Portret: Wytske Versteeg

Door
14 juni 2016

Halte vijf in onze serie portretten van bijdragers aan Handboek voor een Optimistisch leven (Atlas Contact) is voor Wytske Versteeg. Speciaal voor het boek schreef zij het prachtige verhaal ‘Bovenkomen’.

foto: Eline Spek

foto: Eline Spek

Hoe heb je De Optimist leren kennen?
Door de vraag om mee te werken aan het programma Kamermans Kermis, dat mede door De Optimist werd georganiseerd. Toen kreeg ik de opdracht een verhaal te schrijven over voyeurisme.

De Optimist heeft voor elke auteur/kunstenaar een thema gekozen. Voor jou was dat thema Schuld. Hoe vond je dat thema?
Schuld speelt in mijn boeken, zeker in Boy, een belangrijke rol. Ik vind het thema schuld fascinerend omdat het zelden zo eenvoudig ligt als we graag zouden willen. In ‘Bovenkomen’ heeft de verteller zichzelf ervan overtuigd dat hij geen schuld voelt en dat het verleden geen enkele invloed op hem heeft. In werkelijkheid is hij niet in staat contact met anderen te maken – het slachtoffer was degene die het dichtst bij hem in de buurt kwam. De angst voor die nabijheid speelt een rol in het onvermogen van de verteller om in te grijpen en zijn vriend – een merkwaardige vriendschap, maar toch een soort vriendschap – te redden. ‘Bovenkomen’ begon naar aanleiding van het nieuwsbericht dat zorgverzekeringen psychoanalyse niet langer zouden vergoeden – ik vroeg me af wat dat gegeven zou doen met iemand die dat beroep zijn hele leven uitgeoefend had, en ontdekte pas bij het schrijven wat er allemaal aan de hand was in het onderbewuste van de analyticus zelf.

Waar haal jij doorgaans je inspiratie vandaan? 
Inspiratie betekent letterlijk inademing, en ik denk dat het vaak ook zo werkt: schrijven werkt alleen wanneer ik opensta voor de wereld. Een idee voor een verhaal kan overal te vinden zijn: in iets dat ik op straat zie, in de trein hoor, in een krantenbericht of een boek. Vaak begin ik met een personage of een eerste zin, nooit met een abstract schema – ik vind pas achteraf uit waar het verhaal precies over gaat. Er lag al een eerste versie van ‘Bovenkomen’ voor ik de vraag van De Optimist kreeg, en schuld speelde al een belangrijke rol in dat verhaal – de opdracht was een goede aanleiding het verhaal aan te scherpen en af te maken.

Zie je jezelf als een optimist?
Ik ben geen optimistisch persoon, en ook mijn personages zijn vaak pessimisten. Wel probeer ik ze in de loop van een verhaal of boek vaak tot een inzicht te laten komen – niet zozeer een gedachte of ontdekking, maar een moment waarop ze – al is het maar voor even – voelen dat ze deel uitmaken van de wereld om hen heen, de schoonheid daarvan opmerken. Niet per se – eigenlijk nooit – iets blijvends, maar toch: uiteindelijk bestaat het leven ook uit dat soort schijnbaar kleine momenten.

Augustus 2016 verschijnt het eerste boek van De Optimist, Handboek voor een Optimistisch leven (Atlas Contact), vanaf 1 juni hier al te bestellen in de voorverkoop. Als vooruitblik, zoethoudertje en lekkermakertje publiceren we de hele maand juni portretten van bijdragers aan het boek. We mailden ze een aantal vragen; uit hun antwoorden volgt een ongepolijst zelfportret, hier vind je ze allemaal.

Lees meer van

Het park

Door

Er lag een dode man in het park. Hij droeg een verschoten spijkerpak en gympen. Hij had een glimlach op zijn gezicht. De jongen loopt door het Aemstelpark, voluit het Gijsbrecht van Aemstelpark. Het is een keurig park – een tekentafelpark. Er zijn rechthoekige grasvelden met keurig gras. Langs elk grasveld staan twee bankjes – […]

Lees meer uit de categorie

Sacha Landkroon: ‘Is er al eens een slam gewonnen met alleen een handdoek om een paar tanige heupjes?’

Door

Sacha Landkroon is zowel postbezorger voor twee concurrerende bedrijven, maatschappijkritische vader als Afrikaanse reuzenslakhouder, maar bovenal de derde NK poetryslam-finalist die we aan jullie voorstellen. En de ontboezemingen liegen er niet om: van zijn favoriete letter tot wat de mooiboyglimlach van Ozan Aydogan allemaal met hem doet. Wordt het Sacha for poetry-president 26 januari?  Hoe […]

ontwerp: artur schmal studio / development: erik driessen media ontwerper