beeld kort verhaal

De omgekeerde wereld: AAN EEN BLIK VOLDOEN

Door Esme van den Boom | beeld: Lune van der Meulen
15 december 2018

In de omgekeerde wereld draaien we de zaken voor de verandering eens om. Nu eens niet eerst een tekst waar een illustrator een beeld bij maakt. In de omgekeerde wereld is er eerst de illustratie, daarna gaat de schrijver aan de slag om er een kort verhaal of gedicht bij te maken. In deze eerste aflevering maakte Lune van der Meulen het beeld. Esmé van den Boom schreef er op ons verzoek een tekst bij.

Kijk je?
Achter mij staat iemand of een douchegordijn misschien
om mij mee af te schermen, om mij
vast te houden
jouw blik te weren

Boven een bed hangt een poster met
‘Hier slaapt een lief meisje’ in het roze
Een lief meisje wacht op haar beurt
Een lief meisje praat alleen als haar iets gevraagd wordt
Een lief meisje kijkt met haar ogen
niet met haar handjes

Je kijkt naar mij en hoewel ik
het douchegordijn hoor kraken
het water nog op mijn huid voel
de armen om me heen
kijk ik naar jou en stuur
emoji’s

Het is een mooi plaatje
er spreekt wel iets romantisch uit
Vraag: ‘Ja, maar die rode lippen,
zijn die onschuldig?’
Tel de suggesties op

Kijk, hier ben ik, hier zijn mijn emoji’s
mijn hartjes aan jou
het lichte rood
            niet het donkere
de plaatjes
            niet de woorden van mijn lippen
            van mijn onschuldige

Een schaduw langs een ruggengraat
Twee vingers gespreid
Zwart haar
Vraag: ‘Waar zijn haar ogen?’

Mijn emoji’s zijn geladen, maar niet té
ik stuur vandaag geen aubergines
ik ben vandaag een puur wezen
een naakt wezen dat net onder
de douche vandaan komt

Over de auteur

Esmé van den Boom (1993) schrijft proza, gedichten en liedjes. Tijdens haar studies Nederlands en Engels begon ze met schrijven en optreden, eerst als singer-songwriter en later als dichter. In haar werk zoekt ze naar de echo’s van maatschappelijke thema’s in het huiselijke en het persoonlijke. Ze trad met tekst en muziek onder andere op tijdens de Frankfurter Buchmesse en op podia en festivals als Noorderzon, Dichters in de Prinsentuin, Read my World en Onbederf’lijk Vers. Ze stond in de finale van Write Now! 2017 en mocht mee op Zomerkamp met Das Mag. In 2016-2017 was ze Huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen en mocht ter gelegenheid van het Huisdichterschap een bundel samenstellen: Zomerwee (2017). Ze is genomineerd voor het prestigieuze Hendrik de Vriesstipendium 2018.

Over de illustrator

Lune van der Meulen (1991) is a Dutch artist and illustrator. She graduated from Artez Institute of the Arts with a BFA in Illustration Design in 2015. lunevandermeulen.com

Lees meer uit de categorie beeld kort verhaal

Dit zijn de antwoorden

Door Lies Gallez

Er zijn mensen die zeiden dat ze aankwam met een rugzak op en dat ze stonk naar zweet, regen en sardines uit blik. Anderen zeiden dat ze hier al die tijd gewoond had in het huisje op de berg. En dat niemand anders daar woonde, vanwege die berg. Ik wist niet wat waar was, maar […]

ontwerp: Artur Schmal Studio / ontwikkeling WordPress: Daniël Philipsen