Beeld Proza

De omgekeerde wereld: VERVAL

Door Joke Van Caesbroeck | beeld: Richie Walker
7 december 2018

In de omgekeerde wereld draaien we de zaken voor de verandering eens om. Nu eens niet eerst een tekst waar een illustrator een beeld bij maakt. In de omgekeerde wereld is er eerst de illustratie, daarna gaat de schrijver aan de slag om er een kort verhaal of gedicht bij te maken. In deze eerste aflevering maakte Richie Walker het beeld. Joke Van Caesbroek schreef er op ons verzoek een tekst bij.

VERVAL

Tegen de taxichauffeur, op weg naar het platteland, zei ik niets. Ik moest er eens uit, maar wilde niet uit het raam springen. Ik woon niet hoog genoeg.

De laatste keer dat ik zelf een auto bestuurde, schreeuwde ik tegen een verkeersbord dat ik niet begreep. Ik rijd al drie jaar niet meer met de auto omdat ik enkel nog durfde te rijden wanneer ik stomdronken was.

Als er angst is, veel lawaai en geen wijn, zijn er koeien. Je kunt tegen ze praten, schreeuwen of zwijgen. Koeien reageren steeds hetzelfde, maar ze reageren. Verkeersborden reageren niet. Wij zijn omheind, zei ik tegen de koeien, en jullie zijn vrij.

Gisteren vertelde iemand me dat als je een potlood onder je borsten steekt en het potlood blijft zitten, dat je dan hangborsten hebt. Ik vertelde het de koeien: verval meet je met een potlood. De koeien reageerden hetzelfde.

Over de auteur

Joke Van Caesbroek is freelancejournalist voor de cultuurbijlage van De Standaard en schrijft zeer korte verhalen, in een poging een onzinnig leven zin te geven met onzin. Zie jokevancaesbroeck.be.

Over de illustrator

Richie Walker is geboren in Nederland in 1991 en groeide op in Amstelveen. Nadat hij de oriëntatiejaar aan het Rietveld academie te Amsterdam had voltooid ging hij naar Zwolle om de bachelor Stories and Design te volgen aan ArtEZ. De studie bevatte onder andere illustratie, kunstgeschiedenis en filosofie. Gedurende zijn afstudeerjaar onderzocht hij de toegankelijkheid van kunst en van commerciële galerieën. Hij studeerde af met prenten van het culturele erfgoed en met illustraties die metaforen vormden voor zijn gedachten, emoties en worstelingen met wat het betekent om kunstenaar te zijn. Het liet hem zien hoe verwisselbaar kunst en illustratie kunnen zijn. Na het afstuderen heeft hij zich gewijd aan verscheidene projecten waarbij hij onderwerpen onderzoekt door de creatie van kunst en illustratie waarbij het beeld fungeert als communicatie van wat hij ontdekt. Zie zijn Instagrampagina en illustrich.com.

Lees meer uit de categorie Beeld Proza

Twee ZKV’s

Door Tom Marien

Twee ZKV’s van Tom Marien. Neergang Mijn vader brandt, zo heeft hij het gewild. Begin deze week viel hij dood neer. Hij zakte in elkaar in de gang. Toen ik hem ging groeten, stak ik een brok steenkool in zijn broekzak. Het stuk dat hij bij de sluiting van de mijn in zijn boterhammendoos mee […]

ontwerp: artur schmal studio / development: erik driessen media ontwerper