feuilleton kort verhaal

Geen beweging – deel 1

Door Corinne Heyrman | beeld: Judith Herman
10 oktober 2018

Corinne Heyrman maakte wekelijks radio in de gevangenis in de Begijnenstraat in Antwerpen binnen het project Radio Begijnenstraat. Op basis van haar bezoeken schreef ze een feuilleton in zes delen. We publiceren hieronder deel één. De komende vijf weken publiceren we elke week een nieuw deel. 

Radio Begijnenstraat is een project van hell-er vzw i.s.m. het zorgteam van de gevangenis van Antwerpen en wordt artistiek gecoördineerd door Katrin Lohmann. De onderstaande tekst is de persoonlijke beleving van de auteur en niet noodzakelijk representatief voor de werkelijkheid. 
Luister hier naar Radio Begijnenstraat: http://www.hell-er.net/archief/

 

DEEL EEN

Terwijl ik mij naar vleugel F begeef, de afdeling waar ik bij de radio werk, moet ik langs zes gesloten deuren en één metaaldetector. Voor elke gesloten deur moet ik volgens de instructies voor het raam gaan staan, zodat de portiers de gele badge al van ver via de camera’s aan het plafond kunnen zien. De eerste keer dat ik voor zo’n gesloten deur stond, zei de portier door de intercom dat ik achter een paal stond. Ik probeer nu heel zichtbaar in het midden van het glas te gaan staan.

Dames en heren, welkom bij Radio Begijnenstraat. Het weerbericht: vanmiddag blijft het 21 graden, ongeacht de buitentemperatuur. De volgende dagen zal daar niets aan veranderen.

Mijn weg verloopt traag. Bij elke gesloten deur zit een knopje dat ik kan indrukken wanneer ik erg lang moet wachten. Mijn collega’s hebben mij het gebruik van het knopje afgeraden. De portiers ergeren zich eraan.

In de eerste gang waar ik doorheen moet zitten de pas aangekomen gevangenen. Ze kijken door het raampje van hun gesloten deur, ze dragen hun eigen kleren nog. Ik weet niet of ik hen moet begroeten of dat ze liever met rust gelaten worden. Soms roepen ze naar me. Soms kijken ze bang. Ik probeer steeds zo normaal mogelijk door die gang te lopen.

Er hangt een muffe, zure geur die naarmate ik dieper in de gevangenis kom, steeds sterker wordt. Hoe verder in het gebouw, hoe langer de gevangenen er al zitten. De gevangenen zijn ook steeds rustiger. Of moedelozer. De afdeling waar ik werk, op de eerste verdieping, is vleugel F. Daar zitten de gevangenen het langst. Of zo lijkt het toch, want ze hebben geen einddatum gekregen en weinig vooruitzichten. Dan is alles lang. De meesten zijn geïnterneerd. “Het is vleugel F, met de F van fou,” zegt Robbert bij mijn eerste kennismaking. Hij lacht hard.

*

Druppelsgewijs komen de gevangenen de dagzaal binnen. We werken een uur aan de radio-uitzending met een groep van mensen die zich ingeschreven hebben. Mijn collega’s en ik geven iedereen een hand. We hebben het over Hamlet. Is hij zot of is hij niet zot? is de vraag. “Beschadigd,” luidt het antwoord. Het komt van Lucas, een man met een brede borstkas. “Dat is een betere benaming dan zot,” zegt hij. Eén kneep van zijn hand zou de mijne verbrijzelen. Ik zoek een litteken, vind er drie. Twee op zijn arm en één naast zijn oor. Lucas ziet soms dingen die anderen niet zien. Dat brengt hem in de war.

*

Goedemiddag beste luisteraars, en welkom bij Radio Begijnenstraat.
Mijn naam is Nancy van de Laagste Prijsgarantie en ik heb vandaag hopelijk gelukkige winnaars, want ik heb een prijsvraag: Wat is de naam van onze radio?
Gelieve te bellen naar Radio Begijnenstraat. Met een goed antwoord kunt u een reis naar de Caraïben winnen.

Hallo? 

Goedemiddag beste luisteraar, u spreekt met Nancy van de Laagste Prijsgarantie, wie heb ik aan de lijn?

Goedendag, met Jul.

Dag beste Jul, wat is de naam van onze radio? 

Ik denk Radio Begijnenstraat.

Wauw beste luisteraars, we hebben een winnaar! U wint een reis naar de Caraïben!

Oh, fantastisch.

Kunnen we u inschrijven om volgende week te vertrekken?

Nee.

Hoezo nee?

Omdat ik nog vier jaar voorwaardelijk zit.

Oei.

Kunt u die reis niet in de toekomst boeken?

Nee, dat zal helaas niet gaan. Dames en heren, wij kijken uit naar een volgende beller!

Over de auteur

Corinne Heyrman (1994) maakt theater en schrijft proza en non-fictie. In 2016 studeerde ze af aan de opleiding Woordkunst in Antwerpen met een beeldende collagevoorstelling met de bewoners van de wijk Luchtbal. Ze vindt het belangrijk om als maker een verhouding aan te gaan met de maatschappij. Dat deed ze ook in This Trumpet, een theatervoorstelling over de stad als lichaam. Corinne zit in een talentontwikkeltraject van De Nieuwe Oost | Wintertuin. In 2018 is haar chapbook 'Mogelijke eigenschappen' verschenen.

Over de illustrator

Judith Herman (1994) studeerde in 2016 af als grafisch ontwerper aan Sint-Lucas Gent. Naast freelance grafisch werk en een lerarenopleiding heeft zij ook haar eigen projecten. Haar eigen werk vertrekt vaak vanuit herkenbaarheid en het onderzoeken van grote vragen aan de hand van ogenschijnlijk kleine banaliteiten, waarbij niet de antwoorden maar de zoektocht zelf het werk vormt.

Lees meer van

Geen beweging – deel 6

Door Corinne Heyrman

Corinne Heyrman maakte wekelijks radio in de gevangenis in de Begijnenstraat in Antwerpen binnen het project Radio Begijnenstraat. Op basis van haar bezoeken schreef ze een feuilleton in zes delen. We publiceren hieronder het zesde en laatste deel.  Radio Begijnenstraat is een project van hell-er vzw i.s.m. het zorgteam van de gevangenis van Antwerpen en […]

Lees meer uit de categorie feuilleton kort verhaal

Waslijnen zonder kleren

Door Stefan Schwarz

We hadden ome Carlos al jaren niet meer gezien toen hij ineens voor onze deur stond. Hij was zowat een kopie van papa, maar zijn huid was gladder, zijn oogopslag helderder en hij droeg dezelfde mooie kleren als de mannen in het centrum van Lima. Papa nam hem van top tot teen in zich op […]

ontwerp: Artur Schmal Studio / ontwikkeling WordPress: Daniël Philipsen