Martje Wijers over world domination, battlestrategieën en (placebo)bananen

Door
20 januari 2018

‘Ik ben best assertief, als ik slaap’: de tweede NK-finalist die we aan jullie voorstellen is Martje Wijers. Martje werkt als docent Zweedse taalkunde en schrijft aan een proefschrift in de taalwetenschap. Daarnaast is ze één van de zes bedenkers van de Facebook-pagina Dilemma op Dinsdag, waarop wekelijks mensen worden gepijnigd met een absurd dilemma.

Hoe ben je in aanraking gekomen met poetry slam en hoe kwam je erbij hier zelf aan mee te gaan doen?
Ik was al lang bezig met poëzie, meer voor mezelf dan voor anderen. Een aantal jaar geleden was ik bij het NK Poetry Slam als bezoeker en toen begon ik me voorzichtig af te vragen of ik dat ook zou durven en kunnen met mijn gedichten. Niet lang daarna heb ik de daad bij het woord gevoegd en ben ik vanaf 2016 aan slams gaan deelnemen. Nu sta ik alweer voor de tweede keer in de finale van het NK.

Hoe zou je je werk/stijl typeren? Wat zijn terugkerende thema’s bijvoorbeeld?
Ik experimenteer met verschillende stijlen en thema’s. Ik probeer in elk geval ritmisch en beeldend te schrijven, vaak observerend. Verder laat ik het, geloof ik, liever aan anderen over om mijn werk te analyseren.

Schrijf je je teksten met het podium in gedachten? (Schrijf je aparte teksten voor op papier en voor op het podium? En zo ja, wat is het verschil?)
Soms wel. Meestal merk ik wel tijdens het schrijven of iets mogelijk geschikt is voor het podium of dat het meer een ‘papiergedicht’ wordt. Het komt geregeld voor dat ik een regel laat sneuvelen, omdat ik denk dat het voor een luisterend publiek niet aankomt. Soms wil je een regel gewoon een paar keer kunnen lezen en dat gaat nu eenmaal niet als het wordt voorgedragen. Af en toe merk ik ook pas terwijl ik een gedicht sta voor te dragen dat het helemaal niet werkt of juist beter dan ik had gedacht.

Waar haal je inspiratie vandaan? 
Dat kan van alles zijn. Ik heb gedichten over glazenwassers, de evolutie, vieze kleine jongetjes, eenzame hospita’s, generatiekloven en flexplekken. Het begint vaak met een observatie of een persoonlijke ervaring, maar vervolgens probeer ik daar dan natuurlijk wel meer mee te zeggen.

Hoe ga je om met plankenkoorts? Of ben je een podiumbeest in hart en nieren?
Ik voel me wel op mijn plek op het podium, ook al verwachten veel mensen dat helemaal niet van mij. Maar ook podiumbeesten hebben plankenkoorts of toch op zijn minst gezonde zenuwen. Diep ademhalen en gáán, is mijn tactiek, en (placebo)bananen eten.

Wanneer noem je je eigen optreden geslaagd?
Als ik het gevoel heb dat ik iets heb over weten te brengen op het publiek, dat het echt is aangekomen.

Hoe ga je je voorbereiden op de finale van 26 januari? (Zit er een bepaalde opbouw in je set? En hoe bereid je een finalebattle voor?)
Ik ga eerst goed nadenken over mijn sets. Daarin ga ik proberen verschillende dingen te laten zien. Ik heb een lijstje gedichten die geschikt zijn voor een battle, die ga ik oefenen. Mocht ik het tot de battle schoppen, dan probeer ik in te spelen op het moment en dan te bedenken wat het meest passend is.

We begrijpen dat je je geheime wapen voor de finalebattle hier niet gaat onthullen, maar kun je alvast een subtiele hint geven?
Poesjes met scherpe klauwen, het venijn zit in de staart.

Tegen/ met wie zou je het liefst in de finalebattle van het NK Poetry Slam terechtkomen? 
Tijdelijke Toon aka Charley, ik verheug me er al tijden op eens tegen hem te mogen battelen, maar het komt er steeds niet van.

Wat zijn je ambities op schrijf- en optreedgebied?
World domination. Nee, ik vind het fantastisch om op te treden dus dat wil ik zeker blijven doen. Ik heb ook wel de ambitie om meer te publiceren, maar tot nu toe heb ik daar eigenlijk nog heel weinig concreets voor ondernomen. Misschien komt dat voort uit een angst om mijn teksten helemaal vast te leggen. Na een optreden kan ik er altijd nog aan blijven schaven.

Hoe ziet je dagelijkse leven eruit, waar hou je je (verder) allemaal mee bezig?
Ik werk aan een proefschrift over tweedetaalverwerving aan de Universiteit Gent, dus ik ben vooral veel aan het lezen, schrijven en met excelbestanden aan het klooien, ‘traag vergroeiend met bureau en stoel’ (Ingmar Heytze). Ook begeleid ik studenten Zweedse taalkunde met hun scripties. In mijn vrije tijd houd ik me o.a. met een groepje vrienden bezig met het bedenken van absurde dilemma’s voor Dilemma op Dinsdag en alles wat daarbij komt kijken. Verder lees ik graag en ik zie redelijk wat films, dat soort dingen.

Wat is de leukste reactie die je naar aanleiding van een optreden hebt gekregen van een jurylid of iemand uit het publiek?
De man die zei ‘volgens mij heb jij je missie gevonden, jij walst bij mensen binnen’.

Als je jezelf als slammer in één van je eigen dichtregels zou moeten samenvatten, welke zou dat dan zijn?
ik ben best assertief, als ik slaap’

(of ‘kan iemand me misschien even vasthouden?
ik sta hier uit te sterven waar je bij staat’)

Wil je Martje volgende week naar de overwinning klappen, koop dan hier je kaartje voor de finale van het NK Poetry Slam. 

Lees meer van

Eerste indrukken: Waarom ik dol ben op Duitsland (en mijn broertje niet).

Door

Der Germanist geht immer wieder weiter. Deze week laten vier auteurs in een reeks mini-essays hun Duitsland aan ons zien. Meezing-Matthäusen, stroef verlopen schoolreisjes, bijzondere instrumenten en een andere kijk op Kafka – het komt allemaal voorbij. Luuk Schokker bijt het spits af! *** Het schijnt niet meer dan zeven seconden te duren voor iemand een […]

Lees meer uit de categorie

Freak show met een reuzenkangoeroe

Door admin

Tekst: Miriam van Ommeren Beeld: (c) Brook Andrew De vraag hoe men in vroeger tijden, en nu, tegen kleurlingen aankeek en –kijkt lijkt een populaire vraag te zijn. Dit jaar presenteerde de Nieuwe Kerk in Amsterdam de tentoonstelling Black is Beautiful, waarin de verbeelding van de zwarte mens in de Nederlandse kunst vanaf 1330 tot […]

ontwerp: artur schmal studio / development: erik driessen media ontwerper