poëzie

De Regelname: Asha Karami

Door Asha Karami | beeld: Reinout Dijkstra
25 september 2019

Klecks – hét platform voor poëziekritiek – en uw geliefde podium voor hedendaagse poëzie, De Optimist slaan de literaire handen ineen en presenteren de reeks ‘De Regelname’. Eens per twee maanden vragen we een dichter welke regel hij of zij zelf geschreven zou willen hebben – en waarom. En we vragen hem of haar met die regel iets nieuws te schrijven, dat op ‘De Optimist’ wordt gepubliceerd. Een creatief-kritische kruisbestuiving, dus, bestaande uit een interview en een gedicht.
 
In deze aflevering: Asha Karami koos voor de regel ‘o- mijn vriend – deze wereld is niet de echte’ uit ‘ik heb mij met moeite alleen gemaakt van Hans Lodeizen. 

Met deze regels schreef Asha het onderstaande nieuwe gedicht. Waarom? Zie hier het interview!

 

als ik ga, moet ik naar de laatste zomer

 

een nacht liet ik haar naar binnen

klimmen door mijn slaapkamerraam

haren verward, de geur van zweet en rum

ze had ‘city boy’ getatoeëerd op haar biceps

 

ze fluisterde ‘soms vergeet ik dat god

ons iets heeft beloofd..’

onze relatie was er een van aanmoediging

misschien hadden we meer genoten als we wisten

dat elke dag beter zou zijn dan de volgende

‘..en dat is de dood’

 

vanaf onze galerij telde ik welk raam van haar was

ik wist niets over ruimtelijke ordening of kankerpoëzie

 

in de binnenstraat volgden we de vrouw in rode nachtjapon

zij leerde ons dat de tijd een illusie is die ons afsnijdt

van de ongelimiteerde realiteit rondom

het klokkijken ontleren om te kunnen zien wat we zijn

we hadden meteen spijt toen de twee politieagenten haar afvoerden

 

in de weekenden op skeelers naar het basketbalveldje bij nellestein

ik wilde mijn zonnebril niet af doen

 ‘o- mijn vriend – deze wereld is niet de echte’ op een pilaar onder de a9

 

een korte tijd hield ik telefonisch contact

maar ik merkte dat ze mij nooit zelf belde en ja

ik had haar eerder niet nodig en ik heb haar nu ook niet nodig

niemand heeft het recht om gelukkig te zijn zij ook niet 

 

tegenwoordig ruikt niets meer naar zichzelf

ik weet welke dagen ze werkt en soms reken ik bij haar af

 

Over de auteur

Asha Karami studeerde aan de Schrijversvakschool en bereikte de tweede plaats tijdens het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam in 2018. Ze mocht haar werk presenteren tijden Vers van het Mes 2018 in Perdu en gedichten van haar verschenen eerder in literaire tijdschriften als Terras, Het Liegend Konijn, De Gids en Revisor. In september 2019 verschijnt haar debuutbundel 'Godface' bij De Bezige Bij. Naast het schrijven werkt Karami als arts.

Over de illustrator

Reinout Dijkstra zit vaak urenlang over zijn bureau gebogen. Om zich heen liggen vulpotloden, vermolmde fijnlijners, stapels papier en enkele dingen die lijken op stiften. Voor hem staat afgekoelde koffie, maar daar heeft hij geen oog voor. Af en toe zegt hij 'hm' in verschillende intonaties. Zie reinoutdijkstra.nl

Lees meer uit de categorie poëzie

Vers in de etalage

Door Mischa Andriessen

Het Respijt Ze zegt: ‘Plant daar klimop dan zie je de dode boom niet en je bent beschut voor de buren.’ De tuin herstelt zich van de regen Naaktslakken hangen in de bieslook. Ze zegt: ‘De hond heeft weer alles onder gescheten.’ De houtduiven hervatten de bouw van een nest ergens buiten je blikveld binnen […]

ontwerp: Artur Schmal Studio / ontwikkeling WordPress: Daniël Philipsen