Circles

Door
15 februari 2021

 

Het werk ‘Circles’ van beeldend kunstenaar Jalinka Gressmann valt op tussen de inmiddels meer dan honderd andere collages die ze sinds eind september 2020 maakte. Wat begon als een Instagramchallenge van zeven dagen, mondde uit in een onafgebroken stroom van wonderlijke analoge en digitale collages, van psychedelisch tot erotisch, van luguber tot zoetsappig, en van tijdloos tot onmiskenbaar begaan met maatschappelijke thema’s van nu.
   Waar Gressmann vrijwel altijd dieren of mensen in haar werk gebruikt, is ‘Circles’ volledig abstract. Zoals een gedicht bij verschillende lezingen steeds een andere betekenis kan krijgen, zo is dit beeld van cirkels en driehoekige figuren allerminst eenduidig. Waarom worden de driehoeken niet genoemd in de titel? Zonder de driehoeken zou dit beeld ondenkbaar zijn. De driehoeken, met hun harde, stekende begrenzingen, draaien zelf ook – zegt dat iets over de dominantie van de zachtere, ronde vormen? (En zijn het wel écht cirkels? Die ovaal die uit een witte lijn bestaat in elk geval niet.) De toestand lijkt behoorlijk instabiel. Het kleurgebruik is daarentegen bijzonder mild: veel vriendelijke en lichte tinten, veel oudroze – maar naar onderen toe krijgen de zwart-witcontrasten de overhand.
   Gaat het hier om een strijd, een strijd tussen tegengestelde elementen? Het is aan de kijker om te bedenken of die driehoeken en cirkels ergens voor staan, of we kijken naar een zoekend evenwicht, of naar een perfecte momentopname, een flits in een stroom van verwondering.

Lees meer van

Dagmer Dimer Koolwijk: ‘Ik heb eigenlijk nooit echt plankenkoorts’

Door

Dagmer Dimer Koolwijk is met haar elf jaar de jongste finalist ooit in de geschiedenis van het NK Poetry Slam. Ze won een van de voorrondes van de Festina Lente Poëzieslag en ging er vervolgens in de Grande Finale met de publieksprijs vandoor. Haar gedichten werden al in diverse bundels gepubliceerd en ze is een […]

Lees meer uit de categorie

Lumineus – Myriam Moszkowicz

Door

De eerste aflevering van ‘Lumineus’ is een mini expositie met twee ogenschijnlijk compleet verschillende fotoseries. U ziet enerzijds gestileerde beelden van strak geklede mannen met glimmende haren en anderzijds de sepia foto’s van mensen op straat en in huis. Beide series zijn van de hand van fotografe Myriam Moszkowicz, dit jaar afgestudeerd aan de Foto […]

ontwerp: artur schmal studio / development: erik driessen media ontwerper