De Toerist poëzie themamaand

De Toerist: Reiziger

Door Zwaantje Ariëns-Storm | beeld: Zena-Rae Borst
22 april 2022

In mij spreekt een verborgen volk een eigen taal, het land
borrelt als een vulkaanlandschap, als het vurige ballen
rolt tot eenzame planeten, – net onder mijn navel.

Mijn gids weigert mij de weg te wijzen, – hij wacht
met geduld en zachte ogen, dito taal – vertrouwt
dat de route in mij zal gaan spreken.

Ik ben zwaar bepakt: honderden beladen
verhalen, foto’s die aan mijn leven zijn geplakt, – uitgesteld
verdriet in een tupperwaredoosje, – verstopt

in een vakje achter in mijn tas. In een buitenwijk, zoek ik
een herberg om wat neer te leggen. – Hier moet je
de dingen vasthouden, – tot je ze los kunt laten.

Dus neem ik mijn bezienswaardigheden als kinderen
op schoot. Tast door hun haartjes, – hoor hoe zij steeds
hetzelfde liedje zingen, hou hun handjes vast, hinkel

over het pad. – Ik tast, en tast, en tast…

Over de auteur

Zwaantje Ariëns-Storm (1981) schrijft haar hele leven al in een poging om aan 'duizenden dingen' woorden te geven. Eind 2020 heeft ze haar werk als jeugdhulpverlener opgegeven om dagelijks te werken aan haar poëzie. Inmiddels wordt haar werk opgemerkt en opgenomen in bloemlezingen, wedstrijdbundels en in de poëzieroute van haar gemeente Berg en Dal.

Over de illustrator

Zena-Rae Borst (2001) is een jonge beeldmaker uit Alkmaar die veel experimenteert met stijl en materiaal. Komend schooljaar begint ze met Illustratie aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Ze deelt haar werk op instagram onder de naam Zena-Rae Art.

Lees meer uit de categorie De Toerist poëzie themamaand

De Toerist: Een Eiffeltoren voor Amsterdam

Door Fausto van Bronkhorst

I Als student had Ahmet een kamer op de Zeedijk en telkens wanneer hij zijn sleutels pakte om het huis te betreden, keek hij even of langslopende toeristen dat zagen. Dat hij een bewoner was van het levendigste hoekje van de levendigste stad op aarde, de stad waar zij van genoten. Als de stad ervan […]

ontwerp: Artur Schmal Studio / ontwikkeling WordPress: Daniël Philipsen