Reportage

AIR/PORT @ Antwerpen

Door Mahlee Plekker
14 augustus 2014

Of De Optimist het leuk zou vinden om een kijkje te nemen bij het cultureel uitwisselingsproject AIR/PORT van creatief platform Beauty Without Irony in Antwerpen? Nog voordat we überhaupt gekeken hadden wat het project inhield waren we al enthousiast. Natuurlijk! Antwerpen! Belgische biertjes, struinen door de prachtige straten, de vergane glorie van de Antwerpen Zoo, onze lievelingsschilderijen bezoeken in het museum voor de Schone Kunsten en ons weer eens vergapen aan de kathedraal. Naast al deze fijne zaken is Antwerpen vooral ook een multiculturele havenstad, en daardoor veel meer dan een stad vol heerlijkheden perfect voor een stedentripje. Creatief platform Beauty Without Irony neemt de diversiteit aan achtergronden in de stad als uitgangspunt om het cultureel uitwisselingsproject AIR/PORT op poten te zetten. Na de lancering vorig jaar van de eerste editie van Air/Port in Essaouira in Marokko, komt het project deze zomer naar Antwerpen. Om de 50ste verjaardag van de Marokkaanse en Turkse immigratie naar België te vieren, is de oorspronkelijke tentoonstelling uitgebreid en gericht op de artistieke en culturele initiatieven in en tussen deze drie landen. Onder de paraplu (letterlijk en figuurlijk) van de excentrieke Jean-Yves namen we een kijkje.

Op verschillende locaties verspreid door het oude en nieuwe havengebied van Antwerpen zijn werken van zowel Belgische, Marokkaanse als Turkse kunstenaars te zien. Onze tour begint bij Atlas, het Antwerpse trefpunt voor inburgering en diversiteit. Het gebouw is een open huis waar iedereen kan binnenlopen; de thematiek van deze tentoonstelling past dan ook goed bij de filosofie van deze plek. In de centrale hal hangen verschillende foto’s van Nick Hannes, Titus Simoens en Mashid Mohadjerin. De foto waarop te midden van een pikzwarte zee een boot vol vluchtelingen geschrokken de flits van de fotograaf inkijkt is, hoe cru ook, schitterend.
Een kort metroritje verder -het regent nog steeds- komen we bij een gebouw uit het Antwerpen van weleer: Fameus. In de rondgang van de binnenplaats van de oude beurs hangen vliegers gemaakt en bedrukt door studenten van het St. Mariainstituut.

Startend vanuit het idee dat zowel de lucht als de haven plaatsen zijn waar culturen elkaar tegenkomen, richten veel van de werken van de studenten zich op dat wat er op deze ontmoetingsplekken gebeurt. Er vinden culturele ontdekkingen plaats, het zijn kruispunten tijdens het immigratieproces, er ontstaan nieuwe identiteiten. Aan de hand van deze aanknopingspunten tonen verschillende studenten hun interpretaties. De ouderwetse ‘papieren bootjes’ van diverse materialen vallen op, maar ook een grote installatie met een bijna feeëriek aandoende zwevende boot maakt indruk.

IMG_5527

IMG_5522

In Koffiehuis Koffieklap aan de Klapdorp 41 hangen foto’s van de haven van Antwerpen door Rudi Wouters. Een fijne plek om even uit te rusten, waar toevalligerwijs het behang ook nog eens matcht met de tentoonstellingsposter en de flyers van AIR/PORT.
Onze gids vertelt dat er geprobeerd is om op zo veel mogelijk verschillende plekken tentoon te stellen, om daarmee tegelijk ook een diversiteit aan mensen bij het project te betrekken. Antwerpen is van haar inwoners, en die zouden idealiter ook een belangrijke plek in dit project moeten innemen. Zo benaderde hij ook plaatselijke nachtwinkels (van het onschuldige soort) en een wasserette om een plaats te vinden voor de kunstwerken. Yellow Submarine, een marketing- en communicatiebureau en tegelijkertijd B&B, wilde haar etalage uitlenen aan de kunstenaars van AIR/PORT, en toont daar ‘Bottle with a Message’. Een etalage vol blauwe flessen met opnieuw die kleine papieren bootjes.

IMG_5534

Het hoogtepunt van de tentoonstelling is een installatie van Bart van Dijck in artistiek huis Het Bos aan de Ankerrui vlakbij de haven: “Het is ramadan. Ik ben in Tanger en wandel door de stad. Onderweg word ik benaderd door bedelaars. Ik vraag of ze een tekening willen maken voor 10 dirhams.” Op deze manier verzamelde kunstenaar Bart van Dijck een zestigtal tekeningen, die hij bundelde in een boek waarin de tekeningen telkens worden begeleid door een korte tekst. Toen het boek gedrukt was, ging hij opnieuw naar Tanger om de tekenaars op te zoeken en hen een exemplaar te geven. Van die zoektocht maakte hij een video. In de installatie hebben, naast dat het boek, de video van de zoektocht en een aantal van de tekeningen te zien zijn, een aantal van de tekeningen vorm gekregen in een reeks sculpturen. Het geheel levert een sympathiek beeld op.

IMG_5548

Ook tussendoor zijn er nog kleine onderdelen van de tentoonstelling te zien. Zo wordt er een video getoond in een modeatelier, wappert er langs de Montevideostraat en de Amsterdamsestraat een rij bedrukte vlaggen die ook in Essaouira te zien waren, en zijn er nog verschillende zijdelingse projecten te bezoeken. Dit is ook de bedoeling van de initiatiefnemer Beauty Without Irony, een creatief platform voor educatieve en kunstzinnige projecten. Het platform is met name gericht op sociale verandering, en ze ontwikkelen internationale projecten die onderwerpen als HIV/AIDS, culturele verschillen, zelfvertrouwen bij jonge vrouwen en aanverwanten, verenigen met diverse kunstvormen en het publiek in de hoop meer bewustwording te creeren. Allemaal om de wereld een beetje beter te maken. De wandeling langs de tentoonstellingslocaties van AIR/PORT laat je de stad zien op een manier waarop je haar als normale toerist niet ziet. Met een project als AIR/PORT wordt de stad behalve diverser en interessanter ook een stukje mooier.

AIR/PORT Antwerpen duurt nog tot 31 augustus: http://www.airportexpo.org

Over de auteur

Mahlee Plekker droomt van moderne kunst, verre reizen en woeste golven. Ze schrijft graag reportages over kunst, cultuur, koken en (h)eerlijk eten. Het liefst in combinatie! Meer van haar werk via www.mahlee.nl

Lees meer van

Out of Storage

Door Mahlee Plekker

Tekst: Mahlee Plekker Regelrecht uit het depot en ongepolijst? De zoekterm ‘Timmerfabriek’ levert bij Google in eerste instantie een flinke lijst timmerfabrieken op. Adequaat, maar niet als je op zoek bent naar een tentoonstelling die zichzelf profileert als ‘het grootste tijdelijke museum voor moderne kunst in Europa.’ De goéde Timmerfabriek ligt aan het eind van […]

Lees meer uit de categorie Reportage

Tussendoortje – ‘soete toerte’

Door Patricia Piolon

In het kader van de thema-maand over eten stelde de redactie een feestmaal samen aan de hand van gerechten uit bekende en minder bekende historische schilderijen. We eindigden, uiteraard, met het nagerecht. De jury: redacteuren (en gelegenheidskoks) Babette en Patricia, hoofdredacteur Miriam en historicus Stephen. Het nagerecht: de ‘soete toerte’ Het dessert is van conceptie […]

ontwerp: artur schmal studio / development: erik driessen media ontwerper