Audio Poëzie

Poëziepodcast Emma Zuiderveen

Door Emma Zuiderveen | beeld: Bert Zuiderveen
12 oktober 2019

 

Met trots presenteert De Optimist de podcast die Emma Zuiderveen maakte: een royale zes minuten aan proza en vooral poëzie van haarzelf, begeleid door muziek die Tarif El-Fasih componeerde en speelde.

Over hem schrijft Emma dat hij van vroegs af aan een gepassioneerde drummer en muzikant is. ‘Daarnaast heeft hij veel radiowerk gedaan, onder andere bij de jongerenomroep van de Avro gewerkt, een radiodocumentaire over de Hollandse Schouwburg tijdens WOII gemaakt en tien jaar geleden het online radio-station Radio Activity opgezet (alweer ter ziele). Hij is momenteel toetsenist van de band Senior Citizens. Voorheen droegen ze de naam Planet. Daarnaast soleert Tarif als “home-recordionist”: hij componeert en speelt zijn eigen nummers.’

Dank ook aan de Franse formatie L’Empératrice, van wie het nummer ‘VANILLE FRAISE (edit)’ gebruikt mocht worden.

Over de auteur

Emma Zuiderveen is afgestudeerd in de scheikunde, in de richting van energie en duurzaamheid. Momenteel tijdelijk werkzaam bij een kinderboekenuitgeverij. Ze is vooral activist en feminist: actief als bestuurslid bij FNV Vrouw (de vakbond voor vrouwen), ze is betrokken bij het opbouwen van een nieuwe beweging genaamd 'FossilFreeFeminists' om de intersectie tussen klimaatproblematiek en genderongelijkheid aan te kaarten, ze was kerngroep-lid van comité 21 maart (anti-racismecoalitie) en zette in 2018 samen met drie anderen de (media-)campagne 'Top2000VrouwenStemmen' op. Ze schrijft proza en poëzie en heeft dat in het verleden ook gecombineerd met eigen schilderwerk. Ze volgde een masterclass bij poëzie-uitgeverij Perdu en vond een nieuwe vorm voor haar poëzie in samenwerking met Tarif: de poëzie-podcast.

Over de illustrator

Bert Zuiderveen was gedurende de jaren '70 een toonaangevende Nederlands mode-ontwerpers. Zijn collecties werden in Europa, Japan, Hong Kong, Amerika en zelfs in het Alhambra (Spanje) getoond. Hij was tevens 'industry adviser' en ontwierp collecties voor o.a. Bayer Germany, duPont, Int.Wool Secr. ICEP Portugal, McIntosh en Jockey Europe and America. Zijn interesse in mode is gedurende het laatste decennium langzaam weggëebd, maar zijn verlangen naar vormgeven niet. Hij heeft zich geheel toegelegd op fotografie: een nieuwe manier om expressie te geven aan vorm en compositie.

Lees meer uit de categorie Audio Poëzie

DE NIEUWE LICHTING: Simone Atangana Bekono

Door Simone Atangana Bekono

De Optimist vroeg de nieuwe lichting afgestudeerden van schrijfopleidingen in Nederland en Vlaanderen om hun eindwerk in te sturen. In DE NIEUWE LICHTING presenteren wij fragmenten uit dat werk en stellen wij de schrijvers van de toekomst voor. Deel 3: Simone Atangana Bekono met de dichtbundel hoe de eerste vonken zichtbaar waren waarmee ze afstudeerde […]

ontwerp: artur schmal studio / development: erik driessen media ontwerper