essay poëzie

De Optimist x Nieuwe Types

Door Sophie Kok | beeld: admin
6 maart 2021

Gedurende de hele maand maart vindt online het literair festival Nieuwe Types plaats, een jaarlijks festival over de toekomst van de literatuur. Vanaf 1 maart kunnen (digitale) festivalbezoekers zich onderdompelen in het werk van nieuwe schrijvers, nieuwe verhalen en nieuwe vertelvormen. Om het festivalgevoel te vergroten, stelden we samen met Nieuwe Types een speciaal Optimist-festivalpakket samen. Koop je dit pakket, dan ontvang je niet alleen een festivalbandje en het gehele festivalprogramma in je brievenbus, maar ook ons Handboek voor een optimistisch leven

Programma
Nieuwe Types duurt de gehele maand maart, met elke dag een nieuw (digitaal) programma. Voor het festival worden diverse podcasts geproduceerd. Zo verschijnt op 1 maart De stad als, waarvoor makers Corinne Heyrman en Jozien Wijkhuijs de stad Arnhem onderzochten via de verhalen van inwoners Ghiath, Edwin en Mien.
Debutanten Helena Hoogenkamp, Yentl van Stokkum en Roos Vlogman vertellen in drie afleveringen van de podcastreeks Radio Debuut over debuteren in coronatijd en het belang van literatuur. De opnames zijn op 4, 11, 18 en 25 maart via een livestream bij te wonen.
Ook wordt er een nieuwe aflevering opgenomen van de podcast Het Grote Gesprek, waarbij Lotte Lentes auteur Lize Spit interviewt over de rol van literatuur en de kracht van het boek.
Verder wordt het nieuwe verhalenproject De Staat van het Verhaal gelanceerd en blikken professionals uit het literaire veld vooruit in gesprekken over schrijven en uitgeven in de tijd na COVID-19.
Talenten Jorina van der Laan en Chris Lomans presenteren hun chapbooks waaruit wij al een voorproefje mochten publiceren tijdens de (Film)avond van de Grote Beloftes en elke woensdag breekt Nieuwe Types de week met een lunchspreekbeurt.

Losbladige Notulen
Speciaal voor het festival wordt een eenmalige uitgave van de Losbladige Notulen uitgebracht, een papieren afgeleide van het online literaire platform Notulen van het Onzichtbare. Festival Nieuwe Types is op zoek naar tekstuele én visuele bijdragen voor deze eenmalige uitgave van de Losbladige Notulen. Heb je wat te vertellen en ben je nog niet gedebuteerd? Maak dan een tekst en/of beeld in een genre naar keuze en creëer iets dat alleen jij zou kunnen maken. De deadline is 17 maart. De Losbladige Notulen maken ook onderdeel uit van het Optimist-festivalpakket. 

Het volledige programma, data en tijden staat op nieuwetypes.nl.

 

Over de auteur

Sophie Kok is redacteur van De Optimist.

Over de illustrator

Lees meer van

Martje Wijers: ‘Ik ben niet vies van een goede battle’

Door Sophie Kok

Martje Wijers schrijft gedichten, treedt op en slamt. Ze won o.a. de jaarfinales van de poëzieslag in Festina Lente en de U-slam in 2016, Bellum Poëtica in 2017 en 2018 en staat dit jaar voor de derde keer in de finale van het NK Poetry Slam. Ook vorig jaar interviewden we Martje over haar deelname aan […]

Lees meer uit de categorie essay poëzie

Kunstbende #2: Suzanne Krijger

Door Suzanne Krijger

Volwassentje worden Je leerde me de woorden door onze handen te verwikkelen Met alles dat buiten het ledikantje begon Met twinkelende ogen samen lopen kende ik de naam er nog niet van Maar we liepen er vaak langs en je zei dat mijn letter ’S’ ooit meer dan alleen een naam zou worden We begonnen […]

ontwerp: Artur Schmal Studio / ontwikkeling WordPress: Daniël Philipsen