschijnt het eerste boek van De Optimist, Handboek voor een Optimistisch leven (Atlas Contact), vanaf 1 juni hier al te bestellen in de voorverkoop. Als vooruitblik, zoethoudertje en lekkermakertje publiceren we de hele maand juni portretten van bijdragers aan het boek. We mailden ze een aantal vragen; uit hun antwoorden volgt een ongepolijst zelfportret, hier vind je ze allemaal.

Lees meer van

Mijn hoofd leegmaken

Door Thomas Heerma van Voss

  Op mijn dertiende vroeg dokter Schuursma of ik een lijstje wilde maken met doelstellingen voor de rest van mijn leven:1) de eerste prijs winnen op de Wiskunde Olympiade2) een keer tongzoenenNu ben ik zestien en heb ik allebei de doelen bereikt, ook al ontkent Gabriëlla nog steeds dat we gekust hebben, maar ik weet […]

Lees meer uit de categorie interview

Tijdelijk Toon: ‘Een geslaagd optreden is een liefdesverklaring aan het moment’

Door Sophie Kok

Hij was de allereerste campusdichter van de VU, toerde met de Poëziebus door Nederland en België en organiseert velerlei underground poëzie-evenementen in Amsterdam: de vierde NK-finalist die we aan jullie voorstellen is Tijdelijke Toon. We gaan met hem in gesprek over regels die recht hebben op omlijsting, over zijn martje-wijers-complex en hoe hij van dit […]

ontwerp: Artur Schmal Studio / ontwikkeling WordPress: Daniël Philipsen