poëzie

Poëzie: Shabnam Baqhiri

Door Shabnam Baqhiri | beeld: Lieve van der Zaan
24 augustus 2021

Niemand zijn

Begeef je in mijn huis
vol met lelijke vaders
die mij echt wel willen zien.

Begeef je in mijn huis
vol met spiegels die niet terugkijken.
Ze hebben respect.

Zoek het maar uit
elkaar gespatte Afghaanse jurken die je haten.
Ik zeg geen sorry voor gedrag.

Ik hoor
niet meer bij de mensen
die denken.

Ik herken je
lachbaarheid is nooit mijn sterkste kant geweest.

Laten we niet dansen.
Laten we kijken.
Laten we niemand meer zijn.
We zijn nooit iemand geweest.

 

 


Liefde is zo passé

Neef, what the fuck, luister
ze vindt mij
de parametrische mannelijkheidsparel.
Geen moer van begrepen.

Zij snapt mij.
24 karaat goud praat met haar.
Leeftijd
is maar een getekend versiersel op haar ketting.

Passievol is hoe ze mij ziet.
Kijk mijn wijzers om de pols
zo wijs.

Ik douche met het gordijn open
want ik deel die shit.
Ik neem mijn vitamines
zonder water op tijd.
Water vind je alleen onder mijn jacht.

Ze is voorloper
op mijn liefde
voor edelmetaal.

Neef, what the fuck, luister je nog?

Ik ben je moeder.

 

 


Voorkomen is beter dan genezen

Hoezo ben je iemand
geworden?
In onze familie ben je pas iemand als je in harten snijdt.

Ik heb in mijn hand gesneden.
Sorry voor bloedgieten.
Heb je een emmer
of 2
of 10
of 1978
of 2021?

43 jaar kapotte huizen proberen te maken
omdat oorlog mannen maakt.
Ik ben je man.
Ik ben je te strakke shirt.
Ik ben je bloedemmer.
Ik ben je vergeten oorlog.

 

 

Handel in tapijten

Hij is nieuw.
Voelt als een tapijtzachte vader.

Perzische vaders gaan het langste mee.

Goed schoonhouden.
Wees schoon.
Niks morsen.
Nooit morsen.

Hij waardeert schoonheid.
Hij is nieuw.
Hij is als nooit meer samen tapijten kopen.
Hij kan verdwijnen want sprookjes bestaan niet.
Hij bestaat niet.

 

Over de auteur

Shabnam Baqhiri volgde de opleiding Writing for Performance aan de HKU. Ze schrijft onder andere toneel, proza en poëzie. Haar werk kenmerkt zich door universele thema's en de actualiteit. Deze verbindt ze met haar eigen ervaringen, waardoor ze de verhalen vertelt die vaak niet worden verteld of na een tijdje worden vergeten, maar waarvan ze vindt dat ze nog steeds belangrijk zijn.

Over de illustrator

Lieve van der Zaan is een illustrator studerend aan de Willem de Kooning academie in Rotterdam. Haar werk is een mix van spontane lijnen en texturen om unieke karakters en werelden te creëren. Naast commercieel illustratiewerk werkt ze aan een animatie en het maken van een graphic novel. Zie instagram.com/lievezz.

Lees meer van

Hitsige hits

Door Shabnam Baqhiri

Nederlanders en sexplaatjes: het blijft behelpen. Zou onze taal er gewoonweg niet geschikt voor zijn? Het enige goede Nederlandstalige nummertje op dit gebied – voor zover ik weet – is de single ‘Sex’ van The Scene, uit 1986. Verder wordt in het Nederlandstalige sexlied het zaakje altijd in het humoristische, ja zelfs boertige getrokken. Johnny […]

Lees meer uit de categorie poëzie

Tyche Tjebbes: vier gedichten

Door Tyche Tjebbes

Nu begint het ongeveer te lukken Op noten moet je blijven kauwen. Als houvast  kun je een goudpan nemen of drie kliko’s en een achterom. De oerknal was geen knal en nagelknippers koop je steeds opnieuw tot het moment dat ze in groepsverband  als krokodilletjes over je wastafel zwemmen  dan heb je er genoeg. Water […]

ontwerp: artur schmal studio / development: erik driessen media ontwerper