De omgekeerde wereld: De reünie

Door Monique Wijbrands
31 december 2018

In de omgekeerde wereld draaien we de zaken voor de verandering eens om. Nu eens niet eerst een tekst waar een illustrator een beeld bij maakt. In de omgekeerde wereld is er eerst de illustratie, daarna gaat de schrijver aan de slag om er een kort verhaal of gedicht bij te maken. In deze vierde aflevering maakte Nastia Cistakova het beeld. Josse Kok schreef er op ons verzoek een gedicht bij.

De reünie

Als de schimmen oogjes krijgen is het tijd
om de fles neer te zetten en op zoek te gaan.

Je kunt oude laarzen vinden, een nieuwe banjo
of je schepper. Stoïcijns als een ontbijttafel,
plastic vleugeltjes op zijn rug, platvloers.

Hij kijkt niet op als je hem roept, herkent je niet.
Je bent veranderd. Je kunt niet zien of hij zijn tong
uitsteekt of rookt. Als hij rookt, rookt hij Brandaris.
Als hij zijn tong uitsteekt, ben jij zijn tong.

Een liedje dan? Je trekt de laarzen aan, pakt de banjo
maar vergeet het, je haat country. Waarom zou je
je schepper plezieren? Hij was het die jou ontwierp.
Hij stuurde de schimmen je ooghoeken in.

Over de auteur

Monique Wijbrands (1977) werkt vanuit haar atelier in Amsterdam Oost aan zowel schilderijen (@monique_wijbrands_paintings) als illustraties bij artikelen in tijdschriften en kranten (@monique_wijbrands).

Lees meer van

Vers in de Etalage

Door Monique Wijbrands

Op verzoek van De Optimist schreef Josse Kok speciaal voor de themamaand ‘Pulp’ een viertal ‘pulpgedichten’. Onwil Ramptoerisme trekt mij niet maar ik verlam per ongeluk. Ik wil de buurt niet lastig vallen, maar het is zo stil. Ik wil geen mens zien poepen op een schoongeveegd trottoir maar de ogen van de buurman zijn […]

Lees meer uit de categorie

Hutspot

Door

Twee havo is een rusteloze, bij vlagen hardwerkende klas. Mevrouw den Hartog is een hardwerkende, bij vlagen rusteloze biologielerares. Ze heeft tegen deze les opgezien, maar minder dan in voorgaande jaren. Met de leerlingen van twee havo zal een goed gesprek te voeren zijn over het thema van vandaag. Toch komt ze te laat. Alsof […]

ontwerp: artur schmal studio / development: erik driessen media ontwerper