zomerkaping

Zomerkaping: Elise Kiambi en Lybrich Wieringa

Door Elise Kiambi | beeld: Lybrich Wieringa
14 november 2020

Afgelopen augustus reisde de redactie van De Optimist af naar Gent, om daar een bezoek te brengen aan de jaarlijkse Zomerkaping, georganiseerd door Creatief Schrijven: een literaire werkweek waar jonge beeldmakers en schrijvers de kans krijgen samen nieuw werk te maken. Onder hen waren  dichter en spoken word-artiest Elise Kiambi en beeldmaker Lybrich Wieringa. Vandaag publiceren we het betoverende project van deze twee vrouwen, die in hun werk Afbladderen op originele wijze het fenomeen ‘wortels’ onderzochten.

Afbladderen

Ik ben vergroeid met de houtnerven van je vloer.

Mijn aders voeden jouw kamerplant
ze omkaderen het schilderij dat ik je gaf
kleven aan de reling van je bed, besmeuren
alles wat je in je vertrek bent vergeten.

Je hebt ruimte nodig.
Ik heb er wel eens over gelezen, als je wil
kan ik de leegte opvullen tussen je tenen
mezelf wegsteken in je sokkenla.

Ik ijsbeer tussen je mondhoeken
tast mijn grenzen af
negeer de afgrond
wanneer je grijns verdwijnt.

Onze vingers vinden elkaar, hebben
tergend traag zich een weg gebaand
volgen de routes langs het water terwijl
adders toekijken vanuit het struikgewas.

Ik heb geen gegronde reden
om je voedingsbodem te zijn
de ruimte die je achterlaat
stelt mijn honger in vraag.

We hebben de dagen in je kamer geplukt
voor ze rijp waren.
Wat doe je met tijd die terugbijt wanneer je
er een hap uit neemt?

Over de auteur

Elise "Tumba" Kiambi (1999) schrijft poëzie en is zo nu en dan op een podium te vinden met haar teksten. Deze spoken word artist heeft Congolese en Angolese wortels die in Brussel zijn ontsproten. Door een stap terug te nemen en ruimte te laten tussen verbeelding en beleving, hoopt ze een safe space te creëren voor zelfexpressie. Ze beschouwt het persoonlijke als publiek eigendom en verkent de perceptie van het Zelf door de ogen van Anderen. Tumba werkt voornamelijk vanuit haar eigen ervaringen met ontworteld zijn, afgesneden familiebanden en wonden die nog moeten helen. Haar werk is een verzameling van momentopnames die proberen te passen binnen het grotere plaatje. Meer van haar werk is te vinden via haar Instagrampagina.

Over de illustrator

Lybrich Wieringa gaat met een grote nieuwsgierigheid en haar schetsboek eropuit om alles op haar pad vast te leggen met speelse kleuren en gevonden texturen. Ze werkt als freelance illustrator en haar werk is te vinden op lybrich.com en op instagram.com/fleder.haus.

Lees meer uit de categorie zomerkaping

Zomerkaping: Lena Vercauteren en Lybrich Wieringa

Door Lena Vercouteren

De getalenteerde dichteres Lena Vercauteren en beeldmaker Lybrich Wieringa bogen zich tijdens de Zomerkaping 2020 over het thema ‘Wortels’. Deze samenwerking leverde twee betoverende gedichten, en een net zo sprookjesachtige illustratie op. Komt dat lezen, komt dat zien! Wortels 1. Je vertakt in mij,laat bliksems achter op mijn longen.Voor ik me kan verzetten,heeft mijn lichaam […]

ontwerp: Artur Schmal Studio / ontwikkeling WordPress: Daniël Philipsen