Poëzieweek 2016

Door Floor den Dikken
2 februari 2016

 

hond haai hommel

*

er zijn dagen dat de hond zijn naam vergeet
roerloos op de rand van het erf zit

de nestbouwers in de gaten houdt
de sluiprouteracers bespiedt
de weilandwandelaars volgt

dagen dat de hond Het Geluid ontleedt
onderliggende betekenissen in kaart brengt

hij ruikt al dat de lucht over uren donker kleurt
hoort de toerist zijn weg kwijtraken

de kuikens in de schuur uit hun ei breken hoort
de veerboot aanmeren
de reiger zijn aanvalspositie innemen

er zijn dagen dat de hond zijn naam vergeet
van het erf de weg op kuiert en langsgaat bij

de supermarktmanager en de kassières
de kat van de dominee die ik nooit heb gezien
de man die altijd in zijn voortuin eet

dagen waarop de hond terugkeert naar huis
en mij de groeten van mijn moeder doorgeeft

 

*

het is een tijd van dragen en draaien
een traagheid aan dagen druipt voorbij

we draaien onze ruggen
een klokslag terug
en buigen over relingen

we bekijken onze witte gebitten
in alles wat schittert

water is ook niet altijd aan het stromen
we kringelen maar wat en blazen
wolkjes die blijven hangen

we worden dolers genoemd
en gevaarlijk geacht

we houden van cirkels en draaien
veel zodat we altijd iets hebben
om naar terug te komen

we zijn haaien
we zwemmen met de mond wijd open

 

*

de wasmachine bibbert en ik knip
bloemen stuk voor mijn gemoedsrust

je kunt je scharen altijd op iets anders richten
is mij verteld

ik zou eerder zeggen: leg me in een stapel dekbedden
en pak me in
breng jezelf in bescherming

rol me op in
de zachtste dingen die je hebt en
zet me op een randje neer

vanaf een hoogte lijk ik groter
dan in weerspiegeling

je weet dat je twaalf uur totale duisternis nodig hebt
om een tuin te laten bloeien

ik wil diepzeeduiken
dommelen naar de bodem
zeewierschikken koralen klonen

ik ben te zwaar om te vliegen
en zou moeten zinken

maar spartel mezelf telkens
per ongeluk de lucht weer in

 

Hannah Vischer_Michelle Brouwer_Poezieweek

 

Over de auteur

Om een keer uit buiten mijn veilige, vertrouwde bubbel te treden, besloot ik afgelopen jaar om mee te doen aan Kunstbende categorie Taal. Met succes want daardoor mocht ik performen op het Kunstbendefestival en het AMZAF Young Talent Festival. Het komende jaar zal ik mezelf verder gaan ontwikkelen op het gebied van theater, door middel van de theatervooropleiding van het Utrechts Centrum voor de Kunsten.

Lees meer van

Kunstbende #3: Floor den Dikken

Door Floor den Dikken

De Waterbuffel en Komodovaraan De Waterbuffel en de Komodovaraan bevonden zich beide aan de waterkant, bij het koraalrif. Het was een warme dag op het Indonesische eiland Komodo en de dieren waren op zoek naar verkoeling. De Waterbuffel merkte dat hij dorst had gekregen van dit mooie weer en besloot een slok water te drinken. […]

Lees meer uit de categorie

Poëzie: Sander Meij

Door Sander Meij

Gromsop I het ritselt aan de overkant zwart wordt geel en grijs dit is niet de wind uit een gat glipt een pelsdier type schofthoogte husky zo onze maakbare samenleving in de borstels van de oerpoten proeven het jonge beton concreet als een sprookjesfiguur het jankt en lacht de zorgen weg: wreedheid is een fruitautomaat […]

ontwerp: artur schmal studio / development: erik driessen media ontwerper