de regelname

De Regelname #8: Tijl Nuyts

Door Tijl Nuyts | beeld: Yingda Dong
4 september 2020

Klecks – hét platform voor poëziekritiek – en uw geliefde podium voor hedendaagse poëzie, De Optimist slaan de literaire handen ineen en presenteren de reeks ‘De Regelname’. Eens per twee maanden vragen we een dichter welke regel hij of zij zelf geschreven zou willen hebben – en waarom. En we vragen hem of haar met die regel iets nieuws te schrijven, dat op ‘De Optimist’ wordt gepubliceerd. Een creatief-kritische kruisbestuiving, dus, bestaande uit een interview en een gedicht.
 
In deze achtste aflevering: Tijl Nuyts koos voor de regel ‘My heart in hiding / Stirred for a bird’ uit het gedicht The Windhover’ van Gerard Manley Hopkins.

Met deze regels schreef Tijl het onderstaande nieuwe gedicht. Waarom? Zie hier het interview!

Ik woonde in een school
die leek op een boot
in de zon. Ik was er alleen
en er werd een vuur
in mij ontstoken

toen ik omhoog keek
naar een valk die overvloog,
pauzeerde om te bidden
in een stalen lucht

maar getroffen
werd door iets scherps
en ontplofte in een wolk
van goud en vermiljoen.

Het had iets met de taal
te maken, met het raadsel,
met de jeugd of de horizon.

Ik begreep er niets van
en vergat het nooit.
Dit was wat ik wou.

Over de auteur

Tijl Nuyts (1993) is als literatuurwetenschapper verbonden aan de Universiteit Antwerpen. Essays, korte verhalen en gedichten van hem verschenen onder meer in de lage landen, Het Liegend Konijn, De Reactor, Awater, DW B en Tirade. Zijn debuutbundel Anagrammen van een blote keizer werd in 2017 genomineerd voor de C. Buddingh’-Prijs. Hij is eindredacteur poëzie van het literaire tijdschrift Kluger Hans.

Over de illustrator

Yingda Dong comes from China. He is an illustrator and currently studies at Luca School of Arts. He likes to record his life experience in different scales of drawings, when he walks in the cities that he’s not familiar with, he becomes even more sensitive to capture precious moments, and uses his illustrations to dive the audiences into an abstract world. Check for more: yingdadong.cargo.site or instagram.com/yingda_dong.

Lees meer uit de categorie de regelname

Weerballon

Door Peter De Voecht

Klecks – hét platform voor poëziekritiek – en uw geliefde podium voor hedendaagse poëzie, De Optimist slaan de literaire handen ineen en presenteren de reeks ‘De Regelname’. Eens per twee maanden vragen we een dichter welke regel hij of zij zelf geschreven zou willen hebben – en waarom. En we vragen hem of haar met […]

ontwerp: Artur Schmal Studio / ontwikkeling WordPress: Daniël Philipsen