Voorpublicatie: Jorina van der Laan

Door
2 december 2020

Eind november verscheen bij Wintertuin Uitgeverij Zuigelingen, het chapbook van Jorina van der Laan. Hieronder lees je een aantal korte fragmenten uit dit chapbook. 

In Zuigelingen laat Jorina van der Laan een magisch-realistische wereld zien waarin mens en omgeving in elkaar overlopen en vervloeien. In een vervreemdende opeenvolging van ontmoetingen die tegelijkertijd wreed en teder zijn, probeert een ik zich te verhouden tot wat zich buiten haar lichaam bevindt. Zuigelingen bevraagt de rekbaarheid en de grenzen van het lichaam en onderzoekt de veelvormigheid van een steeds opnieuw geboren identiteit.

 

 

 

 

Naast een verkeerslicht staat een oude man. Er vliegt een raaf uit zijn mond en zijn lichaam valt vormloos op de grond, een zak zonder organen. Een hond ziet de lege huid en kruipt erin. De man staat op, steekt over. Twee kinderen rennen hem voorbij. 

 

 


Achter een gesloten raam wapperen twee gordijnen alsof het binnen stormt.

 

 


Een vrouw op de rand van de fontein roept jij bent mijn dochter! en trekt me op schoot. Ik spreek haar niet tegen. De vrouw buigt haar borst om mijn rug als een gelukskoekje, dwingt me te krimpen totdat ik in de kromming van haar ribbenkast pas. Ze fluistert ssst. Iemand laat een waterijsje naast mijn voeten vallen. De gele siroop sijpelt tussen de kasseien, verdampt in de zon.

 

 


De wind blaast de vorm van een haas in een plastic zak. De zak wordt over straat gejaagd, de stad uit, trekt samen en trilt totdat ik erop stap. Hij begint te bloeden. Ik steek mijn hand in de zak en laat hem rusten op mijn schouder. Mijn hand is zwaar en klam en hijgt.


 


Voor Festival Nieuwe Types maakte Jorina samen met danseres Nathalie Vermeieren deze artistieke film bij haar chapbook. 

Zuigelingen is hier te koop, in de webshop van De Nieuwe Oost Wintertuin. 

 

Lees meer van

De kick van iets moois

Door

Een interview met scheidend hoofdredactrice en opper-Optimist Miriam van Ommeren. ‘Zet er anders boven: ‘een indringend profiel van iemand die een of ander websiteje heeft opgericht’,’ zegt ze grijnzend. Ze zit op de bank in haar appartement in Amsterdam Oud-West. Het is het type woning dat ruimtelijk hoort te zijn, ware het niet dat er […]

Lees meer uit de categorie

De Stilist: Een nieuwe avant-garde

Door

Aan alles komt een eind, dus ook aan De Stilist. Maar voor we overstappen naar ons volgende hoogtepunt (de Poëzieweek), eerst nog een fijn essay van Miriam Rasch. De letteren hebben een nieuwe avant-garde nodig. En dan niet de avant-garde van de modebladen en architectenbrillen, en ook niet de avant-garde van Silicon Valley-disruption. Nee, een avant-garde […]

ontwerp: artur schmal studio / development: erik driessen media ontwerper