Zomerkaping: Elise Kiambi en Lybrich Wieringa

Door
14 november 2020

Afgelopen augustus reisde de redactie van De Optimist af naar Gent, om daar een bezoek te brengen aan de jaarlijkse Zomerkaping, georganiseerd door Creatief Schrijven: een literaire werkweek waar jonge beeldmakers en schrijvers de kans krijgen samen nieuw werk te maken. Onder hen waren  dichter en spoken word-artiest Elise Kiambi en beeldmaker Lybrich Wieringa. Vandaag publiceren we het betoverende project van deze twee vrouwen, die in hun werk Afbladderen op originele wijze het fenomeen ‘wortels’ onderzochten.

Afbladderen

Ik ben vergroeid met de houtnerven van je vloer.

Mijn aders voeden jouw kamerplant
ze omkaderen het schilderij dat ik je gaf
kleven aan de reling van je bed, besmeuren
alles wat je in je vertrek bent vergeten.

Je hebt ruimte nodig.
Ik heb er wel eens over gelezen, als je wil
kan ik de leegte opvullen tussen je tenen
mezelf wegsteken in je sokkenla.

Ik ijsbeer tussen je mondhoeken
tast mijn grenzen af
negeer de afgrond
wanneer je grijns verdwijnt.

Onze vingers vinden elkaar, hebben
tergend traag zich een weg gebaand
volgen de routes langs het water terwijl
adders toekijken vanuit het struikgewas.

Ik heb geen gegronde reden
om je voedingsbodem te zijn
de ruimte die je achterlaat
stelt mijn honger in vraag.

We hebben de dagen in je kamer geplukt
voor ze rijp waren.
Wat doe je met tijd die terugbijt wanneer je
er een hap uit neemt?

Lees meer van

Beeldgedicht – Toekomst

Door

Martine Eshuis maakt beeldgedichten van gevonden teksten. Deze maand maakt zij haar Optimistische debuut met ‘Toekomst’.     — Meer beeldgedichten van Martine Eshuis zijn hier te vinden.  

Lees meer uit de categorie

Vers in de etalage

Door

Maartje Jaquet fotografeert dingen op straat die haar aan dieren doen denken. Bij de foto’s maakt ze gedichtjes waarin ze vertelt hoe je de foto’s kunt bekijken. Voor De Optimist selecteerde ze vier fotogedichten. steenvogel nu weet ik het zeker je bent er altijd was je er al die tijd al zit je op mijn […]

ontwerp: artur schmal studio / development: erik driessen media ontwerper