interview

Martje Wijers: ‘Ik ben niet vies van een goede battle’

Door Sophie Kok | beeld: Martien Bos
31 januari 2019

Martje Wijers schrijft gedichten, treedt op en slamt. Ze won o.a. de jaarfinales van de poëzieslag in Festina Lente en de U-slam in 2016, Bellum Poëtica in 2017 en 2018 en staat dit jaar voor de derde keer in de finale van het NK Poetry Slam. Ook vorig jaar interviewden we Martje over haar deelname aan het NK Poetry Slam, dat interview vind je hier. Jurylid Fresku zei vorig jaar dat hij haar stem graag wilde opnemen op een cassettebandje om thuis te kunnen beluisteren. Daar is tot op heden nog niks van terecht gekomen. Martje woont in Amsterdam, waar ze werkt als docente Zweeds en Nederlands aan anderstaligen. Binnenkort promoveert ze op een proefschrift in de taalwetenschap aan de Universiteit van Gent.

Je staat dit jaar voor de derde keer in de finale van het NK Poetry Slam, een indrukwekkende prestatie. Hoe is dat voor jou?
Fijn! Tja, wat moet ik er verder over zeggen. Het voelt wel als een soort bevestiging dat ik blijkbaar toch iets goed doe en dat het niet helemaal op toeval berust dat ik in de finale sta. Verder blijft het gelukkig gewoon even onvoorspelbaar en spannend als de voorgaande keren. 

Zijn er dingen die je helemaal anders gaat aanpakken dit jaar? 
Ik ga dit jaar verkleed als de underdog. Iedereen houdt van de underdog. Verder werk ik aan een soort schwalbe binnen de poetry slam, algemeen geaccepteerd valsspelen. Nee, ik ga het niet echt anders aanpakken. Het is ook weer geen rocket science. Ik kruip gewoon weer op dat podium en draag werk voor waar ik zelf blij mee ben. De rest volgt dan meestal vanzelf of dat houd ik mezelf graag voor. Ik doe elk jaar weer allemaal nieuw werk om het voor mezelf en het publiek verrassend te houden. Dus het kan alle kanten op. Ik probeer vooral om mijn optreden niet dood te repeteren en om er met zo min mogelijk verwachtingen in te gaan. Ik vind het heel leuk dat we dit jaar in de Pandora staan. Mijn doel is om alle zalen in Tivoli een keer te hebben gehad. 

Hoe heb je jezelf ontwikkeld de laatste jaren? In stijl, woordgebruik, performance? En hoe bewust ben je daarmee bezig?
Ik denk dat ik minder vanuit mijn ego ben gaan schrijven en meer over de wereld om me heen. Daar ben ik niet heel bewust mee bezig, meestal zie ik pas achteraf dat er iets is veranderd aan mijn stijl. Wat betreft performance denk ik dat ik wel iets meer lef heb op het podium. Sowieso durf ik meer te experimenteren in stijl en vorm, maar in de basis is er denk ik weinig veranderd.

Tegen/ met wie hoop je dit jaar in de finalebattle te staan?
Eerlijk gezegd ken ik dit jaar maar weinig kandidaten. Ik ben in elk geval niet vies van een goede battle, dus ik hoop dat dit jaar wel echt een keer mee te mogen maken in Tivoli. Ik zou het doodeng vinden om tegen Maxime te moeten battelen, dus dat lijkt me wel wat.  

Als je een (literair) voorbeeld zou mogen uitkiezen dat jou een jaar zou coachen, wie zou je dan kiezen?
Ik heb haar vaker genoemd, maar dan kom ik toch weer meteen op Antjie Krog, omdat ik haar wijs, krachtig en inspirerend vind. Ze is natuurlijk heel ervaren, maar tegelijkertijd heb ik het idee dat ze zichzelf probeert te blijven vernieuwen. Ze is absoluut geen oude, ingedutte dichter. Dat lijkt me positief voor een coach. Ik zou het ook niet erg vinden als ik dan naar Zuid-Afrika moet.

Je bedacht Dilemma op Dinsdag, heb je zelf nog een specifiek NK-gerelateerd dilemma?
Je mag alleen nog maar spreken in poëziecitaten OF Jan van Veen van Candlelight radio voorziet alles wat je doet van poëtisch commentaar

Benieuwd of Martje dit jaar dan eindelijk met de Gouden Vink-wisseltroffee naar huis zal gaan, koop dan hier je kaartje voor de Finale van het NK Poetry Slam. 

Over de auteur

Sophie Kok is redacteur van De Optimist.

Over de illustrator

Martien Bos is redacteur bij De Optimist en essayplatform De Nieuwe Garde. Hij publiceerde verhalen in diverse tijdschriften en illustreerde voor media als De Optimist, NRC Handelsblad, VPRO, De Standaard, uitgeverij Boom en Athenaeum–Polak & Van Gennep.

Lees meer van

Sacha Landkroon: ‘Is er al eens een slam gewonnen met alleen een handdoek om een paar tanige heupjes?’

Door Sophie Kok

Sacha Landkroon is zowel postbezorger voor twee concurrerende bedrijven, maatschappijkritische vader als Afrikaanse reuzenslakhouder, maar bovenal de derde NK poetryslam-finalist die we aan jullie voorstellen. En de ontboezemingen liegen er niet om: van zijn favoriete letter tot wat de mooiboyglimlach van Ozan Aydogan allemaal met hem doet. Wordt het Sacha for poetry-president 26 januari?  Hoe […]

Lees meer uit de categorie interview

Interview: oud-redacteur Lauralouise Hendrix

Door Martien Bos

De Optimist bestaat tien jaar. Samen met oud-redacteuren kijken we terug. Lauralouise Hendrix was van 2012 tot 2016 beeldredacteur. Wat heeft je ertoe bewogen om beeldredacteur te worden bij De Optimist? Ik zag een vacature voorbijkomen op Facebook, zo simpel kan het zijn. Die was geplaatst door een vriend van me die op zijn beurt […]

ontwerp: Artur Schmal Studio / ontwikkeling WordPress: Daniël Philipsen