reportage

Methodacting.nl

Door Henk van Straten | beeld: Freaky Fauna
21 december 2010

Beeld: Freaky Fauna

Schrijver en sinds kort ook drama-docent Henk van Straten stuurt de leerlingen van zijn geliefde method acting-klasje regelmatig een email met daarin allerlei aanvullende informatie en oefeningen voor thuis. Wij hebben de eer een aantal van deze prikkelende mailtjes te mogen inzien, en, belangrijker, te mogen publiceren. Vandaag de eerste aflevering van methodacting.nl
Deze week stuurt Henk ‘zijn kinderen’ een aantal additionele huiswerkopdrachten toe die zij op straat, wellicht met gevaar voor eigen leven, dienen uit te voeren.
Dit allemaal voor het cursusonderdeel ‘Kruip in de huid van de PVV-stemmer.’

——

 

 

Masterclass Method Acting: voorbereiding Dag 3

Betreft: praktijkopdracht ter voorbereiding van Dag 3 (Kruip in de huid van een PVV-stemmer)

Beste deelnemers,

Alvorens wij op dag 3 (woensdag 22 december) aan de slag gaan met het onderdeel Kruip in de huid van een PVV-stemmer, is het ook nu weer de bedoeling dat jullie je eerst in jullie eigen tijd gaan voorbereiden middels het uitvoeren van een aantal praktijkopdrachten. In de les zullen we dan, zoals gebruikelijk, jullie ervaringen bespreken en ze eventueel gebruiken ter inspiratie voor een aantal scènes. Enfin, jullie weten inmiddels hoe het werkt. Zie hieronder de praktijkopdrachten:

Praktijkopdracht 1: Benoem in de publieke ruimte een triviaal defect, kleine irritatie of volstrekt normaal klimatologisch fenomeen en eindig met de zin: ‘Dit is dus precies wat er mis is met dit land.’

Voorbeeld 1 (in de supermarkt): ‘Het vliegwieltje van deze winkelkar is kapot. Dit is dus precies wat er mis is met dit land.’

Voorbeeld 2 (in de bus, trein of metro): ‘Hoor dat meisje dan op die kauwgum smakken. Alsof er geen andere mensen in de bus (of metro of trein) zitten. Dit is dus precies wat er mis is met dit land.’

Voorbeeld 3 (bij vorst of ijzel of sneeuw op straat): ‘Het is hier spekglad! Je zal uitglijden en je nek breken! Het is toch niet normaal dat ze niet komen strooien? Iemand moet hier toch iets aan doen? Echt waar, dit is dus precies wat er mis is met dit land.’

Praktijkopdracht 2: Maak een penschets van Mohammed. Het hoeft geen goede schets te zijn, als maar duidelijk te zien is dat het Mohammed betreft en dat hij iets onfatsoenlijks doet. (Vorig jaar had iemand hem een luier aangedaan, dat was prima). Stop het papiertje met de schets in de binnenzak van je jas en ga de straat op. Hieronder weer een drietal suggesties m.b.t. wat vervolgens te doen.

Voorbeeld 1: Loop een islamitische slagerij binnen en betaal (zogenaamd per ongeluk of juist overduidelijk met opzet) met je tekening i.p.v. met briefgeld. Probeer de verongelijktheid en verontwaardiging tot in je tenen te voelen wanneer de slager je zowel vlees als verblijf ontzegt. Voor extra effect kun je ‘Welkom in Eurabië’ mompelen wanneer je de winkel verlaat.

Voorbeeld 2: Loop vlak langs een groepje Marokkaanse jongens met scooters en bontkragen en witte petjes. Haal de tekening NIET uit je binnenzak (!!!) maar ervaar de angst en het potentiële levensgevaar. Ervaar dat je niet vrij bent om  exact te doen waar je zelf zin in hebt.

Voorbeeld 3: Storm op hoge poten het gebouw van de Volkskrant binnen met de tekening in je hand. Leg met een klap de tekening op de balie van de receptie en eis dat de tekening morgen nog wordt gepubliceerd. Zorg dat je door security wordt verwijderd en roep vervolgens tijdens het verwijderd worden iets met de woorden ‘Linkse elite’, ‘Laffe theedrinkers’, ‘islamfetisjisten’, ‘Grachtengordeldieren’ of ‘Kopvoddenkrant’. Zorg dat je het ook echt meent.

Tot zover. Je kunt aan de slag gaan met bovenstaande voorbeelden of je mag ook zelf opdrachten verzinnen. Belangrijk is dat je volkomen opgaat in je rol. Zodra je thuis de voordeur achter je dichttrekt bén je een PVV stemmer. Kijk met wantrouwen naar vrouwen met hoofddoekjes (onderdrukt), Moslimmannen met een vriendelijk voorkomen (taqqiya), mannen met bril en/of attachékoffer (wetenschappers/ studenten), mannen in pak (politici) en mensen met instrumenten en/of portfoliomappen (kunstenaars). Probeer alleen zwart-wit te denken. Er bestaat geen grijs gebied. Mensen die relativeren of nuanceren trachten de gewone-mensen-revolutie te dwarsbomen. De revolutie is op handen. Jij bent de revolutie. Dit is jouw tijd. Je bent een gewone man. Er komt jou van alles toe.

(Let op: dit onderdeel is alleen bedoeld als acteeroefening en behelst geenszins een politiek statement. Ik had ook een PvdA stemmer als onderwerp kunnen nemen, maar dit leek me vanwege de actualiteit leuker. Deelnemers die hier onoverkomelijke problemen mee hebben kunnen me bellen.)

Succes en tot woensdag!!

Groet,

Henk


Over de auteur

Henk van Straten is redacteur van De Optimist.

Over de illustrator

Lees meer van

En Garde!

Door Henk van Straten

Beeld: Willem Jansen Janneke van der Horst (1981) weet hoe jongens huilen. Op weg van Eindhoven naar Amsterdam om haar te ontmoeten, baart me dat ineens grote zorgen. Ik ben een jongen, en ik heb liever niet dat mensen weten hoe ik huil. Zeker meisjes niet. En daarbij, als Van der Horst weet hoe jongens […]

Lees meer uit de categorie reportage

Thoos

Door Carla Kielenstijn

“Mijn man heeft best veel gereisd, vaak alleen. Daar was ik het niet altijd mee eens. Maar toen hij overleden was, dacht ik: ik had er een schuldgevoel aan overgehouden als ik hem dat afgenomen had. Hij wilde dat graag. Er zijn dingen gebeurd die niet goed te praten zijn, maar ik denk dan maar: […]

ontwerp: Artur Schmal Studio / ontwikkeling WordPress: Daniël Philipsen