interview

Portret: Jerry Hormone

Door Jerry Hormone | beeld: Bart Jansen
12 juni 2016

De vierde bijdrager aan Handboek voor een Optimistisch leven  die in het zonnetje wordt gezet: Jerry Hormone. Voordat zijn verhalenbundel Het is maar bloed werd gepubliceerd, verscheen zijn verhaal ‘Man tot man’ op De Optimist. In Handboek voor een Optimistisch leven is zijn verhaal opgenomen onder het thema Seks.

foto: Bart Jansen ©

foto: Bart Jansen ©

Hoe heb je De Optimist leren kennen?

Een paar jaar geleden was er een of andere middag voor de presentatie van literaire tijdschriften. Miriam van Ommeren presenteerde daar De Optimist en mijn vriendin Elfie Tromp en ik ons tijdschrift Strak. Eerst heb ik het verhaal ‘Kool’ opgestuurd, over een kleuter die het met zijn zusje wil doen. Daarop kreeg ik de reactie dat het op het begin van een verhaal leek en dat ze zich afvroegen wat er nog meer zou gebeuren? Toen vond ik het vieze mensen. Daarna heb ik ‘MAN tot MAN’ ingestuurd en dat werd gepubliceerd.

De Optimist heeft voor elke auteur/kunstenaar een thema gekozen. Voor jou was dat thema Seks. Hoe vond je dat thema? Paste het bij je werk en zou je het zelf ook hebben gekozen als je een thema mocht kiezen?

Ik vind seks hartstikke leuk natuurlijk, maar er wordt eigenlijk niet geneukt in dit verhaal. Er wordt in mijn hele verhalenbundel ook maar twee keer geneukt. Het gaat in mijn verhalen vooral over het niet-neuken en dat vind ik dramatisch gezien veel interessanter dan wel-neuken. Porno is wel leuk – wie is er niet groot mee geworden – maar het is voor de literatuur niet zo heel interessant. Ik ben nu toevallig Lolita aan het lezen. Ik ben op pagina 120, er is nog niet geneukt en ik denk dat dat wel goed is.

Ellende zou het beste thema zijn voor dit verhaal. En het thema Liefdeloosheid vat al mijn werk samen.

Waar haal jij doorgaans je inspiratie vandaan? Kun je iets over je werkproces vertellen? Hoe ben je aan het idee voor ‘MAN tot MAN’ gekomen?

Wat natuurlijk leuk is als je schrijver bent, is dat je bij alle ellende die je meemaakt kunt denken: dit is heel ellendig, maar ik kan er toch ook weer een mooi verhaal van maken. Mijn werk bevat dus veel autobiografische elementen. man tot man is jammer genoeg helemaal waargebeurd.

Voor mijn kinderserie Borre, die geen autobiografische elementen bevat, geldt: als je geen inspiratie hebt, dan maak je maar inspiratie. Als schrijver moet je ook dingen kunnen verzinnen.

Zie je jezelf als een optimist? Waarom wel/niet? Heeft dit invloed op je werk?

Ja, ondanks alles wel. Ik denk dat je wel een optimist moet zijn als je niet in een hiernamaals gelooft. Hierna houdt het op, dus je moet er nú wat van maken. Als je dan denkt dat het allemaal kut wordt, is het helemaal niet te dragen. Je moet optimist zijn. Ik ben een blanke, voor 95 % heteroseksuele man, dus ik ben on top of the food chain.

Mijn werk is niet zo heel optimistisch. Maar als ik een enorme zeikstraal zou zijn, dan zou ik in die ellende blijven hangen en dat ook heel ellendig gaan opschrijven. Ik probeer het wel grappig te maken. De situatie verluchtigen is een overlevingsstrategie en dat vind ik ook heel optimistisch.

 

In augustus 2016 verschijnt het eerste boek van De Optimist, Handboek voor een Optimistisch leven (Atlas Contact), vanaf 1 juni hier al te bestellen in de voorverkoop. Als vooruitblik, zoethoudertje en lekkermakertje publiceren we de hele maand juni portretten van bijdragers aan het boek. We mailden ze een aantal vragen; uit hun antwoorden volgt een ongepolijst zelfportret, hier vind je ze allemaal. 

OPTIMISTISCHBOEK_COVERSCHETSEN_V05-page-001

Lees meer van

Man tot Man

Door Jerry Hormone

  ‘Het lijkt me goed als je je laat testen,’ zegt zijn vriendin. ‘Ik heb nergens last van,’ zegt Jeroen. ‘Nou, ik heb dus een beetje kriebel.’ ‘Oh?’ ‘Ja, precies dezelfde kriebel als toen ik chlamydia had.’ ‘Jij had chlamydia?’ Ze knikt. ‘Vlak voor jou heb ik een keer met’ – ze noemt de naam […]

Lees meer uit de categorie interview

Taal is maar een model

Door Ruben Hofma

‘Snooker vind ik niet alleen een fascinerend spel, ik word er ook rustig van’, vertelt Anton Dautzenberg. De (groots)bejubelde en (doods)bedreigde schrijver heeft sinds 6 mei zijn eerste dichtbundel. Poëzie waarvan dichter-criticus Rob Schouten zei: Dit is geen poëzie. Dautzenberg vindt dat onzin. Hij publiceerde Na de punt (Asterion), een bundel gedichten bestaande uit snookerballen. […]

ontwerp: Artur Schmal Studio / ontwikkeling WordPress: Daniël Philipsen