Evenement

De Optimist x Nieuwe Types

Door Sophie Kok
6 maart 2021

Gedurende de hele maand maart vindt online het literair festival Nieuwe Types plaats, een jaarlijks festival over de toekomst van de literatuur. Vanaf 1 maart kunnen (digitale) festivalbezoekers zich onderdompelen in het werk van nieuwe schrijvers, nieuwe verhalen en nieuwe vertelvormen. Om het festivalgevoel te vergroten, stelden we samen met Nieuwe Types een speciaal Optimist-festivalpakket samen. Koop je dit pakket, dan ontvang je niet alleen een festivalbandje en het gehele festivalprogramma in je brievenbus, maar ook ons Handboek voor een optimistisch leven

Programma
Nieuwe Types duurt de gehele maand maart, met elke dag een nieuw (digitaal) programma. Voor het festival worden diverse podcasts geproduceerd. Zo verschijnt op 1 maart De stad als, waarvoor makers Corinne Heyrman en Jozien Wijkhuijs de stad Arnhem onderzochten via de verhalen van inwoners Ghiath, Edwin en Mien.
Debutanten Helena Hoogenkamp, Yentl van Stokkum en Roos Vlogman vertellen in drie afleveringen van de podcastreeks Radio Debuut over debuteren in coronatijd en het belang van literatuur. De opnames zijn op 4, 11, 18 en 25 maart via een livestream bij te wonen.
Ook wordt er een nieuwe aflevering opgenomen van de podcast Het Grote Gesprek, waarbij Lotte Lentes auteur Lize Spit interviewt over de rol van literatuur en de kracht van het boek.
Verder wordt het nieuwe verhalenproject De Staat van het Verhaal gelanceerd en blikken professionals uit het literaire veld vooruit in gesprekken over schrijven en uitgeven in de tijd na COVID-19.
Talenten Jorina van der Laan en Chris Lomans presenteren hun chapbooks waaruit wij al een voorproefje mochten publiceren tijdens de (Film)avond van de Grote Beloftes en elke woensdag breekt Nieuwe Types de week met een lunchspreekbeurt.

Losbladige Notulen
Speciaal voor het festival wordt een eenmalige uitgave van de Losbladige Notulen uitgebracht, een papieren afgeleide van het online literaire platform Notulen van het Onzichtbare. Festival Nieuwe Types is op zoek naar tekstuele én visuele bijdragen voor deze eenmalige uitgave van de Losbladige Notulen. Heb je wat te vertellen en ben je nog niet gedebuteerd? Maak dan een tekst en/of beeld in een genre naar keuze en creëer iets dat alleen jij zou kunnen maken. De deadline is 17 maart. De Losbladige Notulen maken ook onderdeel uit van het Optimist-festivalpakket. 

Het volledige programma, data en tijden staat op nieuwetypes.nl.

 

Over de auteur

Sophie Kok is redacteur bij De Optimist.

Lees meer van

Estafettegedicht NK Poetry Slam-finalisten

Door Sophie Kok

Op zaterdag 26 september vindt in de Grote Zaal van TivoliVredenburg het NK Poetry Slam plaats. De twintig beste poëzieperformers uit heel Nederland strijden om de titel Nederlands Kampioen Poetry Slam 2020, de Gouden Vink wisseltrofee en 1000 euro prijzengeld.  In de aanloop naar het NK Poetry Slam schreven de halve finalisten samen deze estafettegedichten. […]

Lees meer uit de categorie Evenement

Schuld! Thema-avond poëzie in De Nieuwe Liefde

Door Anna van Strien

Schuld Ben je vergeten te stemmen? Eet je vlees? Douche je heet en veel te lang? Bel je die scharrel nog terug om te vertellen dat het ‘m niet wordt? Verzuim je het succes van je concurrentie op social media te liken en verspreid jij toch die roddel waarvan je niet helemaal zeker weet of […]

ontwerp: artur schmal studio / development: erik driessen media ontwerper