Interview Portret

Portret: Wytske Versteeg

Door Wytske Versteeg | beeld: Gemma Pauwels
14 juni 2016

Halte vijf in onze serie portretten van bijdragers aan Handboek voor een Optimistisch leven (Atlas Contact) is voor Wytske Versteeg. Speciaal voor het boek schreef zij het prachtige verhaal ‘Bovenkomen’.

foto: Eline Spek

foto: Eline Spek

Hoe heb je De Optimist leren kennen?
Door de vraag om mee te werken aan het programma Kamermans Kermis, dat mede door De Optimist werd georganiseerd. Toen kreeg ik de opdracht een verhaal te schrijven over voyeurisme.

De Optimist heeft voor elke auteur/kunstenaar een thema gekozen. Voor jou was dat thema Schuld. Hoe vond je dat thema?
Schuld speelt in mijn boeken, zeker in Boy, een belangrijke rol. Ik vind het thema schuld fascinerend omdat het zelden zo eenvoudig ligt als we graag zouden willen. In ‘Bovenkomen’ heeft de verteller zichzelf ervan overtuigd dat hij geen schuld voelt en dat het verleden geen enkele invloed op hem heeft. In werkelijkheid is hij niet in staat contact met anderen te maken – het slachtoffer was degene die het dichtst bij hem in de buurt kwam. De angst voor die nabijheid speelt een rol in het onvermogen van de verteller om in te grijpen en zijn vriend – een merkwaardige vriendschap, maar toch een soort vriendschap – te redden. ‘Bovenkomen’ begon naar aanleiding van het nieuwsbericht dat zorgverzekeringen psychoanalyse niet langer zouden vergoeden – ik vroeg me af wat dat gegeven zou doen met iemand die dat beroep zijn hele leven uitgeoefend had, en ontdekte pas bij het schrijven wat er allemaal aan de hand was in het onderbewuste van de analyticus zelf.

Waar haal jij doorgaans je inspiratie vandaan? 
Inspiratie betekent letterlijk inademing, en ik denk dat het vaak ook zo werkt: schrijven werkt alleen wanneer ik opensta voor de wereld. Een idee voor een verhaal kan overal te vinden zijn: in iets dat ik op straat zie, in de trein hoor, in een krantenbericht of een boek. Vaak begin ik met een personage of een eerste zin, nooit met een abstract schema – ik vind pas achteraf uit waar het verhaal precies over gaat. Er lag al een eerste versie van ‘Bovenkomen’ voor ik de vraag van De Optimist kreeg, en schuld speelde al een belangrijke rol in dat verhaal – de opdracht was een goede aanleiding het verhaal aan te scherpen en af te maken.

Zie je jezelf als een optimist?
Ik ben geen optimistisch persoon, en ook mijn personages zijn vaak pessimisten. Wel probeer ik ze in de loop van een verhaal of boek vaak tot een inzicht te laten komen – niet zozeer een gedachte of ontdekking, maar een moment waarop ze – al is het maar voor even – voelen dat ze deel uitmaken van de wereld om hen heen, de schoonheid daarvan opmerken. Niet per se – eigenlijk nooit – iets blijvends, maar toch: uiteindelijk bestaat het leven ook uit dat soort schijnbaar kleine momenten.

Augustus 2016 verschijnt het eerste boek van De Optimist, Handboek voor een Optimistisch leven (Atlas Contact), vanaf 1 juni hier al te bestellen in de voorverkoop. Als vooruitblik, zoethoudertje en lekkermakertje publiceren we de hele maand juni portretten van bijdragers aan het boek. We mailden ze een aantal vragen; uit hun antwoorden volgt een ongepolijst zelfportret, hier vind je ze allemaal.

Over de auteur

Wytske Versteeg (1983) is schrijver en politicoloog. In 2015 verscheen haar derde roman, 'Quarantaine'. Haar tweede roman 'Boy' won de BNG Literatuurprijs 2014 en stond op de longlist van de Libris Literatuurprijs. Haar debuutroman 'De wezenlozen' stond op de longlist van de AKO Literatuurprijs en de Opzij Literatuurprijs, en won de VrouwDebuutprijs. Haar non-fictieboek 'Dit is geen dakloze' werd genomineerd voor de Jan Hanlo Essayprijs.

Over de illustrator

Meer informatie over en werk van Gemma Pauwels is te vinden op haar uitgebreide website: gemma.nu

Lees meer van

Camera

Door Wytske Versteeg

Het eerste bedrijf weigerde om naar hen toe te komen en dat was dat. Ze leken niet eens te begrijpen waarom dat onmogelijk was en hij werd woedend over de telefoon, tegen een meisje dat er ook niets aan kon doen. Later vroeg Sophie waar dat toch over ging en hij moest liegen, verzon iets […]

Lees meer uit de categorie Interview Portret

portret: Jan Zwaaneveld

Door Jan Zwaaneveld

De volgende auteur in onze serie portretten van bijdragers aan Handboek voor een Optimistisch leven (Atlas Contact) is dichter Jan Zwaaneveld. In 2015 publiceerden we zijn gedichtenreeks Bulgaarse honden, die een prachtige plek vond in ons boek bij het thema ‘Geluk’.  Hoe heb je De Optimist leren kennen? Het meest waarschijnlijke scenario is dat mijn vrouw Cilja Zuyderwyk, die een […]

ontwerp: artur schmal studio / development: erik driessen media ontwerper