De omgekeerde wereld: AAN EEN BLIK VOLDOEN

Door
15 december 2018

In de omgekeerde wereld draaien we de zaken voor de verandering eens om. Nu eens niet eerst een tekst waar een illustrator een beeld bij maakt. In de omgekeerde wereld is er eerst de illustratie, daarna gaat de schrijver aan de slag om er een kort verhaal of gedicht bij te maken. In deze eerste aflevering maakte Lune van der Meulen het beeld. Esmé van den Boom schreef er op ons verzoek een tekst bij.

Kijk je?
Achter mij staat iemand of een douchegordijn misschien
om mij mee af te schermen, om mij
vast te houden
jouw blik te weren

Boven een bed hangt een poster met
‘Hier slaapt een lief meisje’ in het roze
Een lief meisje wacht op haar beurt
Een lief meisje praat alleen als haar iets gevraagd wordt
Een lief meisje kijkt met haar ogen
niet met haar handjes

Je kijkt naar mij en hoewel ik
het douchegordijn hoor kraken
het water nog op mijn huid voel
de armen om me heen
kijk ik naar jou en stuur
emoji’s

Het is een mooi plaatje
er spreekt wel iets romantisch uit
Vraag: ‘Ja, maar die rode lippen,
zijn die onschuldig?’
Tel de suggesties op

Kijk, hier ben ik, hier zijn mijn emoji’s
mijn hartjes aan jou
het lichte rood
            niet het donkere
de plaatjes
            niet de woorden van mijn lippen
            van mijn onschuldige

Een schaduw langs een ruggengraat
Twee vingers gespreid
Zwart haar
Vraag: ‘Waar zijn haar ogen?’

Mijn emoji’s zijn geladen, maar niet té
ik stuur vandaag geen aubergines
ik ben vandaag een puur wezen
een naakt wezen dat net onder
de douche vandaan komt

Lees meer van

Stijlestafette: Howl

Door

Voor onze themamaand De Stilist vroegen wij deelnemers van De Stijlestafette om een variatie à la Queneau op onze oertekst te schrijven. Ik zag de gemiddelde geesten van mijn generatie kloten met een fietsslot, verdrietig piekerend en koud,             zich over blanke kinderzitjes hangen ‘s nachts op zoek naar een heilzame sleutel,             slap kotsende millennials verlangend […]

Lees meer uit de categorie

Poëzieweek 2016

Door

redenen om met vreemden in bad te gaan   als het water stil ligt, ademen de golven, lig ikelke dag in bad met wildvreemdentrekt het water de tijd in onze handen zeep ik je rug in en je haren, herschepje tot een landschap, vorm ikbomen en rivieren op je rug gebergtes op je armenwat is […]

ontwerp: artur schmal studio / development: erik driessen media ontwerper