Lumineus – Cassander Eeftinck Schattenkerk

Door
13 mei 2012

Tekst en redactie: Nynke Vissia

Je zou hem een ontdekkingsreiziger op huis- tuin- en keukenniveau kunnen noemen. Cassander Eeftinck Schattenkerk trekt niet de wijde wereld in om betoverende landschappen te fotograferen; hij kweekt ze zelf, in eigen habitat.

Brine 4

Eeftinck Schattenkerk studeerde Woord en Beeld aan de Vrije Universiteit Amsterdam en vervolgens Fotografie aan de Rietveld Academie. In de tijd dat hij traditionele landschapsfoto’s maakte concludeerde hij op een gegeven moment dat de zoektocht naar bijzondere plekken voor hem belangrijker was dan de plekken zelf.  Vanaf dat moment is die zoektocht centraal komen staan in zijn manier van werken.

[flickrset id=”72157629711634086″ thumbnail=”thumbnail” photos=”5″ overlay=”true” size=”large”]
Brine

Op YouTube trof hij een instructievideo aan die uitlegt hoe men met water en zout een kerstboompje kan kweken. Eeftinck Schattenkerk raakte vervolgens gefascineerd door organische groeiprocessen. ‘Brine’, de titel van zijn laatste serie werken, is het Engelse woord voor water dat een zeer hoge concentratie zout bevat. De beelden zijn het resultaat van zijn uitvoering van dit zoutexperiment.
“De werken van ‘Brine’ groeien lange tijd in mijn studio. Het resultaat is afhankelijk van temperatuur, luchtvochtigheid et cetera; alsof je iets inzaait en kijkt wat eruit groeit.”

Zulke groei-experimenten zijn nu een belangrijke inspiratiebron voor zijn zelfgemaakte microlandschappen, die hij bij volle wasdom fotografeert in zijn thuisstudio. In de manier waarop hij de gekweekte structuren fotografisch vertaalt speelt schaal geen rol, waardoor de onwetende kijker vrij kan associëren met herkenbare natuurbeelden. Dat is precies wat Eeftinck Schattenkerk voor ogen heeft: een link leggen tussen typische natuurfenomenen en zijn eigen – ‘homegrown’ – poëtisch in beeld gebrachte landschapsfantasieën.
“Ik vind het belangrijk dat er een wisselwerking plaatsvindt tussen landschappen die ik buiten zie en iets wat ik in de studio maak; dat het in elkaar overloopt.”

[flickrset id=”72157629711808474″ thumbnail=”thumbnail” photos=”5″ overlay=”true” size=”large”]
The Andromeda Strain

Voor zijn beeldmotieven en sferen laat hij zich verder beïnvloeden door natuurdocumentaires, sciencefiction en horrorfilms.  Andere kunstenaars die hem inspireren zijn o.a. Saskia Olde Wolbers, Jean-Marc Bustamante en filmmaker Andrei Tarkovsky.

Eeftinck Schattenkerk geeft blijk van een archetypische en verrassende kijk op landschapsfotografie die verwondert en smaakt naar meer!

[fsg_gallery id=”1″]
Formation

[flickrset id=”72157629711846462″ thumbnail=”thumbnail” photos=”2″ overlay=”true” size=”large”]
Construction

www.schattenkerk.nl

Lees meer van

Poëzieweek 2016

Door

Champagne Nu ik lang genoeg mezelf heb rondgedraaid, moet ik stilstaan en groeien, om de draagkracht te hertaxeren als een voorjaarsbloempril en jeugdig op zijn steel, zijn wortels vastgeklemd in de losse aarde Om het licht niet te beoordelen naar kilowattvermogenwant ook licht kan ellendig zijnvoor een vlieg die zijn vleugels brandt aan een vlam […]

Lees meer uit de categorie

Vers in de Etalage

Door

LUCHTBEGRAFENIS Hoe je danste voor de gier die zich verveelde, net zolang je jas uitsloeg tot hij zijn vleugels, jij je vingers spreidde, hij zijn pennen, jij de inkt en samen dansten jullie, ieder aan zijn eigen kant van het hek. Hoe jullie dansten. Hoe jij schetste. Je bent nog steeds dichtbij als ik bij […]

ontwerp: artur schmal studio / development: erik driessen media ontwerper