evenement

17/4: De Arbeider

Door Elske Jacobs | beeld: Sjoerd van Leeuwen
31 maart 2018

De Optimist presenteert: De Arbeider

Thema-avond poëzie in De Nieuwe Liefde, Amsterdam
17 april, 20.00
Facebook-evenement
Tickets

Gloeien je oren nog van onze eerste voyeuristische thema-avond afgelopen maand? Op 17 april is De Optimist terug in De Nieuwe Liefde en dit keer laten we de arbeider aan het woord!

De literaire hoekstenen van onze samenleving komen samen tijdens een avond waarin het ambacht centraal staat. Noeste werklust, eelt op de handen, vonken die van het typemachine vliegen; niets is deze grootproducenten vreemd. Ellen Deckwitz beklimt opnieuw het podium als presentator om de dichters, schrijvers en performers eens stevig aan te tand te voelen: valt er nog droog brood te verdienen in het boekenvak?

In het Handboek voor een Optimistisch leven betrad de arbeider al in al zijn diversiteit het toneel: van de Marlboro Light rokende Trees met haar nepgouden oorbellen en hondenhaar in haar diepe decolleté, webredacteurs van deftige linkse weekbladen tot John Maynard Keynes. Ditmaal laat een verzameling optimistische werkbijen live het beste van hun kunnen laten zien!

Foto: Keke Keukelaar

Alexis de Roode begon zijn werkende loopbaan als tentenbouwer voor firma De Boer. Hij werkte een week in een huidenfabriek en stond vele nachten aan de lopende band bij Remia Frietsauzen en Margarine. Na zijn afstuderen werkte hij enkele weken bij Ballast Nedam, waar hij bekend stond als ‘doctorandus in de steigerpijpen’. Sinds 2010 werkt hij op kantoor bij een groothandel in groente en fruit. Recensent Piet Gerbrandy noemde zijn laatste dichtbundel, Een steen openvouwen, ‘een wonder van
trefzekerheid’; en The Post Online bestempelde ‘m als ‘zijn beste bundel tot dusver.

Acteur en theatermakers Joep Hendrikx en Jos Nargy studeerden allebei aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en ontmoetten elkaar twee jaar geleden op de Parade. Zij raakten aan de praat over hun voorliefde voor literatuur, Russische underground en de Beatgeneratie. Ze spraken af hun favoriete schrijvers aan elkaar voor te lezen en besloten zichzelf de Poezieboys te noemen. Na de voorstelling Ginsberg over Alan Ginsberg, gingen zij naar Rusland om de dichter Joseph Brodsky te onderzoeken. Ze liepen door de sneeuw van zijn geboortestad Sint-Petersburg, waar hij opgroeide en verwonderden zich over zijn leven. De korte voorstellingen Ginsberg en Brodsky speelden beide op de Parade (2016 en 2017).

Foto: Gaby Jongenelen (fotografie voor De Nieuwe Oost)

Helena Hoogenkamp (1986) schrijft proza, poëzie en theater. Haar werk verscheen onder meer in de VPRO Gids, De Titaan en op hard//hoofd, .Unst, Volkskrant.nl en niet te vergeten De Optimist. Helena droeg voor op onder andere Lowlands en de Zwarte Cross en won in 2012 de El Hizjra Literatuurprijs. In 2015 verscheen haar chapbook Kleine zeemeermin, per ongeluk dood. In 2016 publiceerde zij wekelijks Het Kleine ZZP-abc, een hart onder de riem voor de dolende freelancer. Momenteel werkt ze aan een roman die zal verschijnen bij De Bezige Bij, en wordt ondersteund door talentontwikkelaar De Nieuwe Oost.

Foto: Paul Remmelts

Wibo Kosters (1978) schrijft poëzie over een fictieve stad, een grootste gemene deler van alle steden waar hij door gelopen heeft. Van nachtfitness tot mensvijandige architectuur is de stad een rariteitenkabinet, schoon en verschrikkelijk. Sinds augustus 2017 is hij ook letterlijk stadsdichter, en wel van de IJsselstad Deventer. Wibo publiceerde onder andere in de Brakke Hond, Op Ruwe Planken, Slang- en Strak Magazine en op De Optimist.

Samira Dainan is schrijfster en zangeres. Ze werkte onder meer samen met de Amsterdam Klezmer Band en speelde op festivals als Lowlands en Read my World. Veertig dagen is haar debuut, een dagboek over haar vader die als kunstenaar naar Nederland kwam en onderweg zijn geld verdiende door het verkopen van tekeningen. Op dit moment tourt ze door Marokko met haar nieuwe project ‘Samira’s Blues’, maar ze zal op tijd terug zijn om het arbeidersgenre, gecombineerd met Noord-Afrikaanse sounds, ten gehore te brengen op 17 april.

Dit alles zal live & wervelend van beeld worden voorzien door Studio Ski, oftewel Saskia Janssen.

Over de auteur

Elske Jacobs is redacteur van De Optimist.

Over de illustrator

Sjoerd van Leeuwen studeerde aan de HKU en werkt inmiddels als conceptueel illustrator. Werk van hem verscheen onder meer bij artikelen in Het Parool, Trouw, De Morgen, NRC Handelsblad, de Volkskrant, Die Zeit, Time en The New York Times. Zie sjoerdvanleeuwen.com.

Lees meer van

Interview: oud-redacteur Ferdinand Lankamp

Door Elske Jacobs

In het kader van het 10-jarig jubileum van De Optimist zetten we graag enkele oudgedienden in het zonnetje. Maak kennis met Ferdinand Lankamp. Tot hij afgelopen zomer besloot zich volledig te richten op zijn aankomende romandebuut was hij 2,5 jaar lang redacteur voor De Optimist. Hoe ben je bij ons terechtgekomen? Ik ben tijdens mijn […]

Lees meer uit de categorie evenement

Schuld! Thema-avond poëzie in De Nieuwe Liefde

Door Anna van Strien

Schuld Ben je vergeten te stemmen? Eet je vlees? Douche je heet en veel te lang? Bel je die scharrel nog terug om te vertellen dat het ‘m niet wordt? Verzuim je het succes van je concurrentie op social media te liken en verspreid jij toch die roddel waarvan je niet helemaal zeker weet of […]

ontwerp: artur schmal studio / development: erik driessen media ontwerper