Kunstbende #2: Selma Oueddan

Door
24 maart 2021

ik weet het niet 

ik kan drie dagen zonder reden wachten met ja zeggen / ik blijf te lang stilstaan maar wil ook te
veel / het juiste antwoord komt altijd te laat /

ik hou van pizza / ik wil weten waarom je bent maar heb geen idee hoe ik het vragen moet /voor hulp vragen ben ik te koppig / en uiteindelijk lukt het me toch wel/

mijn achternaam is [woeddèn] maar ik stel me nog steeds voor als [ouwdan] / liefde is lastig / doe maar niet / ik heb een kast die uitpuilt met kleren maar weet nooit wat te dragen/ ik ben altijd net op tijd en vertrek vaak te laat / 

gevoelens zijn raar/ problemen negeer ik graag / dagdromen is mijn favoriete bezigheid en / daarna ijsberen / ik doe ze vaak tegelijk / 

vijf keer per week doe ik aan fitness / ik haat fitness / ik schrijf boeken in mijn hoofd en te weinig op papier/ ik deel gedichten waarvan ik nooit weet of ze echt goed zijn / denk veel te lang na over wat ik zeggen moet / en weet nooit wat ik wil / 

het zal allemaal wel/ nee zeggen is moeilijk / elk verhaal heeft een miljoen kanten en ik wil ze allemaal kennen / mijn vader vraagt waarom mijn ogen rood zijn en / ik weet het niet / ik hoor hier niet / dit klopt niet / ik hoor hier wel / dat bepaal ik zelf en / toch blijven andermans gedachten in mijn hoofd steken /

mensen zijn onbegrijpelijk / ik ben bang van mailtjes sturen / geen smetvrees of claustrofobie / mijn lichaam wil niet bij de gedachte aan mailtjes sturen / ik heb al maanden geen goede woorden kunnen vinden /  ik weet waarvoor ik sta en toch niet / ‘het is maar een discussie’ is de grootste leugen die ik ken / na ‘nog maar een aflevering’ / in mijn hoofd gaat alles altijd beter / ik ken mezelf nog niet helemaal /

vriendschappen die slecht eindigen zijn de grootste tragedies van allemaal / ik heb een hekel aan halve vreemdelingen wier naam ik me zou moeten kunnen herinneren / ik wou dat ik de dingen eens een keer goed afmaakte / en een hand zwaait voor mijn ogen en / een hand zwaait voor mijn ogen /

Een hand zwaait voor mijn ogen.
Ik knipper terwijl ik geconfronteerd word met de werkelijkheid. 
‘Waar zat jij met je gedachten?’ 
Ik schud m’n hoofd om de woordenstorm stil te leggen en haal mijn schouders op.
Kijk naar de vork in mijn rechterhand en
de aardappel op mijn bord en zeg:
 ‘kweenie’.

Selma Oueddan in 2016. Foto Judith Dekker

Lees meer van

Word redacteur!

Door

Lees meer uit de categorie

Sacha Landkroon: ‘Is er al eens een slam gewonnen met alleen een handdoek om een paar tanige heupjes?’

Door

Sacha Landkroon is zowel postbezorger voor twee concurrerende bedrijven, maatschappijkritische vader als Afrikaanse reuzenslakhouder, maar bovenal de derde NK poetryslam-finalist die we aan jullie voorstellen. En de ontboezemingen liegen er niet om: van zijn favoriete letter tot wat de mooiboyglimlach van Ozan Aydogan allemaal met hem doet. Wordt het Sacha for poetry-president 26 januari?  Hoe […]

ontwerp: artur schmal studio / development: erik driessen media ontwerper