De traan van de platypus

Door
28 juni 2015

 

vogelbekdier Jaron Beekes

 

“Contrary to what you would expect the platypus’ beak is not hard it’s rather rubbery…”

Gekleed in kaki chino broek en lichtblauw wijd overhemd knielt Sir David Attenborough bij een klein meertje, diep in Tasmanië. In de nabijheid van de Sir en zijn stem lijken dieren zich altijd volledig senang te voelen. Er spettert dan ook op nog geen meter afstand een prachtig glimmend vogelbekbier. Deze kijkt nog net niet lachend in de camera om ons te laten zien dat zijn snavel inderdaad wel hard lìjkt, maar als je heel goed kijkt van zacht glimmend nat rubber is. Jaron Beekes tekende geen lachend vogelbekdier; deze veegt een dikke parelende opwellende traan weg.

De Optimist nam in stilte al eerder afscheid van de wonderbaarlijke samenloop van natuurlijke omstandigheden die we het vogelbekdier noemen. Bij de herlancering van de site eerder dit jaar werd het beest stilletjes met een enkeltje deep down under gestuurd. Dat nam hij toen goed op, met opgeheven hoofdje. Nu laat hij dan toch een traan vanuit overzees gebied en vanonder zijn matrozenhoedje (wij stellen ons zo voor dat dat zijn nieuwe beroep is: wereldmatroos).

Zijn vertrek was namelijk een stille voorbode voor wat we nu allemaal weten: founding mother en hoofdredacteur Miriam van Ommeren verlaat De Optimist. Zij was het die samen met Henk van Straten ooit het dier als mascotte uitkoos. Een prachtkeus uitgaande van onze drang om dieren te vermenselijken en mensen dierlijkheden toe te dichten. Ook in het geval van Miriam is er geen enkel dier dat op dusdanig fabelachtige wijze haar belangrijkste eigenschappen in zich verenigt zoals het vogelbekdier dat doet: ondefinieerbaar, verrassend, een tikje ‘gewöhnungsbedürftig’, diepzinnig en heel erg mooi. Sir David Attenborough zou, in zijn mooiste Brits verzuchten, terwijl hij achter een struik naast de deur staat als ze haar huis verlaat:

“Contrary to whatever you may expect about Miriam, she is utmost and foremost and always rather lovely.”

Lees meer van

A drawing a day

Door

“Eenhoorntje met drie bolletjes.” Dat staat onder een wat kinderlijke compositie van een klein paardje, een zon, een boom een wolk en een bloem. Het paardje is een komisch mythische verschijning door het smeltende ijsje dat ferm ondersteboven op zijn voorhoofdje geplant staat. Het is een bekende cartoon van Argibald, wiens visuele kwinkslagen te vinden zijn […]

Lees meer uit de categorie

Camera

Door

Het eerste bedrijf weigerde om naar hen toe te komen en dat was dat. Ze leken niet eens te begrijpen waarom dat onmogelijk was en hij werd woedend over de telefoon, tegen een meisje dat er ook niets aan kon doen. Later vroeg Sophie waar dat toch over ging en hij moest liegen, verzon iets […]

ontwerp: artur schmal studio / development: erik driessen media ontwerper