Kunstbende poëzie

Kunstbende #2: Selma Oueddan

Door Selma Oueddan | beeld: Zep de Bruyn
24 maart 2021

ik weet het niet 

ik kan drie dagen zonder reden wachten met ja zeggen / ik blijf te lang stilstaan maar wil ook te
veel / het juiste antwoord komt altijd te laat /

ik hou van pizza / ik wil weten waarom je bent maar heb geen idee hoe ik het vragen moet /voor hulp vragen ben ik te koppig / en uiteindelijk lukt het me toch wel/

mijn achternaam is [woeddèn] maar ik stel me nog steeds voor als [ouwdan] / liefde is lastig / doe maar niet / ik heb een kast die uitpuilt met kleren maar weet nooit wat te dragen/ ik ben altijd net op tijd en vertrek vaak te laat / 

gevoelens zijn raar/ problemen negeer ik graag / dagdromen is mijn favoriete bezigheid en / daarna ijsberen / ik doe ze vaak tegelijk / 

vijf keer per week doe ik aan fitness / ik haat fitness / ik schrijf boeken in mijn hoofd en te weinig op papier/ ik deel gedichten waarvan ik nooit weet of ze echt goed zijn / denk veel te lang na over wat ik zeggen moet / en weet nooit wat ik wil / 

het zal allemaal wel/ nee zeggen is moeilijk / elk verhaal heeft een miljoen kanten en ik wil ze allemaal kennen / mijn vader vraagt waarom mijn ogen rood zijn en / ik weet het niet / ik hoor hier niet / dit klopt niet / ik hoor hier wel / dat bepaal ik zelf en / toch blijven andermans gedachten in mijn hoofd steken /

mensen zijn onbegrijpelijk / ik ben bang van mailtjes sturen / geen smetvrees of claustrofobie / mijn lichaam wil niet bij de gedachte aan mailtjes sturen / ik heb al maanden geen goede woorden kunnen vinden /  ik weet waarvoor ik sta en toch niet / ‘het is maar een discussie’ is de grootste leugen die ik ken / na ‘nog maar een aflevering’ / in mijn hoofd gaat alles altijd beter / ik ken mezelf nog niet helemaal /

vriendschappen die slecht eindigen zijn de grootste tragedies van allemaal / ik heb een hekel aan halve vreemdelingen wier naam ik me zou moeten kunnen herinneren / ik wou dat ik de dingen eens een keer goed afmaakte / en een hand zwaait voor mijn ogen en / een hand zwaait voor mijn ogen /

Een hand zwaait voor mijn ogen.
Ik knipper terwijl ik geconfronteerd word met de werkelijkheid. 
‘Waar zat jij met je gedachten?’ 
Ik schud m’n hoofd om de woordenstorm stil te leggen en haal mijn schouders op.
Kijk naar de vork in mijn rechterhand en
de aardappel op mijn bord en zeg:
 ‘kweenie’.

Selma Oueddan in 2016. Foto Judith Dekker

Over de auteur

Selma Oueddan (19) is schrijfster, geneeskundestudente, boekverslaafde en nog een paar andere dingen. Ze begon met schrijven op Wattpad en sinds ze in 2016 met haar eerste zelfgeschreven gedicht in Tivoli stond, is ze ook verliefd op het podium. Je kent haar misschien van haar optredens bij de Kunstbende, de Poëziebus, Tegengeluid of haar boekrecensies bij de Boekenkrant. Haar gedichten gaan over alles wat haar verwondert en verbaast.

Over de illustrator

Zep de Bruyn is een tekenaar en visueel ontwerper. Hij is ook redacteur bij De Optimist. www.zepdebruyn.nl is zijn website, @zepdebruyn zijn Instagram.

Lees meer van

Doodgewoon

Door Selma Oueddan

Op 18 juni vond de finale van Kunstbende 2016 plaats in TivoliVredenburg. Een van de prijzen voor de winnaars in de categorie Taal: publicatie op De Optimist. Selma Oueddan (14 jaar) won de derde prijs met dit gedicht. Hier zie je hoe ze het voordroeg tijdens de finale. Samen met de redactie van De Optimist […]

Lees meer uit de categorie Kunstbende poëzie

egoïstisch gedicht

Door Emma van Hooff

ik weet dat kevers die op hun rug terechtkomen soms nooit meer overeind kunnen komen ik blijf slank door natuurlijke cardio gevolgd door onnatuurlijke hartkloppingen ik vergruis langzaam als een bruisbal en laat niet eens een roze bad achter ik krijg een boom en maak er een bos van vol beesten die me laten rennen […]

ontwerp: Artur Schmal Studio / ontwikkeling WordPress: Daniël Philipsen