kort verhaal

ZKV-zondag: Spiegelbeeld

Door Felix Sandon | beeld: Jeroen Kooren
2 september 2018

Een nieuwe, tijdelijke rubriek bij De Optimist: ZKV-zondag. Een reeks Zeer Korte Verhalen van Felix Sandon op zondag. De Japanse schrijvers Yasunari Kawabata noemde ze ook wel handpalmverhalen: verhalen zo klein en zo kostbaar dat ze in de palm van een hand passen. Leestijd: minder dan 30 seconden. Impact: onmeetbaar. Dit is nummer vier, Spiegelbeeld(En hier zijn nummer 1, nummer 2 en nummer 3.)

Spiegelbeeld

In het glas vooraan zijn bizarre toestel zie ik voor het eerst mijn eigen gezicht.

Niet voor het eerst, eigenlijk. De rivier heeft me ook al vaak mezelf laten zien, maar daar beweegt mijn spiegelbeeld steeds in het kolkende of rimpelende oppervlak. Een mozaïek van druppels, zoals de mozaïeken die we in de zomer maken van gekleurd zand en steentjes, voor de regen komt en hen wegspoelt, hen meeneemt als geschenk voor de goden van het water.

Nog even. Nog minder dan één tel voor hij het knopje van zijn toestel indrukt. Dan zal ik voor altijd een spiegelbeeld hebben, alsof de rivier dichtvriest en het altijd zal blijven vriezen en ik mijn weerspiegeling zou uithakken en thuis aan de wand hangen, voor altijd, tot ik er al lang niet meer zal zijn, zodat ik over zoveel eeuwen achternabemind kan worden –

 

nog even.

Over de auteur

Felix Sandon is geboren op de dag dat Herman Brusselmans stopte met drinken. Mechelen is zijn stad, daar schrijft hij verhalen en poëzie. En ooit een roman. Of zelfs meer. Maar eerst die eerste. Je debuteert tenslotte maar één keer in je leven. Voor de rest vult hij zijn tijd met lezen, ademen, zoeken naar zijn muze en treinspotten.

Over de illustrator

Jeroen Kooren studeerde af aan ArtEZ, richting illustration design en is redacteur bij vormplatform.nl. Zijn werk als visual artist is te bewonderen op jeroenkooren.nl.

Lees meer van

Ruimtepak

Door Felix Sandon

Ik droomde vannacht dat ik Arvid terugzag. Zijn haar was lichter geworden, of het leek zo door het glas van zijn helm. We droegen allebei een ruimtepak en ploeterden door het inktzwarte heelal, maar het voelde alsof we geen millimeter vooruitkwamen. ‘Hoe gaat het?’ hoorde ik hem zeggen. ‘Druk geweest?’ ‘Ja, het werk en zo, […]

Lees meer uit de categorie kort verhaal

Zeer Korte Verhalen

Door Joubert Pignon

Aanstaande zondag, 19 november 2017, houdt Rotterdams literair podium Frontaal een speciale Optimist-editie, met als grote gast niemand minder dan Joubert Pignon! Om u alvast een beetje lekker te maken, schreef Pignon speciaal voor ons vier zeer korte verhalen. Lees en geniet (tekst begint na de afbeelding)! Clownsneus Ineens herinnerde ik me een grap. Meer […]

ontwerp: Artur Schmal Studio / ontwikkeling WordPress: Daniël Philipsen