poëzieweek 2017: Dewi de Nijs Bik

Door
30 januari 2017

Vrouw met katten

Komt dit lawaai uit mijn maag of hoor ik de buren
want wat weten we eigenlijk? Een bericht in de krant:
‘Loodgieter metselt echtgenote onder toiletpot

na dertig jaar’. Zo hoor ik wel vaker verhalen −
heren op leeftijd die keramische clowns verzamelen
of opgekropte tissues in de spleet van de bank.

Je kan mannen niet vertrouwen op hun baard
zei vroeger mijn vader, zo was ik de enige op aarde
die hij wilde sparen en hij heeft me nog steeds.

Levenselixer 

Elke nacht reed mijn oma de kozijnen kapot
met haar rollator, tot ze eens onderweg naar
de wc Klaas Vaak schepte. Sindsdien strooit
hij telkens voor het slapengaan een handje
verpulverde valium in haar neusgaten, ogen,
haren. In de loop der jaren ben ik het steeds
normaler gaan vinden haar doorligplekken te
moeten bijtippen met bier, urine, goudwater.

 

Er was eens

een prins, hij had een oogje op me. Het mocht alleen niet
wederzijds zijn van hem. Als hij nu vraagt wat ik voel    
zeg ik dat onze lichamen bij elkaar passen. Hoe?

Hij speelt de archeoloog door mijn botten
op te graven. Een voor een houdt hij ze omhoog
maar niet één goede vondst. Ik leg vervolgens

mijn oor tegen zijn borstkas alsof het een kluis is
waar iets verborgen in ligt, draai aan zijn tepel
tot er wat op zijn plek valt – Nee,

zegt hij, het sprookje gaat anders.

 

Iedere dag van de Poëzieweek plaatst De Optimist werk van een getalenteerde dichter dat samenhangt met het thema ‘humor’. 

Lees meer van

Smet

Door testy testerson

Wellicht moet ik, alvorens een kijkje te gunnen in mijn aanstaande roman, de lezer eerst nog van wat achtergrondinformatie voorzien. Smet wordt verteld vanuit vier verschillende perspectieven: Tonny, Betsie, Darryl en Boonchan. Zij ontmoeten elkaar dankzij een praatgroepje voor fobische mensen, Het Genootschap der Levenden. Als de zoon van een hen zich bij de groep […]

Lees meer uit de categorie

Neo/liberalisme

Door

Soms kom ik weleens mensen tegen die vragen wat ik nu doe. Op verjaardagen, vooral. De interesse neemt af zodra ze mijn antwoord horen. Mijn lange haren en volle baard leiden tot speculatie. Wilde verhalen worden mij toebedeeld. Activist, natuurmens, reiziger. Het leven van een muzikant. De waarheid stelt teleur.            Na mijn repliek probeert men […]

ontwerp: artur schmal studio / development: erik driessen media ontwerper