zomerkaping

Zomerkaping: Lena Vercauteren en Lybrich Wieringa

Door Lena Vercouteren | beeld: Lybrich Wieringa
19 november 2020

De getalenteerde dichteres Lena Vercauteren en beeldmaker Lybrich Wieringa bogen zich tijdens de Zomerkaping 2020 over het thema ‘Wortels’. Deze samenwerking leverde twee betoverende gedichten, en een net zo sprookjesachtige illustratie op. Komt dat lezen, komt dat zien!

Wortels

1.

Je vertakt in mij,
laat bliksems achter op mijn longen.
Voor ik me kan verzetten,
heeft mijn lichaam zich al aangepast.
Door pijnsignalen buigt het neer.

Ik overleef op paddenstoelen onder jouw bladerdak.
De koelte houdt ze vers.
Dronken van de regen die langs de draden
van het mycelium in mij vloeit.
Zinkend in een vochtig bed.

Ik voel mezelf afval worden.
De wespen vinden geen pollen,
vliegen voorbij mij omhoog.
Ik zie geen wolk meer om naar te grijpen.

Op een dag sterf je af.
Je verdort uit me weg naar de bodem.
Er vormt zich een opening.
Voorzichtig volg ik de sporen
die je hebt achtergelaten.
Gootjes in mijn huid.

2.

Ik verzorg de striemen
van verdwenen vergroeiingen.
Ronde littekens van wondhout,
het vocht nog plakkerig.
Larven nestelen zich in mijn holtes.

Een brandende ademhaling.
Nieuwe takken ontplooien zich
als ooit verzuurde spieren.
Korstmossen vallen van me af.
Er ontpopt zich iets,
aangetrokken door nieuw licht.

Ik dwing mezelf te strekken
tot diep in de lucht, wortel mij
in wat is vrijgekomen.
Mijn huid een bast
die scheurt en nieuwe lagen onthult.

Bladeren wrijven langs andere bomen.
Mijn stam zet zich uit,
de groeven nu bewoond door insecten.
Hun parade tikt een kloppend ritme.

 

Over de auteur

Lena Vercauteren (°1996) is dichteres, librettist en beginnend dramaturg. In haar teksten gaat ze op zoek naar het menselijke en interpersoonlijke en waar het af en toe misgaat. De interactie met andere media zoals muziek en beeld vormen daarbij een belangrijke broedplaats voor inspiratie. Ze studeert Theaterwetenschappen aan de Universiteit Gent en werkt als poëzieredacteur voor Kluger Hans. Zie meer van Lena op haar Instagrampagina.

Over de illustrator

Lybrich Wieringa gaat met een grote nieuwsgierigheid en haar schetsboek eropuit om alles op haar pad vast te leggen met speelse kleuren en gevonden texturen. Ze werkt als freelance illustrator en haar werk is te vinden op lybrich.com en op instagram.com/fleder.haus.

Lees meer uit de categorie zomerkaping

Zomerkaping: Martijn Verhelst en Yingda Dong

Door Martijn Verhelst

Onze tweede publicatie in samenwerking met Zomerkaping 2020: het tragikomische Jozef, geschreven door Martijn Verhelst, en voorzien van prachtig beeld door Yingda Dong. Herinneringen aan een oude vriend gaan in dit verhaal een eigen leven leiden. Maar wat als die vriend in kwestie ineens voor je neus staat? Jozef Ze zitten aan een klein salontafeltje. […]

ontwerp: Artur Schmal Studio / ontwikkeling WordPress: Daniël Philipsen