voorpublicatie

Voorpublicatie: Jorina van der Laan

Door Jorina van der Laan | beeld: Jon Kvassay
2 december 2020

Eind november verscheen bij Wintertuin Uitgeverij Zuigelingen, het chapbook van Jorina van der Laan. Hieronder lees je een aantal korte fragmenten uit dit chapbook. 

In Zuigelingen laat Jorina van der Laan een magisch-realistische wereld zien waarin mens en omgeving in elkaar overlopen en vervloeien. In een vervreemdende opeenvolging van ontmoetingen die tegelijkertijd wreed en teder zijn, probeert een ik zich te verhouden tot wat zich buiten haar lichaam bevindt. Zuigelingen bevraagt de rekbaarheid en de grenzen van het lichaam en onderzoekt de veelvormigheid van een steeds opnieuw geboren identiteit.

 

 

 

 

Naast een verkeerslicht staat een oude man. Er vliegt een raaf uit zijn mond en zijn lichaam valt vormloos op de grond, een zak zonder organen. Een hond ziet de lege huid en kruipt erin. De man staat op, steekt over. Twee kinderen rennen hem voorbij. 

 

 


Achter een gesloten raam wapperen twee gordijnen alsof het binnen stormt.

 

 


Een vrouw op de rand van de fontein roept jij bent mijn dochter! en trekt me op schoot. Ik spreek haar niet tegen. De vrouw buigt haar borst om mijn rug als een gelukskoekje, dwingt me te krimpen totdat ik in de kromming van haar ribbenkast pas. Ze fluistert ssst. Iemand laat een waterijsje naast mijn voeten vallen. De gele siroop sijpelt tussen de kasseien, verdampt in de zon.

 

 


De wind blaast de vorm van een haas in een plastic zak. De zak wordt over straat gejaagd, de stad uit, trekt samen en trilt totdat ik erop stap. Hij begint te bloeden. Ik steek mijn hand in de zak en laat hem rusten op mijn schouder. Mijn hand is zwaar en klam en hijgt.


 


Voor Festival Nieuwe Types maakte Jorina samen met danseres Nathalie Vermeieren deze artistieke film bij haar chapbook. 

Zuigelingen is hier te koop, in de webshop van De Nieuwe Oost Wintertuin. 

 

Over de auteur

Jorina van der Laan (1989) studeerde in 2015 af aan Creative Writing ArtEZ. Met haar afstudeerwerk 'Jongens zoals wij worden niet verliefd' won ze in 2015 de Nieuwe Types Afstudeerprijs. Ze publiceerde werk op De Internet Gids en De Optimist. Jorina wordt als maker ondersteund door het literair agentschap van De Nieuwe Oost.

Over de illustrator

Jon Kvassay is an artist and designer working in North Eastern Ohio. Jon was born and raised in Los Angeles California and studied at Art Center College of Design. Jon spends most of his time with his wife and dog hiking, jogging and watching TV.

Lees meer van

Vers in de Etalage: Jorina van der Laan

Door Jorina van der Laan

Op de kermis klimmen we uit de karretjes van het reuzenrad en dreigen te springen. We worden opgemerkt, maar niemand grijpt in. Alsof er buiten ons om is afgesproken dat het te laat is om ons op te rapen. We blijven nergens langer dan nodig is: de zweefmolen waar onze jongere broertjes in overgeven, de […]

Lees meer uit de categorie voorpublicatie

Voorpublicatie uit ‘Uiterste dagen’ van Ferdinand Lankamp

Door Ferdinand Lankamp

Lente dus. Edvard Haga kent de allereerste voorbode: de dagen die gaan lengen. Het zal niet lang meer duren tot de sneeuw op de daken van de boerderij, de stallen en de schuren, en op de takken van de bomen aan de oostkant van de weg, hoorbaar begint te schuiven, om eerst in druppels, dan […]

ontwerp: Artur Schmal Studio / ontwikkeling WordPress: Daniël Philipsen