poëzie

Poëzie: Emma Zuiderveen

Door Emma Zuiderveen | beeld: Bert Zuiderveen
10 juli 2020

Als gevolg van de sociale isolatie door covid-19 begonnen Emma (dochter) en Bert (vader) een kunstproject. Het idee was simpel: Bert maakte foto’s en Emma schreef daarbij poëzie die weer ter inspiratie diende voor de volgende afbeelding. Zo ontstond een bijzondere dialoog. De serie bestaat inmiddels uit negen gedichten en tien afbeeldingen; twee van elk zijn hieronder gepubliceerd.

 


AFBEELDING VIJF
Weet je nog die flinke blauwe paal midden op het pleintje met erboven die halve ovale gele vlakken die leken te drijven op de lucht ze waren het einde van een begin daar waar de hemel ophield en het aardse als een zweefvlieg boven je hoofd hing gele vlakken liggen als puntjes op jouw tong daar lagen woorden die ik niet horen wilde weet je nog de drie treden naar de ingang naar de deur van glas naar de oude tempel van theosofen met ernaast het onpopulaire bijgebouwtje als slapende sfinx

Weet je nog dat de sfinx nooit ontwaakte maar ik rennen moest en vijf paar voeten moest zien te ontwijken weet je nog dat het vertellen als vette zalf geen wonden heelt dat op de stapels blikken ik vroeg om een handrem om een ruimte tussen zender en ontvanger weet je nog dat jouw kromgegroeide voeten het vocht vasthielden en liever bleven staan

Weet je nog die flinke blauwe paal midden op dat pleintje met erboven van die halve ovale gele vlakken om de zon te spelen als het onweerde als ik hijgend aftikte omdat ik het had gehaald me kon oprichten in een heiligdom met het stof op de mensen en afgelezen tijdschriften en rubberen banden om de wielen van met boeken bezaaide karretjes de geur van blijven staan bij de ellenlange rijen van planken en het geloof in niet meer terug durven maar nog geen honderd meter verderop weet je nog?

 AFBEELDING ZES


Ach laat de demonen maar komen in een vol hoofd kun je makkelijk blijven zijn er hulsels om in te vergeten zijn er zwarte gaten te vinden achter het oor kunnen pruimenpitten verzuren en ontkiemen in de maag ach laat de demonen maar komen je hebt me er nog zo voor gewaarschuwd niet met de scherpe randen van een taal of met diepe woorden maar met een lichaam dat kromgroeide comfortabel werd in die ene houding zonder je nog om te draaien in je slaap je hebt me gewaarschuwd voor de demonen die krakend de hersenpan binnensluipen met grijs geworden ogen die niet keken ach laat de demonen maar komen achter een beeldscherm waan jij je veilig achter het vocht dat het hart binnensluipt achter de zwarte gaten achter het oor want achter alles kun je uiteindelijk niets meer horen

Over de auteur

Emma Zuiderveen is activist, feminist en werkt als scheikundige aan een PhD over de duurzaamheid van biomaterialen. Ze publiceerde bij Hard//hoofd en brengt samen met Tarif El-Fasih de podcastserie ‘de wereld en de dingen’ uit bij uitgeverij Lebowksi.

Over de illustrator

Bert Zuiderveen was gedurende de jaren '70 een toonaangevende Nederlands mode-ontwerpers. Zijn collecties werden in Europa, Japan, Hong Kong, Amerika en zelfs in het Alhambra (Spanje) getoond. Hij was tevens 'industry adviser' en ontwierp collecties voor o.a. Bayer Germany, duPont, Int.Wool Secr. ICEP Portugal, McIntosh en Jockey Europe and America. Zijn interesse in mode is gedurende het laatste decennium langzaam weggëebd, maar zijn verlangen naar vormgeven niet. Hij heeft zich geheel toegelegd op fotografie: een nieuwe manier om expressie te geven aan vorm en compositie.

Lees meer van

Poëziepodcast Emma Zuiderveen

Door Emma Zuiderveen

  Met trots presenteert De Optimist de podcast die Emma Zuiderveen maakte: een royale zes minuten aan proza en vooral poëzie van haarzelf, begeleid door muziek die Tarif El-Fasih componeerde en speelde. Over hem schrijft Emma dat hij van vroegs af aan een gepassioneerde drummer en muzikant is. ‘Daarnaast heeft hij veel radiowerk gedaan, onder […]

Lees meer uit de categorie poëzie

Vers in de Etalage

Door Anouk Smies

  Klein geluk Wie meer wil weten: bekijk eens microscopisch een huid Intimiteit is het wagenwijd beklimmen van een porie Zo heb ik je betast Ik begon bij bast, doorliep eeltplekken, ringen Knalde opzettelijk tegen je uiterste grens, een doffe knik Die te beminnen was genoeg Zwemmen in een emmer terwijl de zee je ontglipt […]

ontwerp: Artur Schmal Studio / ontwikkeling WordPress: Daniël Philipsen