27/2: De Voyeur

Door
12 februari 2018

De Optimist presenteert: De Voyeur

Thema-avond poëzie in De Nieuwe Liefde, Amsterdam
27 februari, 20.00
Facebook-evenement

Kijk jij braaf de andere kant op als de overbuurvrouw die niet aan gordijnen doet de douche uitkomt? En als de date van je huisgenoot zonder kleding naar het toilet sluipt? Na een succesvolle eerste editie slaan De Optimist en De Nieuwe Liefde de handen wederom ineen voor een offline thema-avond.

Dinsdag 27 februari is het tijd om ongegeneerd te gluren, gapen en staren naar een nieuwe garde Optimistschrijvers, -dichters en –performers die onder leiding van Ellen Deckwitz – koningin der ontboezemingen – schaamteloos hun ziel en zaligheid komen blootleggen tijdens een programma waarin DE VOYEUR centraal staat. Dit alles zal live van beeld worden voorzien door onze eigen Sjoerd van Leeuwen.

Het stiekem willen bekijken van anderen, wroeten in andermans privézaken… Een net zo lelijke als interessante menselijke eigenschap. En we weten allemaal: de beste moraalridders naast hun witte paard. Dus weg met de pretenties, tijd voor wat serieus Facebook-stalkwerk! Want op het programma staan niemand minder dan:

Foto: Kees Penders

Anne-Fleur van der Heiden, onze eigen oudgediende Optimistredacteur! Ze studeerde af aan de Schrijversvakschool, toerde in 2017 mee met de Poëziebus en haar werk verscheen in Revisor en bloemlezingen van de Turing Gedichtenwedstrijd. In januari debuteerde ze bij Uitgeverij Nieuw Amsterdam met Klaproos: een verpletterend eerlijke debuutroman over verslaafde ouders en vergiffenis die volop lof oogst. Zo merkte de NCRV-gids treffend op dat ‘het altijd iets voyeuristisch [heeft] om te lezen over zo’n totaal mislukt leven.’ Geen woord van gelogen, vinden wij, en daarom is er geen betere kandidaat dan deze kersverse hemelbestormer om ons themaprogramma aan te voeren!

Tijdelijke Toon, die nog maar enkele weken geleden in een uitverkocht Tivoli Vredenburg voor de finale van het NK Poetry Slam op de planken stond. Hij heeft een stijl die hedendaags onmeetbaar is, klaar om elk moment het publiek op te pakken en door elkaar te schudden. Een presentatie van hersenhelften die het tegen elkaar opnemen, met als resultaat een kunstwerk waar de meeste schrijvers uit de jaren ’50 jaloers op zijn. De man achter ‘Grote Glazen en kleine lettertjes’ en ‘Dichter onder de Tram’ heeft meer zin in een revolutie maar zal genoegen nemen met rozen.

Foto: Nick Helderman

‘Met mijn broek op mijn enkels zat ik misschien wel twintig minuten op de wc en ik glimlachte naar mezelf, wankelend op de pot.’ Je voelt je een gluurder bij het lezen van Basje Boers verhalen. Niet voor niets schreef ze een bijdrage voor het Handboek voor een Optimistisch Leven met voyeurisme als thema. Basje Boer is schrijver, filmjournalist en popcultuurkenner, publiceerde onder meer in De Gids, Das Magazin en Revisor en na haar debuut Bermuda (Nijgh & Van Ditmar) maken wij ons dit jaar op voor haar nieuwe roman. Neem alvast een ongegeneerd voorproefje, en kom haar aanschouwen!

Emma Stomp schrijft poëzie en proza over alles wat ze niet begrijpt: van vreemde Mexicaanse gezegdes tot aan het wakker worden naast een onbekend lichaam. Ze publiceerde bij VPRO Dorst, won de Amsterdamse voorronde van Write Now! en stond op de longlist van de Lowlands schrijfwedstrijd. In mei 2017 won ze CJP’s Grote Schrijfwedstrijd. Om inspiratie op te doen luistert ze graag gesprekken af. Daarnaast is ze op de hoogte van alle roddels die ze verwerkt in haar maandelijkse glitter & glamour-horoscoop voor hard//hoofd.

Bovenste Knoopje Open is het kleinkunstcollectief van Sjoerd van Capelleveen en Job Kühlkamp. In de voorbije jaren wisten zij het te schoppen tot de kwartfinales van het Leids Cabaret Festival 2017, de halve finales van het Groninger Studenten Cabaret festival 2017, speelden ze als support-act van Lucky Fonz III en Yentl en de Boer en traden ze op bij meer dan 50 verschillende festivals waaronder Horizontoer 2016, Broadway Texel en Stukafesten in 7 verschillende steden.

Geef toe aan de FOMO, en wees erbij, want hier wil je bij geweest zijn.
Koop je kaartjes en kom ook de voyeur uithangen, 27 februari bij De Nieuwe Liefde!

Beeld: Sjoerd van Leeuwen

 

 

Lees meer van

ZKV-zondag: Spelen

Door

Een nieuwe, tijdelijke rubriek bij De Optimist: ZKV-zondag. Een reeks Zeer Korte Verhalen van Felix Sandon, elke zondag. De Japanse schrijvers Yasunari Kawabata noemde ze ook wel handpalmverhalen: verhalen zo klein en zo kostbaar dat ze in de palm van een hand passen.  Leestijd: minder dan 30 seconden. Impact: onmeetbaar. We trappen af met Spelen. Spelen […]

Lees meer uit de categorie

Een sierlijk beest

Door

Hassan staat tegen het raam geplakt en kijkt naar de kont van een kameel. ‘Zie je die heupen op en neer gaan? Dat geile ritme? Zo gaan de billen van de danseressen ook.’ En hij doet het voor. Met zijn handen op de heupen beweegt hij op en neer en kijkt met getuite lippen de […]

ontwerp: artur schmal studio / development: erik driessen media ontwerper