Interview

Dagmer Dimer Koolwijk: ‘Ik heb eigenlijk nooit echt plankenkoorts’

Door Sophie Kok | beeld: Martien Bos
29 januari 2019

Dagmer Dimer Koolwijk is met haar elf jaar de jongste finalist ooit in de geschiedenis van het NK Poetry Slam. Ze won een van de voorrondes van de Festina Lente Poëzieslag en ging er vervolgens in de Grande Finale met de publieksprijs vandoor. Haar gedichten werden al in diverse bundels gepubliceerd en ze is een van de nachtdichters van NPO Focus Radio 1. 

Hoe/ waar ben je in aanraking gekomen met poetry slam en hoe kwam je erbij hier zelf aan mee te gaan doen?
Mijn vader is ook dichter en treedt daar ook mee op dus daardoor wist ik dat het bestond. Toen ik klein was hoorde ik hem wel eens thuis hardop gedichten oefenen. In groep 5 kregen we op school een paar lessen over dichten en die gedichten gingen we ook in de klas voordragen. We stuurden ze op naar het Poëziepaleis en toen kwam ik in een bundel. Daarna ben ik gedichten blijven schrijven en ben ik een keer met m’n vader meegegaan naar een café waar ik mocht voordragen. Dat vond ik super leuk, en toen ben ik ook mee gaan doen met de Festina Lente Poëzieslag.

Hoe zou je je werk/stijl typeren? Wat zijn terugkerende thema’s bijvoorbeeld?
Ik heb niet echt terugkerende thema’s maar ik schrijf vooral over hoe ik mij voel. Het is een soort van dagboek-geschrift van wat er op een dag of in een week gebeurt en hoe ik me daarbij voel. En ik schrijf over mijn verwondering over de wereld.

Schrijf je je teksten met het podium in gedachten? (Schrijf je aparte teksten voor op papier en voor op het podium? En zo ja, wat is het verschil?
Als ik iets ga schrijven beeld ik me wel in hoe het zou klinken op het podium, omdat ik het leuk vind om op te treden.

Waar haal je inspiratie vandaan? 
Uit de wereld om me heen, en wat ik meemaak. Vaak bedenk ik gedichten op de fiets of onder de douche.

Hoe ga je om met plankenkoorts? Of ben je een podiumbeest in hart en nieren?
Ik heb eigenlijk nooit echt plankenkoorts. Ik vind optreden heel erg leuk, maar als ik het toch spannend vind dan drink ik meestal iets van cola of zo en dan gaat het wel weer.

Wanneer noem je je eigen optreden geslaagd?
Als ik het zonder haperen heb kunnen voordragen en als ik het gevoel heb dat mijn gevoel en de boodschap die ik in gedachten had zijn overgekomen bij de mensen die naar me luisteren.

Hoe ga je je voorbereiden op de finale van 2 februari (Zit er een bepaalde opbouw in je set? En hoe bereid je een finalebattle voor?)
Ik zoek gedichten uit die goed bij elkaar passen, misschien schrijf ik ook nog een nieuw gedicht. En ik kies gedichten uit die goed in een battle zouden passen. Misschien pas ik ze daarvoor ook nog een beetje aan.

Tegen/ met wie zou je het liefst in de finalebattle van het NK Poetry Slam terechtkomen? 
Ik ken ze nog niet allemaal, of niet zo goed, maar het liefst met iemand van wie ik op dat moment vind dat diegene het het meest verdient om te winnen!

Wat zijn je ambities op schrijf- en optreedgebied?
Optreden bij grote evenementen en meer gedichten schrijven en ook verhalen, die uitgegeven worden.

Als je een (literair) voorbeeld zou mogen uitkiezen dat jou een jaar zou coachen, wie zou je dan kiezen?
Joke van Leeuwen of Toon Tellegen.

Mocht er nog eens een Nobelprijs voor de literatuur uitgereikt worden, wie zou hem dan moeten winnen?
Lisette Ma Neza. Nu ik er zo over na denk, zou ik eigenlijk het liefst ook haar als coach willen, want ik vind haar super goed en zij kan kan ook super goed optreden!

Hoe ziet je dagelijkse leven eruit, waar hou je je (verder) allemaal mee bezig?
Op dit moment houd ik me bezig met: CITO-toetsen maken op school, voetbal, muziek, piano spelen – en met mijn beste vriendin Anna.

Wat is de leukste reactie die je naar aanleiding van een optreden hebt gekregen van een jurylid of iemand uit het publiek?
‘Niemand kan de dingen zo lief en streng tegelijk zeggen als deze dichter’ – dat zei een jurylid van Festina Lente.

Als je jezelf als slammer in één van je eigen dichtregels zou moeten samenvatten, welke zou dat dan zijn?
De zin: ‘In ken mij niet.’ …. Ik ken mij zoals niemand anders mij kent, maar toch ken ik mezelf niet…

Over de auteur

Sophie Kok is redacteur bij De Optimist.

Over de illustrator

Martien Bos is naast freelance tekstschrijver ook illustrator voor diverse tijdschriften, kranten en uitgeverijen in binnen- en buitenland. Hij tekende onder andere voor De Optimist, NRC Handelsblad, VPRO, De Standaard, uitgeverij Boom en Athenaeum–Polak & Van Gennep. Zie martienbos.com.

Lees meer van

Bowie Redman Barbiers over het voltrekken van huwelijken en de mentale choreografie van een gedicht

Door Sophie Kok

Ze maakt voorstellingen met dichterscollectief En Vieze Versa, treedt graag op samen met Klezmer band De Bieslook Karavaan en mag binnenkort haar eerste huwelijk voltrekken als BABS (Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand). De tweede NK-finalist die we aan jullie voorstellen is Bowie Redman Barbiers. We gaan met haar in gesprek over de mentale choreografie van […]

Lees meer uit de categorie Interview

In de leer bij een optimist

Door Eileen Ros

Beeld: Joram Esveld U kent hem niet, Jeroen Meijer (33). Zijn levensgeluk werd op het nippertje van een wisse dood gered door het lezen van Sartre. Misschien wilt u toch een kijkje nemen dan. Jeroen is dan wel niet één van de Coen Brothers, niet de zoon van Harry Mulisch, Anna Drijver in eigen persoon […]

ontwerp: artur schmal studio / development: erik driessen media ontwerper