beeld kort verhaal

De omgekeerde wereld: VERVAL

Door Joke Van Caesbroeck | beeld: Richie Walker
7 december 2018

In de omgekeerde wereld draaien we de zaken voor de verandering eens om. Nu eens niet eerst een tekst waar een illustrator een beeld bij maakt. In de omgekeerde wereld is er eerst de illustratie, daarna gaat de schrijver aan de slag om er een kort verhaal of gedicht bij te maken. In deze eerste aflevering maakte Richie Walker het beeld. Joke Van Caesbroek schreef er op ons verzoek een tekst bij.

VERVAL

Tegen de taxichauffeur, op weg naar het platteland, zei ik niets. Ik moest er eens uit, maar wilde niet uit het raam springen. Ik woon niet hoog genoeg.

De laatste keer dat ik zelf een auto bestuurde, schreeuwde ik tegen een verkeersbord dat ik niet begreep. Ik rijd al drie jaar niet meer met de auto omdat ik enkel nog durfde te rijden wanneer ik stomdronken was.

Als er angst is, veel lawaai en geen wijn, zijn er koeien. Je kunt tegen ze praten, schreeuwen of zwijgen. Koeien reageren steeds hetzelfde, maar ze reageren. Verkeersborden reageren niet. Wij zijn omheind, zei ik tegen de koeien, en jullie zijn vrij.

Gisteren vertelde iemand me dat als je een potlood onder je borsten steekt en het potlood blijft zitten, dat je dan hangborsten hebt. Ik vertelde het de koeien: verval meet je met een potlood. De koeien reageerden hetzelfde.

Lees meer uit de categorie beeld kort verhaal

ZKV-zondag: De herinnering van de oude man

Door Felix Sandon

Een tijdelijke rubriek bij De Optimist: ZKV-zondag. Een reeks Zeer Korte Verhalen van Felix Sandon op zondag. De Japanse schrijvers Yasunari Kawabata noemde ze ook wel handpalmverhalen: verhalen zo klein en zo kostbaar dat ze in de palm van een hand passen. Leestijd: minder dan 30 seconden. Impact: onmeetbaar. Dit is alweer de laatste, De herinnering […]

ontwerp: Artur Schmal Studio / ontwikkeling WordPress: Daniël Philipsen