Voorpublicatie

Voorpublicatie: Jorina van der Laan

Door Jorina van der Laan | beeld: Jon Kvassay
2 december 2020

Eind november verscheen bij Wintertuin Uitgeverij Zuigelingen, het chapbook van Jorina van der Laan. Hieronder lees je een aantal korte fragmenten uit dit chapbook. 

In Zuigelingen laat Jorina van der Laan een magisch-realistische wereld zien waarin mens en omgeving in elkaar overlopen en vervloeien. In een vervreemdende opeenvolging van ontmoetingen die tegelijkertijd wreed en teder zijn, probeert een ik zich te verhouden tot wat zich buiten haar lichaam bevindt. Zuigelingen bevraagt de rekbaarheid en de grenzen van het lichaam en onderzoekt de veelvormigheid van een steeds opnieuw geboren identiteit.

 

 

 

 

Naast een verkeerslicht staat een oude man. Er vliegt een raaf uit zijn mond en zijn lichaam valt vormloos op de grond, een zak zonder organen. Een hond ziet de lege huid en kruipt erin. De man staat op, steekt over. Twee kinderen rennen hem voorbij. 

 

 


Achter een gesloten raam wapperen twee gordijnen alsof het binnen stormt.

 

 


Een vrouw op de rand van de fontein roept jij bent mijn dochter! en trekt me op schoot. Ik spreek haar niet tegen. De vrouw buigt haar borst om mijn rug als een gelukskoekje, dwingt me te krimpen totdat ik in de kromming van haar ribbenkast pas. Ze fluistert ssst. Iemand laat een waterijsje naast mijn voeten vallen. De gele siroop sijpelt tussen de kasseien, verdampt in de zon.

 

 


De wind blaast de vorm van een haas in een plastic zak. De zak wordt over straat gejaagd, de stad uit, trekt samen en trilt totdat ik erop stap. Hij begint te bloeden. Ik steek mijn hand in de zak en laat hem rusten op mijn schouder. Mijn hand is zwaar en klam en hijgt.


 

 

Zuigelingen is hier te koop, in de webshop van De Nieuwe Oost Wintertuin. 

 

Over de auteur

Jorina van der Laan (1989) studeerde in 2015 af aan Creative Writing ArtEZ. Met haar afstudeerwerk 'Jongens zoals wij worden niet verliefd' won ze in 2015 de Nieuwe Types Afstudeerprijs. Ze publiceerde werk op De Internet Gids en De Optimist. Jorina wordt als maker ondersteund door het literair agentschap van De Nieuwe Oost.

Over de illustrator

Jon Kvassay is an artist and designer working in North Eastern Ohio. Jon was born and raised in Los Angeles California and studied at Art Center College of Design. Jon spends most of his time with his wife and dog hiking, jogging and watching TV. See also jonkvassay.com..

Lees meer van

Poëzie: Jorina van der Laan

Door Jorina van der Laan

* Een mager meisje geeft me een broek die ze niet meer draagt. Ik leg de broek in een hoek van mijn kamer en raak de spijkerstof elke ochtend even aan. De broek is een entiteit en bekijkt me.   Me bekeken voelen leidt tot in mezelf willen verdwijnen, leidt tot met een scherp voorwerp […]

Lees meer uit de categorie Voorpublicatie

Voorpublicatie: Max Hermens

Door Max Hermens

Hieronder lees je een fragment uit het titelverhaal van Toch zonken ze niet, het chapbook van Max Hermens, dat eind november verschijnt bij Wintertuin Uitgeverij. De hoofdpersonages in de verhalenbundel Toch zonken ze niet zijn jong en groeien op in een dorp waar ze ieder op hun eigen wijze worstelen met klassenverschillen, armoede, eenzaamheid en sociaal isolement. Vanuit […]

ontwerp: artur schmal studio / development: erik driessen media ontwerper