Beeldpoëzie

Circles

Door Martien Bos | beeld: Jalinka Gressmann
15 februari 2021

 

Het werk ‘Circles’ van beeldend kunstenaar Jalinka Gressmann valt op tussen de inmiddels meer dan honderd andere collages die ze sinds eind september 2020 maakte. Wat begon als een Instagramchallenge van zeven dagen, mondde uit in een onafgebroken stroom van wonderlijke analoge en digitale collages, van psychedelisch tot erotisch, van luguber tot zoetsappig, en van tijdloos tot onmiskenbaar begaan met maatschappelijke thema’s van nu.
   Waar Gressmann vrijwel altijd dieren of mensen in haar werk gebruikt, is ‘Circles’ volledig abstract. Zoals een gedicht bij verschillende lezingen steeds een andere betekenis kan krijgen, zo is dit beeld van cirkels en driehoekige figuren allerminst eenduidig. Waarom worden de driehoeken niet genoemd in de titel? Zonder de driehoeken zou dit beeld ondenkbaar zijn. De driehoeken, met hun harde, stekende begrenzingen, draaien zelf ook – zegt dat iets over de dominantie van de zachtere, ronde vormen? (En zijn het wel écht cirkels? Die ovaal die uit een witte lijn bestaat in elk geval niet.) De toestand lijkt behoorlijk instabiel. Het kleurgebruik is daarentegen bijzonder mild: veel vriendelijke en lichte tinten, veel oudroze – maar naar onderen toe krijgen de zwart-witcontrasten de overhand.
   Gaat het hier om een strijd, een strijd tussen tegengestelde elementen? Het is aan de kijker om te bedenken of die driehoeken en cirkels ergens voor staan, of we kijken naar een zoekend evenwicht, of naar een perfecte momentopname, een flits in een stroom van verwondering.

Over de auteur

Martien Bos is redacteur bij De Optimist en essayplatform De Nieuwe Garde. Hij publiceerde verhalen in diverse tijdschriften en illustreerde voor media als De Optimist, NRC Handelsblad, VPRO, De Standaard, uitgeverij Boom en Athenaeum–Polak & Van Gennep. Momenteel werkt hij aan een debuutroman, die bij uitgeverij Van Oorschot zal verschijnen.

Over de illustrator

Jalinka Gressmann is een mixed media artist/visual artist. Ze maakt collageportretten, fotografeert en geeft experimentele tekenworkshops. Kijk voor meer werk en info op jalinka.com.

Lees meer van

Interview: oud-redacteur Lauralouise Hendrix

Door Martien Bos

De Optimist bestaat tien jaar. Samen met oud-redacteuren kijken we terug. Lauralouise Hendrix was van 2012 tot 2016 beeldredacteur. Wat heeft je ertoe bewogen om beeldredacteur te worden bij De Optimist? Ik zag een vacature voorbijkomen op Facebook, zo simpel kan het zijn. Die was geplaatst door een vriend van me die op zijn beurt […]

Lees meer uit de categorie Beeldpoëzie

Cel

Door Martien Bos

Als je eens een tekening van Bobbi Oskam gezien hebt, dan herken je voor de rest van je leven zijn werk in een oogopslag. De afbeelding hierboven kan van niemand anders zijn. De anarchistische compositie, de dreiging van geweld, opeenstapeling van onderdelen die lijken te bewegen, de harde contrasten, de veelvuldige losse friemeltjes: alles is […]

ontwerp: artur schmal studio / development: erik driessen media ontwerper