Vers in de etalage

Door Martje Wijers
13 juli 2016

becoming one

ook ik draag het licht in me[1] 
een brandend luciferkopje dat uitdooft op je tong
daar de smaak van salmiak achterlaat

dit is wat ik heb verbrand:
de katten die zich in elkaar vasthaakten
onder mijn slaapkamerraam
hoe ik dacht dat dat liefde was
alcoholvrije cocktails op het terras
van een beachclub in Gelderland.
de schaar die je in je rechterhand hield
je durfde er mijn haar niet mee te knippen

ik ben moe van mijn donkerte
en mijn demonen hebben honger[2]
er zijn alleen nog nougatblokjes in een rood
verpakkinkje
en droge crackers die nooit
op de breeklijn breken.

 

[1] Sakugawa, Yumi. (2014) Lesson 7. In: Your illustrated guide to becoming one with the universe. U.S.A.: Adams Media.
[2] Sakugawa, Yumi. (2014) Lesson 6. In: Your illustrated guide to becoming one with the universe. U.S.A.: Adams Media.

illu_vlogman_meinen

hera

mijn god heeft buikgriep
de wittebroodsweken zijn nu echt voorbij

onder water open ik een granaatappel
om de pitjes los te wrikken
zuur vocht dringt zich aan me op

mijn god laat boertjes
waarvoor hij zich niet excuseert
ik onderdruk de neiging hem te offeren
(als iets werkelijk urgent voelt
heeft het niets met dit moment te maken)[1]

het is alsof mijn lichaam nu geleerd heeft hoe het moet:[2]
een man met een mankement vasthouden

ik heb verlangens en de gave mezelf ervoor te straffen

 

[1]Bosch, Ingeborg. (2008) De herontdekking van het ware zelf. (p. 81) Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact.
[2]Bolen, Jean Shinoda. (1986) Godinnen in elke vrouw. Tjalling Bos (tr.). (p. 367) Rotterdam: Uitgeverij Lemniscaat.

Over de auteur

Martje Wijers (1986) schrijft gedichten, treedt op en slamt. Ze won o.a. de jaarfinales van de poëzieslag in Festina Lente en U-slam in 2016, Bellum Poetica in 2017 en 2018 en stond in de finale van het NK poetry slam in 2017 en 2018. Jurylid Fresku zei dat hij haar stem graag wilde opnemen op een cassettebandje om thuis te kunnen beluisteren. Martje woont in Amsterdam, waar ze werkt als docente Zweeds en Nederlands aan anderstaligen. Binnenkort promoveert ze op een proefschrift in de taalwetenschap aan de Universiteit van Gent.

Lees meer van

Nieuwland

Door Martje Wijers

Nieuwland langs de slangenboom met doorns de pakken appelsap op de plank in de garage zo kom je in de keuken alles wat opa en oma er doen is Rummikub en ruzie maken in de walm van sigaren er zijn pilletjes voor elke dag van de week er drijven schimmelvlokken in de appelsap   als […]

Lees meer uit de categorie

ZKV-zondag: Spiegelbeeld

Door Felix Sandon

Een nieuwe, tijdelijke rubriek bij De Optimist: ZKV-zondag. Een reeks Zeer Korte Verhalen van Felix Sandon op zondag. De Japanse schrijvers Yasunari Kawabata noemde ze ook wel handpalmverhalen: verhalen zo klein en zo kostbaar dat ze in de palm van een hand passen. Leestijd: minder dan 30 seconden. Impact: onmeetbaar. Dit is nummer vier, Spiegelbeeld. (En hier […]

ontwerp: artur schmal studio / development: erik driessen media ontwerper