Asha Karami: ‘Poëzie is voor mij een manier van actie of verzet’

Door
24 januari 2018

Om rond te komen heeft ze drie verschillende banen: ze is jeugdarts, ringarts bij vechtsportgala’s en yogadocent. Maar haar hart ligt bij de poëzie. Asha debuteerde in 2017 met gedichten in de literaire tijdschriften nY en de Poëziekrant, won de jaarfinale van de Festina Lente Poëzieslag en staat vrijdag 26 januari in de Finale van het NK Poetry Slam.

Hoe ben je in aanraking gekomen met poetry slam en hoe kwam je erbij hier zelf aan mee te gaan doen?
Ik schrijf al een tijd en wilde mijn werk graag delen met kameraden. Liever niet in competitief verband, maar het voordeel daarvan is wel dat je bijna meteen kunt meten of je teksten goed aankomen. Beleefdheden doen er dan weinig meer toe.

Hoe zou je je werk/stijl typeren? Wat zijn terugkerende thema’s bijvoorbeeld?
Poëzie is voor mij een manier van actie of verzet. Onberedeneerd, lijfelijk en instinctief. Ik wil mijn gevoel van ontwrichting, onthechting en vervreemding op de lezer of luisteraar overbrengen. Ik wil de grenzen van conventioneel taalgebruik en genreconventies aftasten en als het lukt doorbreken. Ik wil inconsistenties en paradoxen. Ik voel dat het dan een meer accurate weerspiegeling wordt van mijn binnenwereld maar ook van wat ik ervaar in de wereld om me heen. Ik ben nog maar net begonnen.

Waar haal je inspiratie vandaan?
Ik vind inspiratie op straat en op tv (al heb ik al sinds 1997 geen tv meer) en in Youtubefilmpjes die ik later nooit meer terug kan vinden.

Hoe ga je om met plankenkoorts? Of ben je een podiumbeest in hart en nieren?
Oxazepam 5 tot 20 mg.  

Wanneer noem je je eigen optreden geslaagd?
Het is nooit geslaagd, daarom moet je altijd door. Of altijd geslaagd, ik weet het nooit zo goed.
Als ik het idee heb dat mensen geluisterd hebben en niet helemaal weten wat ze ervan moeten vinden. Of als ik anderen heb geïnspireerd.

Hoe ga je je voorbereiden op de finale van 26 januari?
De finale heb ik een maand geleden al voorbereid in het Pacific Parc café.

We begrijpen dat je je geheime wapen voor de finalebattle hier niet gaat onthullen, maar kun je alvast een subtiele hint geven?
Tranen, eventueel trillende benen. Van mij of van de tegenstander, dat zeg ik nog niet.

Tegen/ met wie zou je het liefst in de finalebattle van het NK Poetry Slam terechtkomen?
Het is toch vooral een gevecht tegen mezelf.

Wat zijn je ambities op schrijf- en optreedgebied? 
Ik wil blijven schrijven en af en toe voordragen. Ik hoop dat er iemand komt kijken.

Hoe ziet je dagelijkse leven eruit, waar hou je je (verder) allemaal mee bezig?
Zie mijn gedichten. Als jeugdarts zie ik op sommige dagen 3 baby’s per uur, andere dagen lig ik in bed of zit ik in de vensterbank achter mijn laptop te typen. Ik kijk ook weleens naar buiten, er gebeurt veel buiten. Als ringarts moet ik wel eens een snee hechten, een arm terug in de kom plaatsen of een blessure beoordelen bij een kickbokser of MMA vechter. Ik volg geregeld een yogales of geef zelf lessen. Ik lees, wandel en maak me druk om dingen. Nu ben ik bezig met mijn goede voornemens voor 2018: opbouwen van een meditatieroutine, 1,5 liter water per dag en minder internet. Discipline en anarchie is alles wat ik nodig heb.

Wat is de leukste reactie die je naar aanleiding van een optreden hebt gekregen van een jurylid of iemand uit het publiek?
‘Hoe kan je zo echt zijn?’ en ‘Ik heb op je gestemd, niet dat ik weet wat je zei want ik luisterde niet.’ Dat laatste was trouwens niet zo leuk, maar ik noem het toch.

Als je jezelf als slammer in één van je eigen dichtregels zou moeten samenvatten, welke zou dat dan zijn?
‘ik ga niet op zoek naar iets
dat niet op zoek is naar mij’

De allerlaatste kaarten voor de finale van het NK Poetry Slam koop je hier

 

 

MRX

Ik ging bij hem op bezoek, telefonisch
was hij niet meer bereikbaar. Zijn deur
stond open, zo was hij. Een ontbloot
bovenlichaam, dunne lippen en
mondhoeken scherp naar beneden.
Één hand in een glas water, verbrand
tijdens strijken. Als hij liep bewogen

zijn tieten mee. ‘Dit is mijn laatste week,
de finale, de eindbaas, dus mag wel
moeilijk zijn.’ Ik geloofde hem en zei
dat ik red bull voor hem had en contant
geld gepind voor het geval dat.

Hij gaf me thee met huidschilfers
en gember. ‘Dit is wie je bent,
dit is hoe je je voelt, geef het op.’
Hij deed het voor de macht, ik had zoiets
eerder gezien op tv. ‘Nee, heb er genoeg
van, ik heb ontslag genomen bij mcdonalds
en ben marxist geworden.’ Zulke ideeën

begreep hij niet en hij ging zoeken
in een la. ‘Ik denk dat ik het gevonden heb,
het is gebroken!’ Hij begon ons te filmen
en ik huilde. Zulke video’s leken mij
interessanter. Hij was ontzettend
getalenteerd, daar kon ik niet tegenop
dus zei ik dat hij dom was.
Er is geen kant van het verhaal,
iedereen doet gewoon zijn werk
en dat is nou precies het probleem.

Bij kaarslicht aten we runderlever en
bespraken we strategieën voor de strijd
tussen de toekomst en het verleden

Lees meer van

De omgekeerde wereld: VERVAL

Door

In de omgekeerde wereld draaien we de zaken voor de verandering eens om. Nu eens niet eerst een tekst waar een illustrator een beeld bij maakt. In de omgekeerde wereld is er eerst de illustratie, daarna gaat de schrijver aan de slag om er een kort verhaal of gedicht bij te maken. In deze eerste […]

Lees meer uit de categorie

Lumineus – Marieke de Bra

Door

Fotograaf Marieke de Bra exposeerde onlangs in ‘creatieve vrijplaats’ Amsterdam Roest haar fotoserie ‘Ik hou van hobby’s’. Ze fotografeerde bodybuilders, maar ook Mickey Mouse-liefhebbers, preparateurs en hardrockers. Het resultaat bleek onderwerp van discussie; Marieke ontdekte dat waar het hobby’s betreft sympathie en vooroordelen lijnrecht tegenover elkaar kunnen staan.   Marieke de Bra – ‘Ik hou […]

ontwerp: artur schmal studio / development: erik driessen media ontwerper